opa en kleinkind

4 vaak gemaakte ‘fouten’ door grootouders

19/08/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Oma en opa, nona en vake, moeke en bompa … Grootouders zijn een godsgeschenk. Ze zijn apetrots op hun kleinkind(eren), verwennen hen graag en je kan op ze rekenen als je opvang zoekt voor je kroost. En je kinderen? Die brengen maar al te graag tijd door met hun grootouders. Maar ze blijven jóuw (schoon)ouders, en niet die van je kinderen.

Laten we heel duidelijk zijn: we schieten hier niet met scherp op onze lieve grootouders. Want wat zouden we zijn zonder hen?

Maar zo heel af en toe durven ze iets doen waarbij je als ouder weleens de wenkbrauwen fronst. Of een keertje op je tanden moet bijten. Ook al bedoelen ze het ongetwijfeld altijd goed. Maar lieve oma en opa, deze zaken misschien toch beperken ;-)

1. Cadeautjes geven die jij als ouder niet goedkeurt

De meeste kinderen hebben een fijne band met hun grootouders en gaan er graag. Want bij oma en opa mogen ze toch altijd net dat tikkeltje meer: een extra snoepje of koekje, een klein centje, wat later gaan slapen en wat meer hun zin doen. Ach, onschuldig allemaal.

Maar soms overladen grootouders je kinderen ook te veel met cadeaus. Of met geschenken die jij eigenlijk niet echt oké vindt, om uiteenlopende redenen.

Tip: maak vooraf duidelijke afspraken met de grootouders over wat kan en wat niet als cadeautje. Gaan grootouders en kleinkind(eren) een dagje op uitstap naar het de dierentuin? Een klein aandenken in de gift shop is prima, maar voor een vastgelegd minimumbedrag. Spreek ook zeker af met de grootouders welke zaken bij jullie geen plek krijgen thuis. Vind je je kind nog te jong voor videogames, laat het dan weten. Zo koopt oma of opa niet – onbewust – iets dat jij niet goedkeurt.

2. Jouw ouderlijke timings of schema’s vergeten

Structuur is alles, zeker voor (kleine) kinderen. Een keertje 10 minuutjes later in bed voor een dutje of de nacht is natuurlijk geen ramp. Maar je dagindelingen systematisch niet volgen, dat is vragen om een zeurderig kind nadien. En die nadien is vaak … weer thuis, bij jou.

3. Commentaar geven op jouw opvoedstijl

Het is best mogelijk dat jouw manier van opvoeden en jouw ideeën opvoeden niet overeenkomen met die van je (schoon)ouders. Omdat ze jou helemaal anders hebben opgevoed of omdat ze nu zelf een andere mening hebben over opvoeding dan jaren geleden.

Ongevraagd advies geven, zich iets te veel bemoeien met de opvoeding van je kinderen of jou als ouder beoordelen of bekritiseren: het zijn zaken die soms voor wrevel kunnen zorgen.

Hoe moeilijk het ook is: als grootouder heb je eigenlijk je tijd als ‘opvoeder’ gehad. Je voelt je misschien niet gerespecteerd als ouders jouw jarenlange ervaring lijken te verwerpen, maar uiteindelijk moeten zij beslissingen nemen die het beste voelen voor hun gezin. Het is tijd om los te laten. En vooral om te genieten van die kleine bengels!

4. Jouw ouderlijke gezag ondermijnen

Het is belangrijk dat grootouders niet openlijk jouw manier van opvoeden of jouw ouderlijke gezag tegenspreken. Het is erg verwarrend voor je kinderen en geeft een fout signaal.

Kinderen bepaalde waarden aanreiken, grenzen aangeven, daarover onderhandelen en hun kennis bijbrengen: dat hele pakket behoort tot de kern van wat ouders doen. Als grootouder zit je als het ware in de schil om die gezinskern heen. Je zit in een andere, meer ondersteunende positie.

En dat is eigenlijk ook een hele fijne positie! Want bij grootouders ‘mag de riem er wat af’, toch? Gezellig wat lummelen en plezier maken met je kleinkinderen, oma en opa. Geweldig!