6402fi.jpg

Je ex kan je haten, maar de vader of de moeder van je kind moet je eren

5/03/2024

Ooit beslisten jullie - vermoedelijk dolverliefd en behoorlijk blind voor zijn of haar kleine kantjes- om aan jullie toekomst te beginnen bouwen.  Huisje, tuintje, boompje, kindje, in willekeurige volgorde maar het liefst the whole nine yards, please! Mogelijks een heerlijke tijd om op terug te kijken, maar er bestaat een kans dat jullie enige tijd later geen mogelijkheden meer zagen om verder te bouwen aan jullie gemeenschappelijke droom van weleer. 

Een scheiding brengt – vooral in zijn beginfase - heel wat overweldigende gevoelens met zich mee.  Bovendien staat de één vaak al verder in het verwerkingsproces dan de ander en  dat maakt verdere constructieve communicatie er niet makkelijker op. 

Want wat jullie verhaal ook is, eens er kinderen mee gemoeid zijn, zullen jullie toch een manier moeten vinden om nog door één deur te kunnen, of jullie dit nu een prettige boodschap lijkt of niet.

Weerstand

In de praktijk komt er heel wat weerstand aan de oppervlakte wanneer dit onderwerp aangesneden wordt.

  •  ‘Ja maar, hij is echt een nietsnut!?’
  • ‘Ja maar, de kinderen kennen bij haar geen routine en ze geeft hen alles toe!?’
  • ‘Ja maar, hij houdt zich nooit aan de afspraken en doet enkel waar hij zin in heeft!’
  • ‘Ja maar, zij gebruikt de kinderen om mij te raken!’

Helaas, ook dan zullen jullie een manier moeten uitwerken om opbouwend te communiceren.  Als ouder heb je je verantwoordelijkheden na te komen en te voorzien in de noden van je kind(eren).

Maar vaak gaat onderling conflict na een scheiding echter niet over het kind dat effectief te kort gedaan wordt, maar wel over het voortzetten van een onderlinge of interne strijd met het verleden.

Tips

Getriggerd? 

Ga aan de slag met deze gevoelens en neem met onderstaande tips alvast een voorsprong.

  1. Bedenk waar het conflict juist over gaat. Gaat het over concrete feiten of ben je aan het veronderstellen?
  2. Blijf weg van veralgemeningen. Niemand is of doet zelden/nooit/altijd alles. 
  3. Probeer het verleden los te koppelen van het heden. The past is done, right?
  4. Neem in gesprek met je kinderen een neutrale houding aan tegenover de andere partij, ook al heb je er intern nog zo hard jouw idee van. Ga in gesprek met de kinderen, verken de feiten, maar tracht geen oordelende uitspraken te doen.
  5. Er is een onderscheid tussen je ex als individu en diezelfde persoon als de vader of de moeder van je kind(eren). Zie je dat onderscheid?
  6. Ga bij jezelf na wat het met je doet om deels de controle als ouder te moeten afgeven.
  7. Maak je je druk in iets dat je kan veranderen? Goed nieuws, want dan hoef je je er niet druk in te maken. 
  8. Maak je je druk in iets dat je niet kan veranderen?  Fantastisch nieuws, want dan hoef je je er ook niet druk in te maken! (Lees die zin gerust nog maar eens!