6199fi.jpg

Valencia met kids: 10 toptips

20/07/2022

Citytrips met kinderen? Tuurlijk wel! Je leest de reisgids met een andere bril op, zodat je er net díe dingetjes kan uitpikken die door het jonge volkje gesmaakt worden. Je schakelt een versnelling trager, zodat je op hun tempo de stad kan verkennen. En je stelt je verwachtingen bij, zodat je niet denkt of hoopt de hele stad en álle attracties te kunnen bezoeken op een minimum aan tijd. Als je het zo aanpakt, wordt het vast een toptrip.

Ook van plan om een citytripje naar Valencia te plannen? Dit zijn onze tips!

Turia

1. Turia-bedding

De rivier Turia stroomde vroeger dwars door de stad, maar na een zware overstroming in 1957 werd besloten om die om te leiden naar buiten de stad en van die oude rivierbedding een park te maken. Een fantastisch idee: het zorgt voor een langgestrekte groene long van meer dan 9 km lang in de stad, perfect om te gaan wandelen, joggen of fietsen.

Maar je kan er nog veel meer doen dan dat, er is echt voor elk wat wils: zo kan je in het Parque Cabecera waterfietsen huren in de vorm van zwanen, je kan er picknicken, er zijn een aantal indrukwekkende bruggen over het park (waaronder eentje van Calatrava), er is een concertzaal, je vindt er de koninklijke tuinen en tal van (sport)faciliteiten. Ik kom hieronder nog uitgebreider terug op een paar van die faciliteiten.

In elk geval is het een heel toffe plek, en je zou er bijna vergeten dat je eigenlijk in de derde grootste stad van Spanje bent met bijna een miljoen inwoners!

Valencia

2. La Ciutat de les Arts i les Ciències

In de Turia-bedding vind je ook la Ciudad de las Artes y de las Ciencias oftewel de Stad van de Kunsten en Wetenschappen. Dat is een complex van ultramoderne en futuristische gebouwen dat Valencia een hedendaagse uitstraling heeft gegeven en dat werd ontworpen door de architect Calatrava. Heel indrukwekkend!

Die moderne gebouwen herbergen onder andere een bioscoop, een wetenschapsmuseum, een aquarium, een operahuis en een cultureel centrum. Het wetenschapsmuseum zou met kinderen een echte aanrader zijn, al hadden wij  zelf jammer genoeg niet de tijd niet om het uit te testen. Maar er gewoon rondlopen, de gebouwen bekijken en foto’s nemen is ook al méér dan de moeite!

Oceanografic

3. L’Oceanografic

In de Turia-bedding hielden we wél halt aan L’Oceanografic, het grootste Aquarium van Europa waar de belangrijkste maritieme ecosystemen van de wereld worden voorgesteld. Je kijkt er echt je ogen uit en ziet er veel meer dan alleeen vissen: van kwallen over watervogels tot dolfijnen, belluga-walvissen en krokodillen en schildpadden.

Het meest indrukwekkende? Een tunnel door een aquarium waarin verschillende haaien rondzwemmen, waardoor het lijkt alsof je letterlijk tussen de haaien door loopt. Heel tof!

Gulliver

4. Parc Gulliver

Nog één van onze haltes in de Turia: de speeltuin Gulliver. Een supercool plekje  waar een gigantische Gulliver op zijn rug ligt en de kids zich kunnen uitleven op glijbanen, klimrekken en meer van dat. De onze vonden dit echt een toppertje.

5. Bioparc

Dieren en kids, da’s altijd een winnende combo. Louis was jarig tijdens ons verblijf in Valencia, en dus trokken we er naar de zoo, het Bioparc. Dat zou één de mooiste dierentuinen van Europa zijn, en dat kunnen we alleen maar volmondig beamen. De dieren zitten er niet in hokjes en veel te kleine kotjes, maar hebben er veel ruimte om rond te lopen.

Het is opgedeeld in 4 delen en het is er leuk om rond te wandelen. Toch is het niet supergroot, dus op een paar uur heb je het wel gezien. Ideaal, want er is nog zoveel meer te doen in Valencia.

6. De zee

Altijd leuk om een stad te bezoeken die aan de zee is gelegen, niet? Zeker op een warme zomerse dag! Je vindt er tal van hippe beachbars en restaurants. Het (zand!)strand is ook ruim, dus perfect om even te relaxen.

Valencia

7. Het historische centrum

Uiteraard kan je Valencia niet bezoeken zonder het historische centrum te verkennen. Het leuke: ook al is Valencia een grote stad, het historische centrum is vrij compact en je kan alles makkelijk te voet bekijken.

Er zijn leuke pleinen, sommige met fonteinen (Plaza de la Virgen, Plaza de la Reina, Plaza del Ayuntamiento), prachtige gebouwen, brede lanen met palmbomen maar ook pittoreske straatjes, een mooie kathedraal, de oude stierenarena, … Heel gezellig om rond te wandelen, even halt te houden op een terrasje, een ijsje te eten of wat te winkelen.

8. Mercat Central

Net als in Barcelona heb je ook in Valencia een mooie overdekte markt, vol aanlokkelijke hapjes en drankjes. Altijd leuk om even rond te dwalen en je ogen de kost te geven (en eens te proeven van al dat lekkers natuurlijk!).

Paella

9. Paella eten

Als je op reis gaat, dan moet je natuurlijk eens proeven van de plaatselijke culinaire hoogstandjes. En dus mag of kan je niet naar Valencia gaan zonder te genieten van een heerlijke paella. Valencia is de bakermat van de paella, dus wees gerust: je bent er zeker aan het goeie adres! Een authentieke paella is trouwens met kip en konijn, en niet met een mix van vlees en zeevruchten ;-).

Mooi meegenomen: paella is een kindvriendelijk gerecht. Rijst, kip, boontjes, … What’s not to like?

Mestalla

10. Estadio Mestalla

Voor kleine (en grote) voetbalfanaten is een bezoekje aan Mestalla, het stadion van Valencia CF, bijna een verplicht nummertje. Het is een indrukwekkend stadion, dat plaats biedt aan bijna 55.000 toeschouwers.

Heb je, net als wij, het geluk dat er net een match wordt gespeeld tijdens je verblijf? Dan is een matchke meepikken een absolute aanrader, zelfs al ben je geen diehard voetbalsupporter. Als zoveel supporters allemaal tegelijk beginnen te applaudisseren/scanderen/zingen of zelfs gewoon rechtstaan, dan krijg je gegarandeerd kippenvel. Echt een belevenis, en hét topmoment van onze oudste zoon!

 

Deze blog verscheen eerder op MAMoiselle Blogt.