Lilith en broer Ernest

Zo mooi: meisje leert broertje met downsyndroom praten met gebaren

19/09/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Lilith is niet zomaar een zus. Het 14-jarige meisje zette jaren geleden alles op alles om te kunnen communiceren met haar jongere broer Ernest (10). Die heeft die het syndroom van Down en had van jongs af wat moeite om zich te kunnen uitdrukken. Tot zijn grote zus met hem in gebaren begon te praten.

Lilith ontdekte dat haar broer makkelijker praat met SMOG. Dat is de afkorting van spreken met ondersteuning van gebaren.

400 gebaren and counting

"Vroeger vond ik het heel stom omdat ik eigenlijk niet goed met mijn kleine broertje kon communiceren. Totdat er een logopediste voor onze deur stond, had ik nog nooit van smog gehoord. En plotseling begon mijn broertje met zijn kleine handjes te praten! Ik vond het zo tof, dat ik het zelf ook snel oppikte. Eindelijk kon ik mijn broertje begrijpen! En hij verstond mij ook!", vertelt ze op haar website.

Meer nog, vandaag staan er op haar website (www.smogjemee.be) maar liefst 400 gebaren online, met handige filmpjes die ze uitbeelden.

"Ik en mijn gezin konden al snel met gebaren spreken, maar mensen zoals mijn grootouders, Ernests leerkrachten… konden maar een paar gebaren en konden hem dus niet zo goed verstaan. Dus mijn ouders vroegen zich af hoe we op een snelle en handige manier de gebaren aan anderen konden leren. Toen mijn vader vroeg of ik het zag zitten om de smog-gebaren voor te doen in filmpjes, twijfelde ik niet. Tuurlijk! Ernests logopediste werkte ook mee, en zo zaten we uren samen om gebaren aan te leren en te filmen."

Zo leert Lilith ook andere spreken aan de hand van gebaren. En is ze er mee verantwoordelijk voor dat mensen met een beperking makkelijker met hun familie of vrienden kunnen communiceren. Dagelijks bereikt ze honderden gezinnen, scholen en instellingen.

Bekijk de reportage over Lilith en Ernest op ‘Iedereen Beroemd’.

Lilith en broer Ernest

 

Bij de koning

Intussen trokken Lilith en Ernest zelfs de aandacht van het koningshuis. Op 19 september 2023 mochten ze op audiëntie bij koning Filip om hem alles uit te leggen over SMOG-gebaren. En hem het een en ander aan te leren. 

Volg Lilith en Ernest op Facebook.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes