auto vakantie

Veilig én comfortabel: tips voor een lange autorit met kinderen

28/06/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Gaan jullie deze zomer met het gezin op vakantie met de auto? Of staan er leuke uitstapjes gepland waarvoor jullie wat verder moeten rijden? Lange autoritten met kindjes kunnen soms een (serieuze) uitdaging zijn. Hoe pak je dat het beste aan zodat alle partijen tevreden blijven? En vooral, zodat alles veilig verloopt? Een paar tips! 

Safety first 

Het spreekt voor zich dat de veiligheid voorop staat en dat je kindje correct moet vastgeklikt worden. Maar welke autostoel is geschikt voor jouw kindje? We zetten de verschillende groepen nog even op een rijtje:

Groep 0+ : tot 13kg / 40 tot 85cm/ 15 maanden. 
Groep 0+/1: tot 18 kg / 40 tot 105cm / tot 4 jaar. 
Groep 1: 9 tot 18kg / 80 tot 105cm / van 12 maanden tot 4 jaar. 
Groep 2/3: 15 tot 36kg / 105 tot 135/150cm / van 3,5 jaar tot 12 jaar.
Groep 1/2/3: 9 tot 36kg / 80 tot 135/150 cm / van 12 maanden tot 12 jaar.

Hou je kind zo lang mogelijk in de laagste categorie, dat is namelijk altijd de veiligste optie! Pas als het hoofdje boven de rugsteun  van het zitje uitsteekt (bij twijfel: kijk of de oren niet boven de rand van de stoel uitkomen) of als het maximumgewicht bereikt is, is het tijd om over te schakelen naar de volgende autostoel.

Plaats de autostoel zo lang mogelijk tegen de rijrichting in, minimum tot je baby 15 maanden oud is. Deze positie is veiliger is: bij een botsing wordt de schok opgevangen door de rug en niet door de nek. De nekspieren van je baby zijn namelijk nog niet volledig ontwikkeld, dus elke schok kan gevaarlijk zijn. Sommige stoelen kan je langer dan 15 maanden tegen de rijrichting in plaatsen, bekijk daarvoor de handleiding. 

De veiligste plaats voor je kindje is achteraan in de auto, bij voorkeur aan de rechterkant (stoepkant). Statistieken tonen aan dat de kant van de weg het gevaarlijkst is, en bovendien kan je je kindje zo gemakkelijker in de auto zetten en uit de stoel nemen. 
Opgelet: als je de stoel op de passagiersstoel vooraan plaatst, zorg er dan voor dat de airbag is uitgeschakeld!

Overschakelen naar een verhoogkussen kan pas als je kindje minstens 125cm groot is én minimaal 22kg weegt. Weet echter dat een verhoogkussen mét rugleuning (groep 2/3) een betere bescherming biedt en dus aan te raden is: de rugsteun zorgt ervoor dat de gordel correct over de schouder loopt, en biedt een goede zijdelingse bescherming, vooral ter hoogte van het hoofd. 
Opgelet: een verhogingskussen kan enkel correct gebruikt worden in combinatie met een driepuntsgordel en mag niet gebruikt worden met een heupgordel (tweepuntsgordel).

Klik je kindje goed vast: zorg ervoor dat er maximaal 1cm speling zit tussen de riempjes en het lichaam van je kindje. 

In België ben je wettelijk verplicht een autostoel of verhoogkussen te gebruiken voor kinderen tot ze 135cm groot zijn. In sommige landen zoals Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is het echter verplicht tot 150cm. Check dus zeker welke richtlijnen er van toepassing zijn voor jullie vertrekken. 

Ben je nog op zoek naar een nieuwe autostoel om veilig op reis te vertrekken? Bij Dreambaby vind je een ruime keuze

Tips voor een comfortabele rit 

  • Neem om de twee uur een pauze. Zo vermijd je dat baby’s die nog in een draagbare autostoel zitten hun rugje overbelasten, en het geeft grotere kinderen de kans om zich even uit te leven en hun energie kwijt te raken op de parking. Ondertussen kan je ook een plaspauze inlassen. 
  • Trek je naar een warme bestemming? Dan is een anti-transpiratiematje in de autostoel een aanrader: op die manier zweet je kindje veel minder. 
  • Voorzie voldoende entertainment voor onderweg. Denk maar aan leuke babyspeeltjes, een toffe playlist of een luisterverhaal, een autobingo met dingen die je onderweg ziet, leuke filmpjes op de iPad, … Een opbergtas die je aan de achterkant van de stoelen vooraan kan ophangen kan daarbij handig zijn: zo kan je alles kwijt wat je onderweg nodig hebt: speeltjes, een drinkfles, een zonnebril, de iPad, … 
  • Als je kindjes al iets groter zijn, kan het misschien een ideetje zijn om een paar kleine cadeautjes te voorzien voor onderweg. Als je na een paar uur even halt houdt, leg je dan een verrassing klaar op hun plaats in de auto voor als ze terug instappen. Een (zoek)boekje, een reisspelletje, een speelfiguurtje, … Kindjes blij, en weer wat extra entertainment om hen zoet te houden. 
  • Vergeet ook niet voldoende snacks en drinken mee te nemen. Iets eten of drinken zorgt ervoor dat er weer wat tijd passeert, én je vermijdt drama’s. Want we weten het allemaal: vast staan in de file met een kind dat zeurt van de honger of dorst is geen aanrader …
  • En niet te vergeten: reservekleertjes waar je gemakkelijk bij kan. Je weet nooit dat je kleintje zijn eten omkiepert op zijn schoot, een luier-accidentje heeft of plots wagenziek is …
  • Kies strategisch wanneer jullie willen vertrekken. Je kan bijvoorbeeld ’s nachts rijden, waardoor je kindje het grootste deel van de rit ligt te slapen. Of je laat de rit overdag (deels) samenvallen met een dutje. 

Fijne reis! 

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Dreambaby. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier