7895fi.jpg

Waarom Zweedse kindjes enkel snoepen op zaterdag

24/01/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

De gezondste en sterkste kindergebitjes van Europa? Die vind je in Zweden. En de reden is niet ver te zoeken. In het Scandinavische land snoepen kinderen enkel op zaterdag. Ideetje om ook bij ons in te voeren?

In Zweden is de zogenaamde ‘lördagsgodis’ een traditie. Letterlijk betekent het ‘zaterdagsnoepjes’. En blijkbaar houdt zowat iedereen in het land zich aan die gewoonte.

Meisje in snoepwinkel in Zweden

Beter 1 keer per week

Al heeft de traditie een ietwat duistere geschiedenis. Ze gaat terug tot net na de Tweede Wereldoorlog, als een experiment. En niet meteen een ethisch verantwoord experiment. Psychiatrische patiënten kregen snoep te eten, zodat onderzoekers het effect van suiker op tanden konden zien. Zo kregen ze voor het eerst wetenschappelijk bewijs voor het verband tussen suikergebruik en slechte tanden.

Uiteraard is zo’n medisch onderzoek zonder toestemming nu verboden. Maar de testen leidden wel tot richtlijnen van de staat over het eten van snoep. Namelijk dat het beter is om slechts 1 keer snoepjes te eten, zelfs ‘zoveel als je wil’ en nadien je tanden te poetsen. In plaats van een hele week lang te snoepen.

Zweedse ouder over snoepen

Minder suiker en plezier op zaterdag

Toen het advies naar buiten kwam, volgden heel wat Zweden dit. Op dat moment ging de welvaart vooruit, er kwamen heel wat nieuwe ontwikkelingen en het vertrouwen in de overheid was groot. Bovendien is het een eenvoudige manier voor ouders om het suikergebruik van hun kinderen te beperken en een duidelijke structuur te brengen in het dagelijkse leven en voedingspatroon.

Inderdaad, handig lijkt ons! Want Zweedse ouders vertellen ook hoe hun kinderen daardoor veel minder of zelfs niet naar snoep vragen tijdens de week. Echt dus hé :-). Kinderen kijken er zo ook naar uit. Snoepsjeszaterdag is een soort van evenement en ze beleven plezier aan het uitkiezen van hun snoepgoed.

Kindje toont haar tanden

Gezondere tanden

Het resultaat van deze ‘snoepregel’? In Zweden eet een familie van vier gemiddeld 1 kilogram snoep per week. En toch hebben Zweedse kinderen veel gezondere tanden dan de meeste andere Europeanen.

Stilaan tonen cijfers aan dat Zweden meer beginnen te snoepen tijdens de week. Maar experten denken dat de traditie van ‘Zaterdag snoepdag’ nog wel even zal blijven bestaan.

 

(bron: bbc)

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes