kind op toilet

1 op 3 kinderen weigert een toiletbezoek op school, en dat is zeker niet gezond!

29/04/2025
Mamabaas
Door Mamabaas

Uit onze poll blijkt dat 1 op 3 kinderen niet naar het toilet gaat op school. Verontrustende cijfers, want een boodschap, groot of klein, ophouden is écht geen goed idee, vertelt gastro-enteroloog Danny De Looze. 

Onlangs deden we een poll op onze sociale-mediakanalen over het toiletgedrag van jullie kinderen. Daaruit blijkt dat zo’n 45% van de kinderen zonder problemen op school naar het toilet gaat. Ongeveer een kwart gaat wel naar het toilet voor een grote boodschap, maar alleen als het écht dringend is. Nog een kwart van de kinderen wil geen grote boodschap doen op school. En een kleine 5% gaat zelfs helemaal nooit naar het toilet op school, ook niet voor een plasje.

Toegegeven, heel verrassend zijn de resultaten van ons kleinschalig onderzoekje niet. Want bij het woord ‘schooltoilet’ kan iedereen zich wel een voorstelling maken: een koude ruimte met kleine wc-hokjes, veel te kleine deurtjes, veel lawaai en vaak volledig doordrongen met een niet al te fris geurtje. Niet bepaald de plek waar je op je gemak gaat neerzitten voor een kleine of grote boodschap. Geen wonder dat veel kinderen deze plek zoveel mogelijk proberen te vermijden. Vooral meisjes willen het toiletbezoek om hygiënische redenen vermijden. Maar hoeveel kwaad kan dat eigenlijk? In het beste geval komt je kind ’s middags naar huis en is er daar wel tijd voor een rustig toiletbezoek. Maar veel kinderen blijven op school eten, waardoor het bezoek aan het kleinste kamertje wel 6 à 8 uur uitgesteld wordt. 


Kan dat kwaad?

‘Ophouden is nooit goed, of dat nu om urine of stoelgang gaat,’ vertelt gastro-enteroloog Danny De Looze. ‘Urine ophouden zorgt ervoor dat de blaas wordt overrokken en dat kan gepaard gaan met herhaalde urineweginfecties en incontinentie. Stoelgang ophouden zorgt ervoor dat ontlasting ophoopt en de dikke darm groter wordt. Vaak verdwijnt de drang om naar het toilet te gaan na verloop van tijd. Als je een hele dag ophoudt, is de drang ’s avonds dus verdwenen. Dat leidt vaak tot buikpijn, constipatie en kloofjes. Ophouden is op zich niet gevaarlijk, meestal groeien kinderen er vanzelf uit. Maar het is natuurlijk alles behalve comfortabel. En als het te lang aanhoudt, kan het wel grote gevolgen hebben.’


De gevolgen zijn vaak taboe

Wie te lang stoelgang ophoudt, raakt geconstipeerd en komt daardoor in een vicieuze cirkel terecht: naar het toilet gaan wordt steeds pijnlijker, waardoor de grote boodschap nog langer uitgesteld wordt. Als de constipatie lang aanhoudt, kun je een luie darm krijgen. Kinderen of jongeren die twee weken of langer hun stoelgang ophouden, zijn geen uitzondering. Hoe langer het probleem aansleept, hoe slechter voor de darmen op lange termijn.

‘Het is een gekend probleem dat regelmatig voorkomt bij kinderen die al zindelijk zijn, voornamelijk bij jongens,’ gaat Danny De Looze verder. ‘Kinderen krijgen na verloop van tijd last van ongewild verlies van stoelgang. Dat is geen probleem van de sluitspier, maar wel overloopincontinentie. Door een teveel aan stoelgang in de dikke darm, lekt er vloeibare stoelgang rond de hardere ontlasting die vast zit. Er komt dan redelijk wat stoelgang in de onderbroek terecht, wat natuurlijk extreem vervelend is. Vaak hebben die kinderen mechanismen ontwikkeld om dat probleem verborgen te houden. Niemand vertelt erover, het blijft een groot taboe.’


Enkele tips ter preventie:

Wat je als ouder kunt doen:

  • Stimuleer je kind om elke dag een uitgebreid toiletbezoek te doen. Geef zelf het goede voorbeeld. 
  • Zorg ervoor dat er voldoende tijd is voor een toiletbezoek. Snel-snel voor schooltijd naar het toilet gaan is dus geen goed idee. 
  • Geef je kind voldoende fruit en vezels te eten.
  • Stimuleer je kind om voldoende water te drinken. Dat helpt om zowel plasproblemen als ook stoelgangproblemen te voorkomen. 
  • Laat je kind ’s ochtends niet op schermpjes, omdat die de aandacht afleiden. Kinderen zijn zo in de ban van hun spel dat ze geen aandacht hebben voor hun eigen lichaam, zoals de aandrang om naar het toilet te gaan. Ze nemen er de tijd niet voor. 
  • Gebruik steeds een voetenbankje als je kind naar het toilet gaat. Hurken is de beste positie om stoelgang te maken, waardoor de buik- en bekkenbodemspieren beter gebruikt worden. 

Wat de school kan doen: 

  • Zorg voor hygiënische toiletten waar kinderen zich op hun gemak voelen, met deurtjes waar niemand over of onderdoor kan kijken. 
  • Laat kinderen tijdens de les naar het toilet gaan. Vaak zijn dat de enige momenten waarop ze durven gaan, omdat het er dan rustiger is dan tijdens de speeltijd. 


Wat als je kind al stoelgangproblemen heeft?

  • Praat erover en normaliseer het toiletbezoek. Naar het toilet gaan is iets wat moet gebeuren, dat mag je niet zomaar overslaan. 
  • Ga bij de huisarts of een gespecialiseerde arts te rade voor het gebruik van laxeermiddelen om de stoelgang zacht te houden. 
  • Zit er te veel tijd tussen de dagen waarop je kind stoelgang maakt en is er al opgehoopte stoelgang? Dan kan de arts ook een lavement voorschrijven om de stoelgang los te maken. 
  • Reken op voldoende tijd om het probleem te behandelen. Dit is niet iets wat op enkele weken opgelost is. 
  • Houdt het probleem lang aan? Laat dan zeker verdere onderzoeken uitvoeren, om te checken of er geen medisch probleem aan de oorzaak ligt.