Meisje trekt schoenen aan

Groeipijnen: wanneer kan je kind er last van hebben en wat kan je doen?

12/02/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Heeft je kind pijnscheuten in armen of benen? Dan denken we al snel aan groeipijnen. Maar gebruiken we de term ‘groeipijn’ wel correct? Vanaf wanneer kan je kind groeipijnen hebben? En wat kan je eraan doen? Wat meer uitleg.

Wat zijn groeipijnen?

Het is een vreemde benaming, want groeien doet in principe geen pijn. Groeipijn klinkt wel stoer en kan daardoor onmiddellijk geruststellend werken bij de kinderen.

“Wat mensen groeipijn noemen, heeft niks met groeien te maken” vertelt Koen Peers, professor en hoofd sportgeneeskunde aan het UZ Leuven in HLN. De term wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar pijn die niet gelinkt is aan een inspanning en vooral ’s avonds of ’s nachts voorkomt.

Groeipijn komt het meest voor in de schenen, kuiten en kniekuilen. De pijn komt ’s avonds op, tegen bedtijd of ’s nachts, wanneer je kind rust.

Wanneer hebben kinderen het last van groeipijnen?

Als kinderen groeipijn ervaren, is dat vaak tussen de leeftijd van 3 en 8 jaar. En de term ‘groeipijn’ is eigenlijk wat vreemd en zelfs niet goed gekozen.

“Dat is niet de periode waarin een sterke groeispurt plaatsvindt, die start meestal pas tijdens de puberteit. Het woord ‘groeipijnen’ is dus slecht gekozen, maar er bestaat geen andere term.”

Vanwaar komen groeipijnen?

“We weten niet wat de pijn veroorzaakt, maar het is wel zeker dat het niet gevaarlijk is en dat de pijn spontaan verdwijnt”, aldus dokter Peers. Groeipijn kan al eens vaker komen opzetten na een vermoeiende dag. Maar voor de rest is je kind rest in topvorm!

Het is niet zo dat je kind te veel beweegt, als het dat soort pijn ervaart. Sommige kinderen hebben er vaak last van, anderen niet. De pijn kan dagen na elkaar voorkomen of verspreid over weken en maanden. En ze duurt gemiddeld ongeveer 30 minuten, maar kan op sommige momenten verschillende uren aanhouden.

Zijn groeipijnen erg?

Meisje speelt in de tuin

Neen, beschouw het als een benaming voor een onschuldige pijnklachten. “Het is vervelend, maar ook niet meer dan dat”, stelt professor Peers gerust.

“Dit soort nachtelijke pijn komt bij de meeste kinderen weleens voor. We zien geen verschil tussen jongens en meisjes en hoe vaak de kinderen bewegen of welke sport ze doen.”

Wanneer heeft een kind wel échte groeipijnen?

Vanaf 10 jaar kan een kind wél problemen hebben die het gevolg zijn van het skelet dat opgroeit. Echte groeipijnen dus, verklaart Peers. “In die periode van groei ontstaan er grotere trekkrachten op de groeikraakbeenschijven en dat kan voor last zorgen. Dan is mogelijk wel nodig dat het kind zijn lichaam minder belast, maar meestal is dat maar beperkt.”

“Maar ook die problemen zijn tijdelijk: de kraakbeenschijven groeien dicht en dan verdwijnt de pijn ook weer. Daarom hebben volwassenen er geen last van.”

Wat kan je doen bij groeipijnen?

Voor alle pijntjes, zowel de ‘valse groeipijnen’ als de ‘echte’, is er volgens de professor Peers één duidelijk advies. “Groeipijnen zijn geen ziekte en je hoeft er dus ook niks aan te doen. Je moet gewoon je kind helpen vertrouwen dat de pijn vanzelf overgaat. Ook pijnstillende medicatie is echt niet nodig.”

 1. Stel je kind en jezelf gerust: 'Wow zeg, jij groeit nogal, straks haal je mama nog in!'. Zo leid je de aandacht ook af van de pijn.
 2. Masseer de benen van je kind en houd ze warm. Haal er eventueel wat warmtekompressen of een warmwaterkruik bij.
 3. Verminder de sportactiviteiten zeker niet. Door je kind minder te laten bewegen of helemaal stil te laten zitten, kunnen er veel grotere problemen ontstaan.

 

Wanneer moet je naar de dokter?

Als de pijn niet gelinkt is met een activiteit en opkomt en weer weggaat, hoef je je geen zorgen te maken.

Naar de dokter ga je het best wel als je kind

 • pijn heeft na een activiteit en je duidelijk kan voelen op welke plaats de pijn zit.
 • ook ’s ochtends en overdag klaagt over constante pijn.
 • roodheid of zwelling vertoont.
 • mankt overdag.
 • met ‘groeipijn’ jonger is dan 3 jaar.
 • veel kramp heeft in de voeten.
 • `een zieke indruk maakt of ook nog andere symptomen vertoont dan de groeipijn. Denk bijvoorbeeld aan koorts, gewichtsverlies, vermoeidheid, gezwollen gewrichten, ochtendstijfheid, pijn in de bovenste ledematen ...
 • een repetitieve of continue pijn heeft aan één been. 

 

Bron: 'Eerste hulp bij kleine kinderen' en hln.be

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes