meisje haar opsteken

S.O.S. jeuk in het haar: ontdek het luizenplan

7/09/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Oh neeee … luizenalarm! Kwam je kindje thuis met dat onheilspellende briefje? Of zie je het net iets te vaak krabben in het haar? Jep, die vervelende luizen zijn in huis. Maar je kan er gelukkig snel komaf mee maken. Volg het luizenplan.

Zet je schrap en bind meteen de strijd aan tegen luizen en neten. Hoe sneller ze weer buiten zijn, hoe beter.

Weg met luizen

Er bestaat een doeltreffend luizenplan. In 3 stappen jaag je de beestjes weg.

STAP 1: kies het juiste product

Er zijn heel wat producten om luizen te behandelen. Maar niet elk product is even doeltreffend. Welk type werk het best en kies je dus?

Shampoos en lotions met insecticiden?

Deze producten doden luizen en neten door ze te vergiftigen. Dat lijkt misschien geweldig, maar weet dat zo’n types producten hun doeltreffendheid kunnen verliezen, omdat luizen een resistentie tegen het product opbouwen. Het product kan soms ook overgevoeligheidsreacties veroorzaken.

Natuurlijke middelen?

Natuurlijke middelen, zoals azijn, kokosolie en etherische oliën worden ook vaak genoemd als een oplossing tegen luizen en neten. Alleen is de doeltreffendheid van deze alternatieve behandelingen niet bewezen.

Beste keuze: shampoos en lotions zonder insecticiden

Je vindt producten zónder insecticiden, zoals in het gamma van Silikom. Die vergiftigen de lastpakken in het haar niet. Wat doen ze wel? Ofwel leggen ze een waslaag rond de luizen, waardoor ze sterven door een zuurstoftekort. Ofwel lossen ze de beschermende waslaag aan de buitenkant van de luizen op, waardoor ze sterven door uitdroging.

Deze middeltjes zijn minder agressief voor de hoofdhuid en worden beter verdragen. Geen geur trouwens en heel eenvoudig in gebruik. In 5 minuten gefikst en tegelijk ook een wasbeurt voor het haar.

Liever geen shampoo? Dan kan je de luizen ook behandelen met spray. Met de Silikom Once Spray behandel je het haar 1 keer gedurende 15 minuten. Extra voordeel: kammen is niet nodig. Opluchting voor kinderen met lang of kroezelig haar!

STAP 2: gebruik het product op de juiste manier

Oké, product gekozen. Maar het is dan ook belangrijk dat je het op de juiste manier gebruikt. Gebruik je het verkeerd, dan riskeer je die jeukende lastigaards langer in huis – allez, in het haar – te hebben dan je lief is.

Elk product is anders en heeft een specifieke gebruikswijze. Lees dus zeker goed hoe je het aanbrengt en wat je eventueel nadien moet doen.

STAP 3: behandel actief na

We zijn helemaal gewonnen voor het principe van ‘iedereen verdient een tweede kans’ … behalve als het om luizen gaat. Eens je kindje luizenvrij is, wil je dat zo houden. Geen herbesmetting!

Het kan zijn dat de omgeving van je kind nog niet verlost is van luizen. Daarom is het belangrijk dat je ook een actieve nabehandeling voorziet, bijvoorbeeld met Silikom Protect.

Merk je dat het risico dat je kind luizen oploopt omhoog gaat? Bijvoorbeeld als luizen rondgaan op school, in de sportclub of jeugdbeweging of als je lieverd op kamp vertrekt. Dan kan je ook een preventieve behandeling starten met datzelfde nabehandelingsproduct.

Luizenweetjes

Wist je dat …

… een volwassen (vrouwtjes)luis wel tot 10 eitjes per dag kan leggen? … een vrouwelijke hoofdluis groter is dan een mannetje?

… luizen een rode kleur kunnen krijgen nadat ze bloed hebben opgezogen (daarmee voeden ze zich)? Dat gebeurt 3 tot 6 keer per dag.

… luizen geen voorkeur hebben voor proper of vuil haar? Gewoon voor haar!

… luizen nooit een haar loslaten? Je krijgt ze dus enkel over bij direct haarcontact, bijvoorbeeld bij een knuffel. Ze springen dus niet van het ene hoofd op het andere.

… luizen niet altijd jeuk geven? Je krijgt jeuk door het speeksel dat luizen injecteren in je hoofdhuid áls je er allergisch aan bent. Controleer dus altijd op luizen als er alarm is, zelfs al heeft je kind geen jeuk.

… een hoofdluis buiten het hoofdhaar maar 24 tot 48 uur kan overleven? Ze kan geen eitjes meer legen en sterft binnen 2 dagen. Neten kunnen wel tot 10 dagen overleven op kledij of bedlinnen.

… je luizen niet voorkomt door je haar vaker te wassen met gewone shampoo? Een luis overleeft namelijk die wasbeurt gewoon. Luizen kunnen zich wapenen tegen water: ze houden (tot 8 uur) hun adem in.

… luizen niet gevaarlijk zijn voor je gezondheid? Wel vervelend, knap vervelend. Maar ziektes brengen ze niet over.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Silikom. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes