6205fi.jpg

Gouden tip bij constipatie bij kinderen

19/04/2023

Onze 6-jarige zoon zit regelmatig verstopt. En dan bedoel ik niet in de zin van verstoppertje spelen (hoewel hij dat ook heel graag doet, liefst achter mij en ik hem dan zogenaamd nérgens kunnen vinden) of een verstopte neus. Ik heb het over constipatie.

Diarree staat niet in het woordenboek van onze zoon. Integendeel: hij is een meester in het ophouden van zijn ontlasting. Movicol junior, een laxeermiddel voor kinderen, is dan ook een vaste waarde in onze medicijnkast. Wat overigens niet wil zeggen dat wij dit te pas en te onpas aan ons kind geven. Het is en blijft tenslotte medicatie.

Uiteraard hebben we allerlei natuurlijke tips uitgeprobeerd. Veel (water) laten drinken (dit was toen hij klein was wel een dingetje maar gaat nu prima) en regelmatig kiwi’s laten eten. Maar op een gegeven moment wilde zoonlief geen kiwi’s meer, ze kwamen hem zijn neus uit – terwijl het de bedoeling was dat ze ergens anders uitkwamen…

Ook las ik op internet dat kinderen die hun ontlasting ophouden, dit vaak doen omdat ze hier tenminste controle over hebben. Op school, thuis, … overal moeten ze luisteren en doen wat hen wordt opgedragen. Maar over hun stoelgang zijn ze zelf de baas. De bijstaande tip was om het kind te laten ontspannen door het bijvoorbeeld lekker met water of klei te laten kliederen. Helaas moesten we vaststellen dat dit niet dé oplossing voor het probleem was, hoezeer zoonlief het geklieder ook waardeerde.

Wat ik wel deed, was elke ‘grote boodschap’ van zoonlief met een grote P op de kalender noteren. Want in het drukke bestaan als moeder-werknemer-partner-vriendin-etc. wist ik vaak echt niet meer hoeveel dagen het nu ook alweer geleden was. Het waren steeds de veegjes in zijn onderbroek die me erop attent maakten dat het weer hoog tijd werd.

In onze zoektocht naar oplossingen hebben we een paar dingen ontdekt die wél helpen. Zo introduceerden we ‘een snoepje voor een poepje’: telkens als hij een kaka heeft gedaan, krijgt zoonlief als beloning een snoepje. Oké, het is geen suikervrije oplossing, maar nog altijd beter dan medicatie. Hij wilde gewoonweg geen grote boodschap doen dus moesten we toch iets vinden om hem te motiveren.

Daarnaast krijgt hij tegenwoordig altijd een flinke lepel gebroken (!) lijnzaad (we halen dit bij de biowinkel) door zijn ontbijtgranen. Ook dit helpt.

Maar de echte doorbraak (letterlijk!) ontdekten we onlangs: koprollen!

Zoonlief maakte een paar koprollen en moest meteen naar het toilet voor een grote boodschap. De eerste keer dacht ik nog: toeval. Maar toen hij laatst weer een paar dagen geen kaka had gedaan, besloot ik het nog eens te proberen. En ja hoor, weer hetzelfde – zeer gewenste – resultaat.

Bijkomende tip: zeg tegen je kind dat het ‘voor deze keer’ op jullie bed mag koprollen. Vinden ze geweldig! Trek gewoon je dekbed tot over de kussens en laat je kind zich lekker al koprollend uitleven. Ontspanning en darmmassage ineen! Volledig suiker- en medicatievrij, wat wil je nog meer.

Ik denk dat ik maar een patent ga aanvragen: de kop(d)rol.  

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes