Zomeressentials voor je kindje: must-haves voor op vakantie of staycation

Voorzie de volgende zomerstuks voor je baby, peuter of kleuter:
1. Zonnebescherming
Volop genieten van het buitenleven en de zon? Graag, maar wel met de nodige bescherming, want zonnestralen doen pas echt enorm deugd als ze geen schade toebrengen. Je kindje bescherm je tegen de zon met zonnecrème met een hoge SPF, maar ook met enkele onmisbare kledingstukken. Smeren maar!
Zonnecrème is een absolute must voor het tere velletje van een baby of klein kind. Omdat kindjes niet altijd grote fan zijn van dat smeerwerk en al zeker niet van een ‘klot’ crème, is een zonnespray een aanrader.

Onze favoriet is de Zonnespray SPF50 van Mustela. Die gebruik je voor het gezicht en het lichaam ter bescherming tegen UV-A- en UV-B-stralen en is water- en zandbestendig.
Je kan de spray gebruiken voor je kindje vanaf de geboorte* en bij om het even welk huidtype – ook voor een huid met neiging tot atopie.
Heel handig, want de spray is geschikt voor het hele gezin.
Geen gedoe dus met verschillende tubes voor de ene of de andere dus – en weer wat items minder mee te zeulen in die zo al overvolle tassen ;-).
Tip: gebruik een handige zonnestick. Mustela heeft een geweldige zonnestick met hoge bescherming SPF50 met avocado-olie. Daarmee werk je de zonnebescherming snel even bij op de wangen, schoonheidsvlekjes, oren en lippen (vanaf 1 jaar), het hele jaar door en waar je ook bent. Het is een stick die erg prettig is in gebruik, met een aangename geur en een onzichtbare textuur. Je brengt de zonnebescherming vlot aan en ze is niet plakkerig!
* Baby’s die de neonatologie hebben verlaten.
Zonnekledij en -accessoires

Zonnecrème, check? Goed, maar wie A zegt, zegt B. En B is in dit geval beschermende kledij. Laat je kindje liever niet in bloot bovenlijfje rondlopen, ook al is het erg warm. Wat je je kleintje zeker aantrekt of opzet:
- Een zonnehoedje of pet
- Een aangepaste zonnebril
- UV-werende kledij. Zeker als je kindje in een plonsbadje of zwembad zit, is UV-werende zwemkledij een aanrader. Water weerkaatst de zon namelijk zoveel harder en dus is het gevaar op verbranden meteen groter.
2. UV-werende parasol of tentje
Ga je naar het park, strand of zit je op het terras of in de tuin? Zorg ervoor dat je baby of jong kindje zoveel mogelijk in de schaduw zit.
Daarvoor bestaan verschillende hulpmiddelen:
- Een UV-werend tentje
- Een UV-werende parasol
- Een UV-werende doek Zo kan je kindje rustig slapen of spelen, weg van de zon.
3. Zomerslaapzak
Een slaapzak blijft knus en comfortabel en bezorgt je kleintje een goede nachtrust. Ja, ook tijdens de zomermaanden als de temperatuur ’s nachts hoger is. Kies dan voor een lichte slaapzak, uit katoen of tetra. Zo krijgt je kindje het niet te warm.
Kijk naar de TOG-waarde op de slaapzak. TOG staat voor staat voor Thermal Overall Grade. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de slaapzak. TOG-waarden 0,5 tot 1 zijn perfect voor de doorsnee zomernachten.
4. Anti-muggenmelk
Vervelende zoemers kunnen je kindje in de zomer al eens uit z’n slaap houden of een fijne late namiddag buiten komen verstoren. En garde!
Hoe houd je muggen weg? Alvast niet met muggen- of insectenwerende producten. De meeste daarvan bevatten een te hoge concentratie DEET. Dat is iets wat absoluut niet mag voor baby’s jonger dan 6 maanden. Voor kindjes jonger dan 2 jaar mag je producten met DEET gebruiken met een maximale concentratie van 30 %.

Er bestaan gelukkig varianten zonder DEET. Gebruik anti-muggenmelk om de huid te beschermen. Let er wel op dat het product geschikt is voor baby’s.
De anti-muggenmelk van Mustela is bijvoorbeeld onzichtbaar, bevat geen alcohol of parfum.
Dankzij de onschadelijke formule (wetenschappelijk bewezen) mag je die gebruiken bij zuigelingen vanaf 2 maanden. Maar ook de rest van het gezin (ook zwangere vrouwen en borstvoedende mama’s) is er goed mee beschermd.
De anti-muggenmelk houdt muggen en tijgermuggen 8 uur lang op afstand – en werkt tot 7 uur tegen teken, mooi meegenomen als je in de natuur zit.
De lichte textuur zorgt ervoor dat je ze makkelijk aanbrengt en dat ze niet plakt. Bij baby’s tot 2 jaar wordt 1 gebruik per dag aanbevolen; vanaf 2 jaar mag je de melk indien nodig twee keer aanbrengen.
Een muggennet is ook altijd handig: voor over de kinderwagen, autostoel, het bedje …
Is er toch een beestje dat het pantser wist te doorbreken? Dan is de Cicastela Herstellende crème ideaal om de geïrriteerde huid te herstellen, hydrateren en kalmeren. Trouwens, het is een manusje-van-alles, want de crème is geschikt om alledaagse pijntjes te herstellen en te verzachten. Ze legt op de huid een niet-vettig beschermlaagje dat niet kleeft.
5. Een ademende draagzak
Draag je je baby graag in een draagdoek of -zak? Kies tijdens de zomer dan voor een exemplaar gemaakt uit een ademende stof.
6. Voldoende drinken
Zorg er zeker op erg warme dagen voor dat je je kindje voldoende (water) laat drinken. Zo voorkom je uitdroging. Een gouden regel? Laat je kindje drinken vóór het dorst krijgt. Als je kleintje om drinken komt vragen en dus dorst heeft, is het eigenlijk al een beetje te laat en is het op weg om uit te drogen.
Opgelet: geef geen te koud water. Daar is dat kleine maagje en de spijsvertering niet zo dol op – de jouwe ook niet trouwens. Ook water met koolzuur mijd je het best.
Baby’s jonger dan 6 maanden
Yes, ook die mini’tjes hebben bij warm weer extra vocht nodig. Alleen … voor hen is dat geen water. De eerste 6 maanden heeft je baby’tje genoeg aan melkvoeding.
Baby’s ouder dan 6 maanden
Behoud de minimale hoeveelheid van 0,5 liter melkvoeding per dag. Geef extra vocht: het liefst plat, mineraalarm water.
Kindjes van 1 tot 3 jaar
Peuters en jonge kleuters hebben 500 milliliter water per dag nodig, bovenop hun dagelijkse dosis melk.
Kindjes tussen 3 en 6 jaar
Oudere kleuters hebben 800 milliliter water per dag nodig. Kinderen tussen 6 en 12 jaar Kinderen uit de lagere school moeten tot 1 liter water per dag geraken.
DOWLOAD: ik-laat-mij-flink-insmeren-diploma!

Spurt je kindje al weg als je nog maar reikt naar de tube met zonnecrème? Dat smeren ... geen zin in?
Misschien lukt het beter met ons toffe diploma van SuperinsmeerKAMPIOEN!