7005fi.jpg

3 vragen die helpen bij het kiezen van een hobby voor je kind

30/08/2022

Net als tijdens hun vakken op school, kunnen kinderen bij het beleven van hun hobby’s en naschoolse activiteiten ondervinden en ontdekken wat ze leuk vinden, graag doen en waar ze goed in zijn.. Ik pleit daarbij voor de nodige autonomie: geef hun dus de kans om daar eigen, bewuste keuzes in te maken. Drie vragen die helpen om de keuze te maken.

  1. Moet je kind een hobby hebben?
    Nee, een hobby is helemaal geen verplichting. Sommige kinderen zijn het liefst gewoon thuis na schooltijd en genieten het meest van hun vertrouwde spel in  hun vertrouwde omgeving. En dat is helemaal oké. Een hobby heeft wel veel voordelen: het is ontspannend, je beleeft er plezier aan en wordt er misschien ook nog echt goed in. Talentontwikkeling is dan weer goed voor je zelfbeeld: een doelpunt scoren of een liedje op je gitaar kunnen spelen geeft een enorme boost. Bovendien leer je er ook verliezen, je beurt afwachten en met frustraties omgaan. Hobby’s zijn dus goed voor de ontwikkeling van je kind.
  2. Hoe vind je dan de juiste hobby?
    Sommige ouders hebben de neiging om hun kind te pushen bij het kiezen van een hobby.  Ze schuiven opties naar voren die ze zelf leuk vinden of ooit zelf wilden doen. Dat iedereen in de familie voetbalt of piano speelt, betekent niet dat ook jouw kind daarom staat te springen. Neem de beslissing dus samen. Vertrek vanuit zijn voorkeuren en vul die aan met jouw realistische visie. Houd daarbij rekening met de talenten, interesses en de persoonlijkheid van je kind. Houdt je kind van competitie? Kiezen jullie voor een jeugdbeweging of kan je artistieke schat zich beter ontplooien op de plaatselijke academie? Hoeveel hobby’s je kiest, hangt af van de draagkracht van je kind. Ook daarbij geldt: kies positief én realistisch, en doe het samen. Ten slotte is het belangrijk om een hobby te kiezen die haalbaar is, zowel voor je kind als voor jou. Niets zo vervelend als elke keer opnieuw te laat te komen omdat jij in de file staat en de reistijd te krap is. Of nog erger: niet kunnen gaan omdat je kind tweewekelijks aar de andere ouder gaat voor wie vervoer onmogelijk is.
  3. Wat als het tegenvalt?
    Veel organisaties bieden proeflessen aan, waar je kind even iets kan uitproberen. Stel nu dat de kennismaking een succes is, maar de lessen achteraf toch tegenvallen? Je kunt gerust van je kind vragen om even door te bijten en te blijven proberen, maar wanneer je kind en deze specifieke hobby echt geen match blijken te zijn, wordt ‘volhouden tot het einde van het schooljaar’ voor jullie allebei een echte uitputtingsslag. En wees eerlijk: blijf jij elke week tegen je zin naar de fitness gaan omdat je nu eenmaal je abonnement betaald hebt?

Wat elk kind nodig heeft

Meer lezen?

Deze tips komen uit het boek ‘wat elk kind nodig heeft’.

Ouderschap gaat vaak gepaard met heel wat stress. De vele - vaak tegenstrijdige - opvoedadviezen waarmee je als ouder om de oren wordt geslagen, brengen je mogelijk nog meer aan het twijfelen.

Klaar Hammenecker gaat in dit boek terug naar wat de essentie van opvoeden is: kinderen geven wat ze nodig hebben om uit te groeien tot zelfredzame, veerkrachtige en liefdevolle jongvolwassenen. Op basis van haar jarenlange ervaring als kinderpsychologe reikt ze 5 opvoedbasics aan die in elk levensfase van je kind een welkome basis zijn om op terug te vallen. Zo kun jij - op maat van jouw gezin en je eigen opvoedstijl - jezelf én je kind in zijn kracht zetten, zodat je kind kan uitgroeien tot de beste versie van zichzelf.

Want de beste ouders? Die maken zichzelf op termijn overbodig!

Meer info over het boek vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes