7449fi.jpg

7 tips om rustig te blijven wanneer je kind dat helemaal niet is

5/03/2024

Het is zonder twijfel één van de meest voorkomende “struikelblokken” in het ouderschap: rustig blijven wanneer je kind dat helemaal niet is. Toegegeven: dat is moeilijk en je bent niet alleen als je hier mee worstelt. We weten als ouder dat de kalmte bewaren en het goede voorbeeld geven belangrijk zijn, maar het is menselijk om af en toe ons geduld te verliezen. Toch is het aangewezen om een proactieve houding aan te nemen en op zoek te gaan naar wat helpend kan zijn om zelf rustig te blijven wanneer je kind overspoeld wordt door emoties. Want als jij niet rustig bent, hoe kan je dit dan leren aan je kind?

 1. Zoek uit wat je triggers zijn
  Het gedrag van je kind lokt een bepaalde emotie uit bij jezelf, dit zijn je eigen triggers. Bij bepaalde gedragingen zal je het moeilijker vinden om rustig te blijven dan bij andere, dat is normaal. Ga even na welke gedragingen je lastig vindt.
  Is het zwaar voor jou wanneer je kind niet luistert wanneer je een verzoek doet? Vind je het vooral lastig wanneer je kind in het openbaar een driftbui heeft omdat je inzit met wat anderen van je denken? Heb je moeite met een specifieke emotie van je kind (zoals moeilijk kunnen aanvaarden dat je kind verdriet heeft)?…
  Wanneer je inzicht hebt in je eigen triggers kan je er beter op anticiperen en rustiger blijven wanneer de triggers zich voordoen.
 2. Hou je algemeen stressniveau in de gaten
  Hoe meer stress je als ouder zelf ervaart, hoe moeilijker het is om rustig te blijven tegen je kind. Dat is logisch. Je zal moeilijker de kalmte kunnen bewaren na een drukke dag op het werk dan wanneer je zelf ontspannen bent.
  Op sommige momenten in het leven ben je ook gevoeliger voor stress dan op andere. Moeilijke gebeurtenissen (zoals een echtscheiding, ontslag of verlies van een geliefd persoon) kunnen je uit balans brengen. Maar ook positieve gebeurtenissen (de geboorte van een kind, een verhuis of nieuwe baan) verstoren soms het evenwicht.
  Schakel hulp in wanneer je merkt dat het te veel wordt. Het is moeilijker om rustig te blijven tegen je kind wanneer je zelf overspannen bent.
 3. Benoem je eigen emoties
  Het simpelweg benoemen van een emotie zorgt ervoor dat je je kalmer zal gaan voelen. Het benoemen van emoties activeert namelijk de prefrontale cortex in de hersenen en vermindert de activiteit in de amygdala (het gebied in de hersenen dat betrokken is bij “het inschatten van gevaar”).
  Wanneer je als ouder merkt dat je kwaad of onrustig wordt, probeer dan te uiten hoe je je voelt: “ik voel dat ik boos word”. Uiting geven aan je eigen emoties op een moeilijk moment zorgt ervoor dat je zelf rustiger kan blijven en zo het goede voorbeeld kan geven aan je kind.
 4. Adem rustig in en uit
  Onderschat nooit de kracht van rustig ademen. De buikademhaling is een uitstekende manier om jezelf te helpen om rustig te blijven. En wat fijn is: je kan het altijd en overal toepassen (ook tijdens die woedebui in de supermarkt!). Wanneer je voelt dat je als ouder zelf overweldigd, gefrustreerd of boos wordt, kan je je aandacht verleggen naar je ademhaling en enkele keren rustig in-en uitademen.
  Vertel ook aan je kind wat je op zo’n moment aan het doen bent: “ik voel dat ik boos word, ik ga enkele keren heel rustig in- en uitademen”. Zo leer je je kind een actieve copingstijl (de manier waarop iemand met moeilijkheden en stress omgaat) aan: je kan overweldigd worden door emoties, maar je kan zelf iets doen om ermee om te gaan!
 5. Maak gebruik van mantra’s
  Een mantra is een slagzin die je tegen jezelf herhaalt op uitdagende momenten. Het is een goede manier om even te pauzeren vooraleer je handelt. Wanneer je je eigen impulsen op een bepaalde trigger uitstelt, krijg je de tijd om even stil te staan bij de wijze waarop je reageert.
  Een voorbeeld van een mantra kan zijn: “mijn kind doet niet moeilijk, mijn kind heeft het moeilijk”. Je kan gerust ook je eigen mantra verzinnen en opschrijven. Probeer zelf aan te voelen welk mantra bij je past en jou als ouder rust brengt.
 6. Ga even weg uit de situatie
  Afstand nemen van intense emoties kan enorm helpend zijn. Ga even de kamer uit (wanneer je kind oud genoeg is om alleen te zijn) en probeer tot rust te komen vooraleer je opnieuw in interactie treedt met je kind.
  Het is niet de bedoeling om moeilijke emoties weg te duwen, maar wanneer ze te overweldigend zijn, kan je jezelf best even afleiden (ga wandelen, kijk je favoriete serie, praat met iemand over een ander onderwerp,…). Zorg er wel voor dat je nadien terug aandacht schenkt aan de moeilijke emoties.
 7. Probeer je te verplaatsen in je kind
  Vele frustraties bij ouders komen voort vanuit verwachtingen die niet realistisch zijn. Wanneer je van een jong kind verwacht dat het stil en rustig mee zal gaan op restaurantbezoek, dan is het niet het kind dat zich moet leren aanpassen, maar moet je eerder als ouder je eigen verwachtingen bijstellen. Wanneer je beseft dat woedebuien bij een peuter tot de normale ontwikkeling behoren, kan je beter omgaan met dergelijk gedrag dan wanneer je geen kennis hebt over deze ontwikkelingsfase.
  Elk kind ontwikkelt zich op eigen tempo. Toch kan basiskennis over de verschillende ontwikkelingsfasen van een kind zorgen voor meer realistische verwachtingen. Zo kan je je beter verplaatsen in je kind.

 

Dit artikel verscheen eerder op alotofmom, meer tips en inspiratie over het aanleren van ‘soft skills’ kan je vinden via de Instagrampagina.  

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes