5456fi.jpg

De valkuilen van de 'pampergeneratie'

26/06/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

De kinderen van vandaag worden ook weleens de 'pampergeneratie' genoemd. Enerzijds is de tijds- en prestatiedruk gigantisch, anderzijds proberen ouders om alle obstakels uit de weg te ruimen voor hun kinderen. Alles moet leuk en plezierig zijn, en teleurstellingen hebben geen plaats. Die pampergeneratie kent echter bepaalde valkuilen, volgens de Nederlandse kinderarts Judith Kocken.

In een interessante blog geeft de holistische kinderarts Judith Kocken haar kijk op de generatie van vandaag, met bijbehorende valkuilen.

‘De ouders van vandaag proberen alles te plannen. Van de zwangerschap over de soort school, de sport die hun kinderen beoefenen, welke vrienden ze hebben tot hun kledingstijl. Verveling? Daar is geen tijd voor, want de agenda wordt vol gepland.

Ouders werken hard zodat ze veel geld kunnen verdienen om hun kinderen een luxueus verjaardagsfeestje of exotische reis te kunnen geven. En alle mogelijke obstakels worden uit de weg geruimd. Door te onderhandelen op school over resultaten of straffen, door te onderhandelen met de sportclub over het team, … Teleurstellingen? Die hebben geen plaats.'

Grenzen en structuur

'Nochtans is kinderen verwennen geen garantie voor geluk. Grenzen en structuur zijn voor een kind veel veiliger dan alle ruimte te krijgen en dan grenzeloosheid. Kinderen weten op den duur niet meer wie ze zijn of wat ze willen. Ze zijn het niet gewoon om verantwoordelijkheid te nemen of keuzes te maken, omdat hun ouders hen alles uit handen nemen.

Kinderen hebben behoefte aan zachtheid, vriendelijkheid, veiligheid en duidelijkheid. Ze voelen niet de nood om constant vergeleken te worden met anderen of om in competitie te treden met anderen.’

Hoge stresshormoonspiegels

De dag van vandaag ervaren kinderen én volwassenen voortdurend een gevoel van stress. We zijn continu bezig, doen voortdurend ons best en moeten constant presteren. Tel daarbij de druk van elk piepje van onze telefoon waarop we moeten reageren, en het constante gevoel van stress is compleet.

Door dat constante gevoel van zelfkritiek en voortdurende stress, worden stressreacties in het lichaam langdurig geactiveerd. Het resultaat zijn hoge stresshormoonspiegels in het lichaam, en dat heeft dan weer een effect op de functie van de darmen en het immuunsysteem. Kort samengevat: van langdurige stress raakt je lichaam uit balans, en je krijgt er lichamelijke klachten door.

Verslavingen

Door die voortdurende stress, wordt het dopaminesysteem van het lichaam opgejaagd. Er zijn steeds meer mensen verslaafd. Het gaat dan niet alleen om alcohol, roken of drugs. Ook werken, veel geld willen verdienen, te veel of net te weinig eten, telefoongebruik, gamen, films of series bekijken of shoppen: het kunnen allemaal vormen van verslaving zijn.

Structurele oplossing

Maar al te vaak wordt er gezocht naar een toverpil om langdurige klachten gewijd aan stress te behandelen. Dat is echter geen reële optie, en veel mensen zijn langdurig afhankelijk van het ziektezorgsysteem. Er is dus een andere manier nodig.  Dokters moeten inzien dat een aanpassing in de levensstijl, voeding als medicijn en stressverlagende body-mindbehandelingen essentieel zijn bij de structurele oplossing voor langdurige klachten. Want door die aanpassingen zal er meer gezondheid en geluk worden ervaren. 

Ontspannen, genieten met vrienden, in de natuur zijn, meditatie, lachen, keuzes maken, leren hoe je je eigen gedrag kunt veranderen en positieve ‘selftalk’ verhogen de oxytocines in het lichaam waardoor je ontspanning en veiligheid ervaart. Op die manier word je weerbaarder voor de ups en downs van het leven.

Door kleine ingrepen in het dagdagelijkse leven kan je zorgen voor meer structuur en minder stress. Denk maar aan vers eten maken en gezellig samen aan tafel eten, waarbij alle telefoons op stil staan (of beter nog: ver weg van tafel blijven). Of vaste tijdstippen om te gaan slapen. Sport beschouwen als een manier om te ontspannen, in plaats van om te presteren. Ook mindfulness, yoga of meditatie kunnen helpen als tegengif voor de voortdurende stress waaraan we worden blootgesteld.

 

Bron: Holistik.nl