zusjes

Waarom je je kinderen beter niet op dezelfde manier kunt opvoeden

9/10/2023

Elk kind is verschillend, dat weet iedereen, maar omdat kinderen geen gebruiksaanwijzing hebben en ouders vaak wel een opvoedingsplan bedacht hebben, krijgen kinderen vaak dezelfde opvoedingspap ingelepeld. We maken er zelfs een punt van: gelijke opvoeding en evenveel aandacht. En dan stel je vast dat al die trucs en maniertjes niet bij elk kind even succesvol zijn …

Daar sta je dan met je opvoedingsplan. In dat geval zijn er twee opties. Sommigen zetten door op de ingeslagen weg. Het goddelijke plan is heilig en elke kleine volgeling zal in de pas lopen. Wat voor jullie dan een ‘brave dochter’ is, is vaak niet meer dan een plichtsbewust en volgzaam schaapje, met dank aan haar karakter. 

Maar ongetwijfeld hebben jullie ook een zwart schaap of een ‘koppig kleintje’ dat de hakken in het zand zet, alles in twijfel trekt of zelfs doodleuk de andere kant op loopt, ook met dank aan het karakter. Wanneer jouw opvoedingsdroom niet past bij het karakter van je kind, ervaar je spanning, kortsluiting of zelfs ronduit conflict.

Het is voor alle kinderen belangrijk om steeds meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid te ontwikkelen, maar het ene kind wil alles ‘zelluf doen’ wanneer het amper 5 jaar is, terwijl een ander met 14 jaar nog steeds vraagt om te komen checken of ook het laatste restje shampoo goed uitgespoeld is. Er is echter geen opvoedbijbel die omschrijft wanneer dit ‘moet’. 

Er zijn alleen maar aftastende ouders en hun kinderen, die samen groeien en daarbij voortdurend moeten checken wat nodig is om uit te groeien tot een krachtige persoonlijkheid. En die weg is voor elk van je kinderen verschillend … 

Meer lezen?

Wat elk kind nodig heeft

Ouderschap gaat vaak gepaard met heel wat stress. De vele - vaak tegenstrijdige - opvoedadviezen waarmee je als ouder om de oren wordt geslagen, brengen je mogelijk nog meer aan het twijfelen.

Klaar Hammenecker gaat in dit boek terug naar wat de essentie van opvoeden is: kinderen geven wat ze nodig hebben om uit te groeien tot zelfredzame, veerkrachtige en liefdevolle jongvolwassenen. Op basis van haar jarenlange ervaring als kinderpsychologe reikt ze 5 opvoedbasics aan die in elk levensfase van je kind een welkome basis zijn om op terug te vallen. Zo kun jij - op maat van jouw gezin en je eigen opvoedstijl - jezelf én je kind in zijn kracht zetten, zodat je kind kan uitgroeien tot de beste versie van zichzelf.

Want de beste ouders? Die maken zichzelf op termijn overbodig!

Meer info over het boek vind je hier.

 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes