mama en zoon

Deze 13 dingen kan je beter vermijden als je mentaal sterke kinderen wil opvoeden

20/03/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Kinderen opvoeden die mentaal sterk in hun schoenen staan betekent niet dat ze niet zullen huilen als ze verdrietig zijn of dat ze nooit ergens in mislukken. Mentale kracht maakt kinderen niet immuun voor moeilijke momenten – maar het zorgt er ook niet voor dat ze hun emoties onderdrukken. Integendeel zelfs, mentale kracht helpt kinderen om te gaan met tegenslagen in het leven. Het geeft kracht om door te gaan, zelfs als ze even twijfelen aan zichzelf. Veerkracht zorgt ervoor dat ver geraken in het leven. 

Als je mentaal sterke kinderen wil opvoeden, dan kan je deze 13 dingen beter vermijden:

 1. Een slachtoffermentaliteit kweken 
  Op de bank zitten bij een voetbalwedstrijd of niet slagen voor een toets maakt van een kind geen slachtoffer. Afgewezen worden en falen horen bij het leven. Leer je kind dat hoe zwaar of hoe onrechtvaardig een situatie ook kan aanvoelen, hij altijd positieve actie kan ondernemen.
 2. Opvoeden vanuit schuldgevoelens
  Toegeven aan schuldgevoelens leert je kind dat het ondraaglijk is om je schuldig te voelen - en dat hij geen neen kan zeggen als iemand vraagt: “toon eens dat je een vriend bent en laat me je huiswerk overschrijven” of “als je van me hield, zou je dat wel voor me doen”. Toon je kinderen dat je oncomfortabele gevoelens zoals schuldgevoelens niet in de weg moet laten staan bij het nemen van verstandige beslissingen. 
 3. Van je kinderen het middelpunt van de wereld maken 
  Als je je hele leven om je kinderen laat draaien, groeien ze op met het idee dat de hele wereld rond hen draait. En egocentrische, verwende kinderen zullen het niet ver schoppen. Leer je kinderen om te focussen op wat ze de wereld te bieden hebben, in plaats van op wat ze er zelf aan kunnen winnen. 
 4. Toelaten om keuzes te maken vanuit angst 
  Je kind in een beschermende bubbel opvoeden zal je misschien veel angst besparen, maar altijd op veilig spelen leert hem ook dat angst te alleen tijde moet vermeden worden. Toon je kind dat de beste manier om angst te overwinnen is om iets onder ogen te zien. Op die manier zal hij bereid zijn buiten zijn comfortzone te stappen en moedig te zijn. 
 5. Je kinderen te veel macht geven 
  Als je je kinderen altijd laat voorschrijven wat jullie gaan eten of waar jullie op vakantie gaan, dan geef je hen meer macht dan ze volgens hun ontwikkeling aankunnen. Kinderen behandelen als een gelijke of als de baas, berooft hen van hun mentale kracht. Geef je kinderen de kans om te oefenen met het opvolgen van bevelen, het luisteren naar dingen die ze niet willen horen en het doen van dingen die ze niet willen doen. Laat hen eenvoudige keuzes maken terwijl er een duidelijk omlijnde gezinshiërarchie bestaat. 
 6. Perfectie verwachten
  Verwachten dat je kinderen het goed doen is gezond, maar verwachten dat ze perfect zijn werkt averechts. Leer je kinderen dat het oké is om te falen. Het is prima en helemaal normaal dat ze niet fantastisch zijn in alles wat ze doen. Kinderen die ernaar streven om de beste versie van zichzélf te zijn in plaats van de beste in alles wat ze doen, laten hun eigenwaarde niet afhangen van hoe ze scoren ten opzichte van anderen. 
 7. Je kinderen verantwoordelijkheid laten ontlopen 
  Het kan verleidelijk zijn om je kinderen alles uit handen te nemen en hen geen klusjes te laten of weekendwerk te laten doen omdat je hen een zorgeloze jeugd wil bieden. Maar kinderen die taken uitvoeren die bij hun leeftijd passen, worden niet overbelast. Het geeft hen net de mentale kracht die ze nodig hebben om verantwoordelijke burgers te worden. 
 8. Je kinderen afschermen van pijn
  Gekwetste gevoelens, verdriet en angst horen bij het leven. Door je kinderen die pijnlijke gevoelens te laten beleven, geef je hen de kans om te oefenen hoe ze moeten omgaan met ongemak. Geef je kinderen de begeleiding en ondersteuning die ze nodig hebben om met pijn om te gaan, zodat ze vertrouwen krijgen in hun eigen vermogen om te gaan met de tegenslagen van het leven. 
 9. Je verantwoordelijk voelen voor de emoties van je kinderen 
  Door je kinderen op te vrolijken elke keer dat ze verdrietig zijn en hen te kalmeren telkens ze van streek zijn, neem je de verantwoordelijkheid in handen om hun emoties te reguleren. Kinderen moeten emotionele competenties verwerven, waarbij ze leren hun eigen gevoelens te beheersen zodat ze niet afhankelijk zijn van anderen om op een gezonde manier met hun emoties om te gaan. 
 10. Voorkomen dat je kinderen fouten maken 
  Het wiskundehuiswerk verbeteren, nog eens controleren of ze hun brooddoos hebben weggestoken en hen er constant aan herinneren dat ze hun klusjes nog moeten doen, zal hen geen goed doen. De logische gevolgen van hun gedrag zijn de beste leermeesters van het leven. Laat je kinderen er soms eens een puinhoop van maken en laat hen zien hoe ze van hun fouten kunnen leren, zodat ze slimmer en sterker worden. 
 11. Discipline en straf met elkaar verwarren 
  Straf betekent dat kinderen lijden voor wat ze verkeerd hebben gedaan. Discipline daarentegen leert hen hoe ze het in de toekomst beter kunnen doen. Een kind opvoeden dat bang is om “in de problemen te komen” is niet hetzelfde als een kind opvoeden dat goede keuzes wil maken. Gebruik consequenties die je kinderen helpen om de zelfdiscipline te ontwikkelen die ze nodig hebben om betere keuzes te maken.
 12. Je kinderen de gemakkelijkste weg laten nemen 
  Toegeven aan een zeurend kind of de klusjes van je kinderen doen in hun plaats kan je leven op dit moment misschien iets gemakkelijker maken, maar op lange termijn zorgt het voor ongezonde gewoontes. Toon als rolmodel hoe je gedrag op lange termijn kan lonen, zodat ze zien dat het de moeite is om door te zetten, zelfs als ze willen opgeven. 
 13. Je waarden uit het oog verliezen 
  Veel ouders brengen hun kinderen niet de waarden bij die ze belangrijk vinden. Ze gaan zo op in de dagelijkse chaos van het leven, dat ze vergeten naar het grotere plaatje te kijken. Zorg dat je prioriteiten accuraat de dingen weerspiegelen die je het meest waardeert in het leven. 

 

Bron: Mother.ly