Mama met baby in wipstoel en kleuter

Groeipakket: bereken op hoeveel jij recht hebt met je gezin

16/04/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Een kindje is het kostbaarste dat er is. Geen discussie, want niemand die je hart zo vult. Maar een kindje kost ook centen. Redelijk veel centen. Gelukkig is er financiële hulp van je uitbetaler van het Groeipakket. En dat is toch wel wat. Bereken zelf waarop je recht hebt voor je kind(eren).

Wat is het Groeipakket?

Het Groeipakket is een extra financieel steuntje voor ouders bij de opvoeding van hun kinderen. Sinds 1 januari 2019 heeft elke regio in België een eigen systeem, met eigen bedragen. In Vlaanderen is dat dus het Groeipakket.

Je kiest helemaal zelf welke uitbetalervan het Groeipakket je Groeipakket in Vlaanderen uitbetaalt. Je kan ook perfect veranderen van uitbetaler, maar wel pas na 1 jaar aansluiting. Kies je voor een nieuwe uitbetaler, dan geldt die keuze voor alle kinderen in je gezin. Je blijft dan ook weer minstens 1 jaar aangesloten.

Waaruit bestaat dat Groeipakket precies?

1. Startbedrag

Om te beginnen krijg je bij de geboorte van je kind eenmalig een startbedrag van 1214,49 euro (dat bedrag wordt geregeld geïndexeerd). Het is een bedrag per kind, dus als je bevalt van een meerling, dan krijg je het startbedrag voor elk kindje.

Heel handig, als je de babyuitzet moet verzamelen. Vergeet het dus niet aan te vragen bij een uitbetaler van het Groeipakket!

En het goede nieuws is dat je niet hoeft niet te wachten tot je kleintje geboren is om het startbedrag aan te vragen. Via de online tool van Parentia is dat trouwens zo gefikst. Doe je aanvraag al tijdens je zwangerschap, dan ontvang je het startbedrag al vanaf twee maanden voor je uitgerekende bevallingsdatum.

Niet aan gedacht terwijl je met je bolle buik rondliep – zwangerschapsdementie, we begrijpen dat ;-)? Geen paniek, je kan de premie nog aanvragen als je kindje al geboren is.

2. Maandelijks basisbedrag

Als je het startbedrag hebt aangevraagd voor je kindje, heb je ook automatisch recht ophet Groeipakket. Je ontvangt maandelijks een basisbedrag per kind. Dat start vanaf de eerste maand na de geboorte van je baby en het bedrag staat op je rekening rond de 8ste van de maand die daarop volgt.

Daarnaast krijg je nog heel wat andere toeslagen terwijl je kind opgroeit. Zo is er de kinderopvangtoeslag, de kleutertoeslag, de schooltoeslag … Afhankelijk van je situatie kan je ook aanspraak maken op extra toeslagen.

Hoeveel bedraagt jouw Groeipakket?

Wil je weten hoeveel jouw Groeipakket precies bedraagt? Dat kan je makkelijk berekenen via de online calculator van Parentia.

 

*Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket (vroegere kinderbijslagfonds). Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Disclaimer Parentia