7628fi.jpg

Kindjes kosten geld, maar je krijgt ook centen!

16/09/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Een kind steeltje je hart. Nog voor het geboren is. En de liefde die je terugkrijgt is onbetaalbaar. Spijtig genoeg is al de rest dat niet. Zo’n kleintje in huis kost ook wel wat geld. Gelukkig zijn is er financiële hulp van je uitbetaler van het Groeipakket!

Even op een rijtje welke toeslagen je zoals krijgt als je kinderen hebt.

Neem een vliegende start: het startbedrag

Een babyuitzet bij elkaar rapen? Katsjing! Misschien kan je hier en daar wel wat tweedehands spulletjes op de kop tikken, maar je hebt sowieso een lijstje van dingen die je zelf moet kopen.

Dan komt wat extra geld van pas, niet? Het is maar een woord: hallo, startbedrag! Als je baby geboren wordt, krijg je een eenmalig startbedrag van 1214,49 euro (het bedrag wordt jaarlijst geïndexeerd). Dat bedrag is per kind, dus als je een twee- of meerling op de wereld zet, krijg je dat bedrag voor elk kindje.

Hoe ontvang je het startbedrag? Je moet het aanvragen bij de uitbetaler van het Groeipakket – je kiest die trouwens zelf. Online is het zo gefikst. Dus niet vergeten!

Heel handig trouwens: je kan het startbedrag al aanvragenvóór de geboorte en het kan al uitbetaald worden voor je kindje er is – vanaf 2 maanden voor de uitgerekende geboortedatum. Handig als je van kinderwinkel naar kinderwinkel waggelt voor die babyuitzet.

Want een kind groeit: het Groeipakket

De baby is er. En ook massa’s luiers, kleertjes, slabbetjes, een extra mondje om te voeden, dokterskosten … Wekelijks meespelen met de Lotto dan maar ;-)?

Neen, je kan rekenen op een maandelijks ruggesteuntje: het Groeipakket. Dankzij het Groeipakket ontvang je elke maand een vast bedrag om je een duwtje te geven bij de opvoeding van je kindjes. Daarvoor zorgt opnieuw de uitbetaler die ook het startbedrag betaalt.

Heb je het startbedrag al aangevraagd? Dan zit je werk er al op: het Groeipakket start dan automatisch op, aangezien het startbedrag er deel van uitmaakt. Goed om te weten: als je al kinderen hebt en je wil overstappen naar een andere uitbetaler, zoals Parentia, dan is dat perfect mogelijk.

Vanonder je vleugels: de kinderopvangtoeslag

Je kindje naar de crèche of onthaalouder sturen, neemt ook een hap uit het budget. Zeker als je meer dan één mini in de kinderopvang hebt. Van je uitbetaler van het Groeipakket krijg je een maandelijkse toeslag als je kindje naar de opvang gaat.

Je krijgt de kinderopvangtoeslag bovenop het maandelijkse basisbedrag van het Groeipakket. Voor een volledige opvangdag ontvang je 3,36 euro per kind. Voor een halve opvang dag is het de helft van dit bedrag. In principe heeft elk kindje recht op de kinderopvangtoeslag, al zijn er wel enkele voorwaarden aan verbonden – daaraan voldoen de meeste kindjes wel.

Hallo school: de kleutertoeslag, schooltoeslag en schoolbonus

Na een jaartje of twee is je peuter een kleine kleuter, helemaal klaar voor de school. Een grote stap, met heel wat nieuwigheden en extra kosten. Ook tijdens de schoolperiode van je kind kan je rekenen op toeslagen van de uitbetaler van het Groeipakket.

1. Kleutertoeslag

De kleutertoeslag is een extraatje via het Groeipakket. Wat houdt het juist in? Alle kleuters van 3 en 4 jaar die in Vlaanderen of Brussel naar een erkende kleuterschool door de Vlaamse Gemeenschap gaan hebben recht op een kleutertoeslag. Het gaat om 135,25 euro in 2021 per volledig schooljaar. In totaal kan je deze toeslag twee keer krijgen: wanneer je kleuter 3 jaar is en wanneer hij of zij 4 jaar is.

Woon je in Vlaanderen en gaan je kinderen gaan naar een erkende kleuterschool door de Vlaamse Gemeenschap? Je hoeft eigenlijk niets extra te regelen. Je uitbetaler van het Groeipakket betaalt je automatisch ook de kleutertoeslag.

Woon je in Brussel of Wallonië, of in een buurland, en gaat je kleuter naar een erkende kleuterschool door de Vlaamse Gemeenschap in Vlaanderen of Brussel? Dan moet je wel nog een aansluitingsformulier opsturen. Verder doet je uitbetaler van het Groeipakket de rest.

 

2. Schoolbonus

Na de kleuterschool stopt de financiële steun niet. Je kinderen die in de loop van het kalenderjaar maximaal 24 jaar zijn, krijgen ook een jaarlijkse schoolbonus. Die wordtuitbetaaldsamen met de gezinsbijslag van de maand juli. Wordt je kind 25 jaar voor 1 juli, dan heeft het geen recht meer op de schoolbonus.

Hoeveel deze premie bedraagt, hangt af van de leeftijd van je kind en of je kind recht heeft op de basisgezinsbijslag.

  • 0 tot 4 jaar: 21,23 euro
  • 5 tot 11 jaar: 37,14 euro
  • 12 tot 17 jaar: 53,06 euro
  • 18 tot 24 jaar: 63,67 euro

De schoolbonus hoef je niet aan te vragen. Het maakt deel uit van het Groeipakket (als je aan de voorwaarden in de maand juli voldoet).

 

3. Schooltoeslag

Schoolkosten kunnen stevig oplopen, alles bij elkaar. Zeker als je het moeilijker hebt om de eindjes aan elkaar te knopen. Naast de kleutertoeslag en schoolbonus is er ook de schooltoeslag, voor ouders die het financieel niet makkelijk hebben.

Voldoe je aan de voorwaarden en gaat je kind naar een Nederlandstalige kleuter-, lagere of middelbare school in Vlaanderen of Brussel en is de school erkend door de Vlaamse gemeenschap? Dan krijg je automatisch een jaarlijkse schooltoeslag tussen september en december.

Als extra zorg nodig is: de zorgtoeslag

Heb je een kindje dat extra zorg nodig heeft, dan zie je de rekeningen oplopen. Geen haar op je hoofd dat eraan denkt om je kind niet de juiste zorg te geven, maar de kosten zijn niet mals. In deze situatie kan je rekenen op een zorgtoeslag voor je kind tot het 21 jaar is.

De zorgtoeslag moet je aanvragen. Daarvoor neem je contact op met je uitbetaler van het Groeipakket. Die dient jouw aanvraag in bij Kind en Gezin, die jou op hun beurt dan de nodige documenten opsturen. Bezorg hen de ingevulde documenten terug, samen met medische en sociale verslagen.

Een door Kind en Gezin erkende arts zal je kind uitnodigen voor een medisch onderzoek, het resultaat meedelen en Kind en Gezin stuurt het automatisch door naar je uitbetaler van het Groeipakket. Die brengt je dan op de hoogte van het bedrag van de zorgtoeslag.

Omdat het financieel niet altijd makkelijk is: sociale toeslag

Als je het financieel moeilijker hebt met je gezin, krijg je extra ondersteuning van het Groeipakket. Of je recht hebt op een sociale toeslag hangt af van je jaarlijkse brutogezinsinkomen – die info komt van de Federale Overheidsdienst Financiën. Het bedrag ervan is gebaseerd op de grootte van je gezin en het inkomen van de ouders.

Heb je recht op de sociale toeslag, dan hoef je helemaal niets te doen. Zodra je aangesloten bent bij je uitbetaler van het Groeipakket zorgt die ervoor dat je de toeslag krijgt. Verandert je gezinssituatie in de loop van het jaar? Vergeet dat dan niet mee te delen.

Meer weten?

Alle info over al de extra toeslagen vind je hier. Wat hulp nodig? Parentia kan je helpen met je gezinsadministratie en heeft tal van tips over andere mogelijke subsidies buiten het Groeipakket. 

Nog vragen over het ouderschap? Wil je zeker zijn dat je niets uit het oog verloren bent? Download de whitepaper ‘Stap voor stap, van zwanger- tot ouderschap’ van Parentia.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket (vroegere kinderbijslagfonds). Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Disclaimer Parentia

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes