driftbui

Eerste Hulp Bij Driftbuien: misschien kunnen Bach Bloesems helpen

12/12/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Het zal wellicht voor elke ouder heel herkenbaar in de oren klinken: er gebeurt iets wat niet naar de zin is van zoon- of dochterlief en die krijgt een gigantische driftbui, compleet met tranen, gillen en/of zichzelf theatraal op de grond gooien. Wat kan je dan doen om je kind te helpen? En kan je zulke driftbuien eventueel voorkomen? 

Eerst en vooral: driftbuien bij (jonge) kinderen zijn compleet normaal. Peuters en kleuters zijn volop nieuwe dingen aan het leren, en dat gaat nu eenmaal gepaard met veel mislukken. Bovendien hebben ze nog niet altijd de nodige vaardigheden om op een goede manier hun emoties te reguleren én beschikken ze nog niet over voldoende taalvaardigheden om er op een goede manier uiting aan te geven. Dat alles zorgt voor heel wat frustraties en die monden logischerwijs al eens uit in een driftbui. 

Maar wat als je kind een klein bommetje is dat bij elke minieme tegenslag harstochtelijk begint te huilen of enorm driftig wordt? Wat als álles in huis precies moet gaan zoals je kind het in zijn hoofd heeft? Wat als je kind wel heel vaak boos naar bed gaat? Wat als je kind heel temperamentvol is en wel héél veel aandacht vraagt? 

Uitgetest

'We dachten dat we al lang uit de driftbuienfase waren met onze Mathieu (5). Helaas ... De "ik ben twee en ik zeg neen en ik doe koppig als ik mijn zin niet krijg-fase" blijft hier wat aanslepen. '

'Onze jongste zoon kan heel moeilijk zijn emoties kanaliseren en ontploft voor het minste. Hij ervaart elke emotie, of die nu goed of slecht is, als een ware tsunami. We proberen zo rustig mogelijk te reageren en alles naar hem toe te omkaderen.'

 

Jongen neemt bachbloesem druppels

'Ik ging specifiek op zoek naar een plantaardig hulpmiddel om ons mannetje rust te geven en te helpen om zijn emoties wat meer onder controle te krijgen. Zo kwam ik terecht bij Bach Bloesem Mix van Greetje. We zijn dan ook gestart met 4 druppeltjes natuurlijke Bach Bloesems per dag, op maat gemaakt.'

 

 

'We merken al na een paar dagen dat hij iets rustiger is: het ontploffingsgevaar ligt niet meer de hele dag door op de loer, en als hij boos wordt duurt het ook minder lang en raakt hij makkelijker weer uit zijn boosheid.'

 

'Doordat onze kleine man rustiger is, kunnen wij ook rustiger reageren. En dat komt de sfeer hier in huis alleen maar ten goede. We zijn alvast benieuwd welk effect de druppeltjes zullen hebben na een paar weken!'

 

Mama Vanessa

 

Een paar tips! 

 1. Wees alert voor storende factoren
  Heel vaak is er een fysieke trigger die aanleiding geeft tot een driftbui. Denk maar aan vermoeidheid, honger, overprikkeld of ziek zijn. Door alert te zijn voor deze signalen, kan je al heel wat driftbuien voorkomen: zorg dat je kindje voldoende slaap krijgt en hou rekening met dutjes om oververmoeidheid te voorkomen, voorzie een snack na school of voorzie een rustige activiteit als je kindje overprikkeld raakt. 
 2. Zorg voor duidelijkheid en voorspelbaarheid 
  Overgangen zijn typische momenten waarop kinderen het moeilijk krijgen en boos worden. Door zo'n overgang duidelijk aan te kondigen en in detail te verduidelijken wat er zal gebeuren, zal die al veel vlotter verlopen. Kondig bijvoorbeeld duidelijk aan: 'Over vijf minuten is het tijd om te gaan slapen' en vertelt daarbij wat er gaat gebeuren: 'We gaan dan naar de badkamer waar jij je tandjes gaat poetsen en nog even gaat plassen. Daarna trekken we je pyjama aan en dan ga ik nog een verhaaltje voorlezen als je in je bed ligt. Nog een zoen en dan is het tijd om te slapen!' 
 3. Stel duidelijke grenzen (en hou je daaraan!)
  Je kind begrenzen zorgt voor een veilig gevoel: een kind weet graag waar het aan toe is. Het is daarom belangrijk om duidelijke grenzen te stellen, maar ook om daarbij consequent te zijn. Geef niet toe als je kind kwaad wordt wanneer er een grens wordt gesteld, anders leert hij dat hij door een driftbui zijn zin kan krijgen. Houd je dus rustig maar vastberaden vast aan de gemaakte afspraken; die duidelijkheid zorgt voor rust. 
 4. Geef je kind keuzes 
  Kleine kinderen stellen heel wat vragen op een dag - en krijgen ook heel vaak 'Nee' te horen. Logisch dus dat dat weleens voor frustraties zorgt. Door je kind in de mate van het mogelijke autonomie te geven, is de kans groter dat hij zal meewerken. 'Wil je een boterham met confituur of met choco?' 'Wil je zelf je jas aantrekken of moet mama helpen?' Je kind krijgt op die manier het gevoel dat hij mee mag beslissen over hoe de dingen gebeuren, en jij kan ervoor zorgen dát die dingen ondertussen gebeuren. 
 5. Blijf kalm 
  Kinderen voelen emoties haarfijn aan. Als jij uit je vel springt bij de driftbui van je kind, dan is de kans klein dat dit een positief effect zal hebben op zijn woede. Door rustig te blijven, geef je je kind de ruimte om boos te zijn. En onthoud: een kind uit zijn boosheid en emoties bij wie hij zich veilig genoeg voelt om dat te doen! 
 6. Bach Bloesems voor boze kinderen
  Emoties heb je niet in de hand, maar hoe je ermee omgaat wél. Bach Bloesems kunnen je kind veilig ondersteunen en helpen bij het verwerken en kalmeren bij frustraties. Veel kinderen (en ouders) zijn gebaat bij Bach Bloesems om emoties te reguleren en minder stress en strijd te ervaren in huis. De Bach Bloesem Mix Boos Kind wordt op maat samengesteld voor kinderen die vaak boos zijn of ontploffen. Bach bloesem druppels zijn 100% natuurlijk en zijn veilig voor kinderen van alle leeftijden.

 

Wat is een Bach Bloesem Mix?

Bachbloesems zijn plantaardige extracten van bomen en planten. In de jaren ’30 ontwikkelde de Engelste arts Dr. Bach de Bachbloesemtherapie. Hij ontdekte en ontwikkelde 38 bloesemremedies om alle mogelijke gemoedsgesteldheden positief te beïnvloeden. Bachbloesems zijn veilig in gebruik en mogen al gebruikt worden vanaf de geboorte; er zijn geen bijwerkingen van bekend.

Jongen neemt bachbloesem druppels

Bij Bach Bloesem Mix van Greetje worden Bachbloesems op maat gemaakt. Dat zijn natuurlijke voedingssupplementen die bestaan uit een mengeling van de originele Bach bloesemremedies. Je kiest eerst de Bach Bloesem Mix die het meest van toepassing is – heb je bijvoorbeeld een kind met ontploffingsgevaar, dan ga je voor Bach Bloesem Mix Boos Kind. Vervolgens krijg je een vragenlijst toegestuurd die je kan invullen, zodat Greetje een duidelijk beeld heeft en de mix precies kan afstemmen op jullie nood.

Zodra je de Bach Bloesem Mix thuis krijgt, start je met de druppeltjes. Die moet je vier keer per dag innemen, vier druppeltjes per keer. De Bachbloesems hebben inwerktijd nodig: gemiddeld merk je na zeven à tien dagen de eerste kleine veranderingen  op. Naarmate de druppeltjes langer worden ingenomen, worden de veranderingen groter.

Zo kan je merken dat je kleine driftkikker:

 • Zich minder snel druk maakt
 • Zich niet zo snel op de kast laat jagen
 • Niet zo lang in een boze bui blijft hangen
 • Beter leert te relativeren
 • Zijn emoties beter onder controle heeft
 • Luistert en aanspreekbaar is
 • Geduldiger reageert
 • Beter op zijn gemak is, meer rust en ontspanning ervaart
 • Minder stress en strijd ervaart

Het is belangrijk dat de druppels elke dag worden ingenomen.  Blijf de druppeltjes innemen tot de bodem van het flesje in zicht is, daarna kan je stoppen. Blijft het goed gaan, dan heb je de druppeltjes niet langer nodig. Heb je toch nog een ruggensteuntje nodig, dan kan je opnieuw een flesje bestellen.


 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Bach Bloesem Mix van Greetje. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier. 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes