7893fi.jpg

Hoe ga je om met zwaar of tragisch nieuws bij kinderen?

21/01/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Het vreselijke nieuws van het 4-jarige jongetje Dean dat overleed, raakt ons allemaal hard. Maar niet alleen ons volwassenen, ook kinderen hebben vragen bij zulke tragische gebeurtenissen. Hoe ga je ermee om als je kindjes geconfronteerd worden met slecht nieuws?

Sibille Declerq is coördinator van Awel, de hulplijn voor kinderen en jongeren, en gaf tips op VRT. Ook MediaNest heeft advies om te praten met kinderen over slecht nieuws of geweld.

Tips om met slecht nieuws om te gaan

  1. Neem je kind ernstig: ook bij zwaar nieuws is het belangrijk dat kinderen zich serieus genomen voelen. Minimaliseer een gebeurtenis niet, veeg het niet onder tafel met ‘het is zo erg niet’. Kinderen vangen vaak meer op dan je denkt. Terwijl ouders praten, op school, van oudere kinderen, in de winkel … Ze weghouden van slecht nieuws is geen goed idee.
  2. Gebruik de juiste taal: pas je taal aan als je over tragische of moeilijke zaken praat met je kind. Wees eerlijk, maar verwoord het op een eenvoudige, begrijpelijke manier. Gebruik woorden die je kind zelf gebruikt. Als het bijvoorbeeld vraagt of iemand dood is, ga dan zelf het woord ‘dood’ of ‘gestorven’ niet uit de weg. Verbloemen met ‘hij/zij is nu een sterretje’ of ‘hij/zij is nu in de hemel’ hoeft dan niet. Is je kind te jong en kan het niet echt zeggen hoe het zich voelt, dan kan het soms helpen om het samen te tekenen.
  3. Kies het juiste moment: als je praat met kinderen over zware zaken of slecht nieuws, doe dat op een rustig moment. Niet net voor het slapengaan bijvoorbeeld. Sluit een moeilijk gesprek af met een ietwat positieve noot of iets leuks.
  4. Valideer de gevoelensvan je kind: zeg niet dat het zich flink moet houden. Het is nu eenmaal iets ergs.
  5. Toon je eigen emoties: durf als ouder zelf tonen hoe jij je voelt. Erken je eigen emoties. Zeg gerust tegen je kind iets jou ook verdrietig maakt. Verdriet mag er zijn. Maar probeer je wel niet te laten overmannen door emoties.
  6. Geef antwoord op vragen: luister naar je kind. Vraag naar wat het weet en waarover het zich zorgen maakt. Als je kan achterhalen welke info het al heeft opgepikt, kan je beter antwoorden op de vragen die hij of zij nog heeft.
  7. Geef informatie op maat: samen naar het nieuws kijken is een goed idee. Kies dan het liefst voor een jeugdjournaal, afgestemd op van kinderen, zoals Karrewiet. Nadien kan je eventueel nog wat meer uitleg geven als je kind dat nodig heeft.
  8. Pik signalen op: niet elk kind praat zelf over slecht nieuws en dan is het eigenlijk niet altijd per se nodig om er samen over te praten. Pas als het echt leeft op school of als je kind er zelf over begint, is het aangeraden om met erg kleine kindjes over zulke zaken te praten. Is dat niet zo, begin er dan niet spontaan over. Kijk wel uit voor signalen, zodat je aanvoelt als je kind met iets zit. En geef dan aan dat je er bent als het wil praten.

 

(bron: VRTnws, MediaNest)

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes