5031fi.jpg

Stomme levenslessen: als je kind wordt bedrogen

23/05/2023

Het afgelopen jaar ontdekte Miel de wondere wereld van Lego. Bouwen zat er bij hem al heel jong in, dus hij wilde meteen “álle Lego van de hele wereld”. In het begin klinkt dat schattig, maar na een tijdje sprak hij haast alleen nog over welke Lego hij wilde en het feit dat wij die maar moesten kopen voor hem. Omdat tellen en rekenen er ook al heel jong in zit, besloten we om hem vanaf zijn verjaardag zakgeld te geven. Hij kreeg ook een ‘Kassakas’: een automatisch spaarpot, met bankkaart, waar je onder andere je doelbedrag kan ingeven.

Les 1: een week duurt soms lang

Tot dan toe hadden onze zonen elk een spaareendje waar ze als peuter met veel plezier ros geld in staken. Miel zijn ros geld verhuisde dus op zijn verjaardag naar de Kassakas, waar het elke week het gezelschap kreeg van een extra euro. Levensles nr 1: een week duurt soms lang.

Les 2: extra inspanningen worden beloond

Miel deed ook extra taakjes. Hij moet sowieso sommige dingen doen in huis, die uiteraard niet vergoed worden (“mama krijgt ook niet voor alles extra loon, je hebt een basistakenpakket”). Maar toen hij bijvoorbeeld de afwasmachine leeg maakte terwijl zijn broers tv gingen kijken, zijn papa hielp met gras maaien en de boterhamdozen maakte, kreeg hij wel extra centjes toegestopt. Levensles nr 2: sommige extra inspanningen worden beloond.

Les 3: Nieuw is duurder

Intussen vroeg hij ook geregeld hoeveel het Legopolitiekantoor nu kostte. Op een bepaald moment zei hij dat het zo lang duurde. Daarop stelde ik hem voor om ook eens een tweedehands aankoop te overwegen. Dat vond hij prima, want geregeld komen er hier tweedehandsjes binnen en verkopen we zelf ook spullen door. Op een dag vonden we een verkoper die zijn bod van 45 euro aanvaardde. De nieuwprijs ligt een stuk hoger, dus hij en ik allebei blij. Levensles nr 3: nieuw is duurder.

Les 4: leen altijd geld bij family, friends & fools

Klein probleem: Miel hád nog geen 45 euro. Hij weet dat ik op de bank werk en kredietaanvragen behandel, dus mijn vijfjarige begon mij uit te horen over geld lenen. Slim werd hij er wel van, want op een bepaald moment zat hij te onderhandelen over een hypotheek op zijn toekomstige politiekantoor. Voor hij naar rentevoeten begon te hengelen, sprak ik met hem af dat ik de Lego zou kopen en de verzendkosten op mij zou nemen. Als hij zijn €45 dan had, kon hij het van mij overkopen. In die tussentijd zou de doos onaangeroerd blijven staan in onze kelder. Levensles nr 4: leen altijd geld bij family, friends & fools.

Les 5: er zijn veel oneerlijke mensen...

Om 6u45 stond hij naast mijn bed vanmorgen. Zaterdag is zakgelddag en gisteren had hij €44.36 in zijn spaarkassa zitten. Geen tijd om zich aan te kleden, hij wilde zo snel mogelijk naar beneden. Hij telde zijn centjes nog eens na (geen extra levensles, hij wist blijkbaar al dat je best twee keer telt), betaalde mij correct en de doos kwam uit de kelder.

Ik maakte een foto: mijn flinke spaarder van vijf! We deden samen het pakket open. In het pakket zat een legodoos die in zeer goede staat was. Helaas... er zat geen enkel legoblokje in... De levensles die je je vijfjarige dromer nog niet wilt laten leren, namelijk dat er ook heel oneerlijke mensen zijn, werd ineens keihard in zijn gezicht gevlamd.

Gevolg: een zeer teleurgestelde zoon. En: een mama die vanbinnen héél boos was, maar dat ook niet wilde laten merken.

Ik begrijp het niet

Ik heb een mail, een rekeningnummer, een IP-adres, maar zelf kan ik daarmee helemaal niks natuurlijk. Ik begrijp het ook echt niet: waarom stuurt hij dan de doos nog op? Als je wilt frauderen, stuur dan niks op en laat niks meer horen. Ik heb gemaild, maar hij laat natuurlijk niks horen.

Niet alle boeven krijgen straf

Ik heb ook vooraf met de verkoper gemaild en heb hem verteld over Miel, zijn spaarpot en dat ik hem zou voorschieten. Hij wist dus dat de koper eigenlijk een jongetje van vijf was.

Het is een Legopolitiekantoor. Miel wil later agent worden, boeven vangen. Het breekt mijn hart dat ik hem moet zeggen dat deze boef wellicht geen straf krijgt. Stomme levenslessen…

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes