jongen

To tell or not to tell: de beslissing om de diagnose van ASS met je kindje te delen

16/01/2024

Na het nieuws van de diagnose van ons zoontje verwerkt te hebben, stelden wij ons de volgende vraag: hoe gaan we dit communiceren? Niet alleen naar de buitenwereld, maar vooral naar hem zelf? Iedereen denkt onmiddellijk aan de begeleiding, therapie, etc. maar niemand kon ons hierop een antwoord bieden. Hij was op dat ogenblik amper 4-5 jaar. 

In het Revalidatiecentrum en op school zeiden ze dat we daar nog tijd genoeg voor hadden. Vanaf het vijfde leerjaar krijgen kinderen die net zoals ons zoontje op cognitief en motorisch vlak goed scoren (ik haat in deze context het woord scoren, maar het is bij gebrek aan …) immers psychotherapie waarbij stap voor stap aangebracht wordt wat hun diagnose is en wat dit juist inhoudt. 

Wij hebben hierbij dan de keuze gemaakt om zijn diagnose enkel te communiceren naar school, buitenschoolse opvang, sportclub en de naaste familie en vrienden. Voor het overige wilden we hem bewust de mogelijkheid geven om later zelf te beslissen of en met wie hij dit wil delen. Ondanks wat iedereen denkt, is een dergelijke diagnose nog steeds taboe in onze maatschappij (Philippe Geubels heeft er niet voor niets een aflevering rond gemaakt). 

Intussen is hij begonnen aan het tweede leerjaar. Wat zijn wij trots op hem! Ondanks dat alles heel veel energie vergt voor hem doet hij het zooo goed! Hij heeft gelukkig ook een hele lieve klas en juf. Jammer genoeg merken we vanuit verschillende hoeken intussen meer en meer de druk om hem toch al in te lichten en hem te “bezwaren” met deze info.

Zo is er de moeder aan de schoolpoort die mij en mijn zoontje aankijkt met zo’n blik van “voed je kind beter op” wanneer hij na weken van grote inspanningen voor school en hobby’s eens in crisis gaat (ik had nochtans altijd gedacht dat ouders elkaar steunden en niet afrekenden).  Of hij stelt zich vragen waarom hij momenteel wel mee traint met zijn voetbalclub, maar niet kan/mag meedoen met de wedstrijden. 

We zijn ook bang geworden dat verschillende voorvallen een eigen verhaal zouden kunnen gaan leiden tussen ouders en kinderen, waardoor hij buitengesloten of gepest zou kunnen worden. Daarbij komt dat hij alles zo goed aanvoelt (waar mensen een totaal verkeerd beeld hebben van iemand met ASS). Hij weet ergens ook wel dat er iets gaande is en dat wij hem anders behandelen dan zijn broertjes. 

Ik hoop – eens men weet wat er juist aan de hand is – dat hij op meer begrip en krediet zal kunnen rekenen. Ook voor hemzelf zal het hopelijk meer duidelijkheid en rust bieden. We hebben daarom samen met zijn therapeute besloten om dit nu stap per stap over te brengen. 

Mijn hart breekt echter dat wij hem op zo’n jonge leeftijd al moeten “bezwaren” met zo’n boodschap. Dat hij zal beseffen dat hij niet zoals zijn vriendjes is, dat sommige dingen – hoe graag hij dat ook wil en hoe flink hij ook zijn best zal doen – voor hem niet mogelijk zullen zijn en dat de wereld niet altijd zo lief is en hem voor bepaalde dingen zal uitsluiten. 

Dus aub, noem kindjes met een specifieke ondersteuningsbehoefte niet “beperkt”. Hij moet immers – in tegenstelling tot zijn leeftijdsgenootjes  – niet alleen met de problemen rond zijn diagnose omgaan, maar ook met de gevolgen ervan. Omdat de maatschappij graag labelt en je in het andere geval genadeloos uitsluit, moeten wij de onschuld en onbezonnenheid van ons kindje afnemen. 

Hij zal meer en meer beseffen dat hij dagelijks tegen bepaalde muren of grenzen botst. En dit zal de ene keer al pijnlijker zijn dan de andere keer.    

Maar in tegenstelling tot wat men (opnieuw verkeerd) zou denken van iemand met ASS, ben ik er zeker van dat hij daar schitterend mee zal omgaan. 

Niet alleen de moeilijkheden rond zijn diagnose zullen hem uitgelegd, worden maar ook zijn bijzondere talenten zullen beklemtoond worden (oog voor detail, correctheid, eerlijkheid, verantwoordelijkheidszin, etc.). Hij zal – met zijn zalige doorzettingsvermogen - doorgaan om alsnog zijn dromen waar te maken. 

En ikzelf, zijn papa en broertjes gaan naast hem staan om hem daarin onvoorwaardelijk te steunen. 

Meer weten?

Heb je een kindje met een diagnose? Twijfel je of jouw kind wel binnen de 'norm' valt? Wat is dat, de 'norm'? Hoe ga je best om met kinderen die een 'etiketje' krijgen? De masterclass 'Opvoeden met etiketjes' is dé manier om meer inzicht te krijgen. Eline Claeys behandelt al deze thema's aan de hand van video's en een podcast. 

> MASTERCLASS OPVOEDEN MET ETIKETJES

Meer lezen?

Mama Baas Plus Masterclass Opvoeden met etiketjes 2
Mama Baas Plus Masterclasses

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes