kinderen spelen buiten op een schommel

Wat kinderen echt belangrijk vinden als je gaat scheiden

22/01/2024

Wat gaat er door het hoofd van je kind als je hem/haar hebt verteld dat jij en je partner uit elkaar gaan? Gezinstherapeute Barbara geeft een paar tips over een aantal zaken waarop je als ouder kunt letten. Dat het niet altijd even eenvoudig is om toe te passen, staat vast. Maar het loont zeker de moeite om het voor je kinderen te proberen...

Het is best oké zo

Kinderen dromen er vaak van dat mama en papa weer samenwonen. Als iemand hen vraagt wat ze zouden willen als ze morgen iets zouden kunnen veranderen, dan antwoorden ze steevast dat ze mama en papa opnieuw willen zien samenwonen. Maar ze weten intussen dat dat niet zal gebeuren. En ergens voelen ze zich ook wel goed bij de situatie zoals ze nu is. Al merken ze soms nog de spanning, als ze elkaar zien bij de wissel.

Natuurlijk zien ze mama en papa allebei even graag. Ze hebben met allebei een band. Bij mama voelen ze zich geborgen. Met papa kunnen ze grapjes maken. Papa neemt hen vaak mee naar een speeltuin. Mama vangt hen op als ze verdriet hebben. Bij papa mogen ze vaak tokkelen op de iPad, mama zorgt ervoor dat ze gezond gegeten hebben. En ze vinden het fijn dat ze allebei zo hun best doen voor hen.

Een aantal weetjes

Maar toch zijn er een aantal dingen die ze wel belangrijk vinden...

 • dat mama en papa er geen concurrentiestrijd van maken... Dat is heel verwarrend. Soms hebben kinderen meer nood aan mama, soms meer aan papa. Het is niet omdat ze op bepaalde momenten liever bij mama zijn, dat ze papa minder graag zien. Omgekeerd zijn er momenten waarop ze papa enorm missen. Kiezen kunnen ze niet.
   
 • dat mama of papa niet boos worden op hen als ze hem/haar dat proberen duidelijk te maken... Het is heus niet uit gemakzucht of om ergens een voordeel uit te halen. Het doet pijn om dingen te horen als: ‘als je hier je zin niet krijgt, ga je maar bij mama/papa wonen.'
   
 • dat mama een beetje aanwezig mag zijn als ze bij papa zijn en omgekeerd... Ze verwachten niet dat papa een foto van mama etaleert in de living, maar soms helpt het gewoon om even met haar bellen als ze bij hem zijn bijvoorbeeld. En omgekeerd hebben ze het ook graag dat ze bij mama eens mogen vertellen over de leuke week die ze bij papa hebben gehad, zonder dat mama daarom verdrietig of kwaad wordt...
   
 • dat ze, in het algemeen, tijdens de mamatijd of de papatijd, ook even goedendag mogen zeggen aan de andere ouder, als ze daar nood aan hebben. Veel meer valt daar ook niet achter te zoeken.
   
 • dat mama en papa niet te moeilijk doen als het gaat over de communicatie met de school... Gewoon het rapport aan elkaar doorgeven is oké. Of samen naar het oudercontact gaan. Dan horen ze van de juf allebei meteen hetzelfde verhaal.
   
 • dat ze een plusmama of -papa graag hebben. Hij/zij betekent veel voor hen, maar het voorrecht van opvoeden blijft wel weggelegd voor mama en papa. Ze weten dat ze deeltijds onder het dak van de plusmama of -papa wonen, maar daarom kan hij/zij nog niet de plaats innemen van de biologische mama of papa. Daarom vinden ze het ook niet leuk als hem/haar onaardige dingen horen zeggen over hun echte mama of papa.

Happy mama & papa = happy kids

Wat ze vanbinnen echt wensen? Dat mama en papa gewoon happy zijn. Als jullie elkaar de vrijheid geven en elkaar kunnen loslaten, zullen ze ook vrij kunnen ontwikkelen tot een gelukkige meid of jongen. En zich kunnen focussen op de dingen die op hun leeftijd belangrijk zijn. Het cadeau dat ze teruggeven? Ze groeien op van een onbezorgde kleuter tot een vrolijk kind en een leuke tiener.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes