4576fi.jpg

10 tips om veilig naar school te fietsen

29/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Gaan jullie met de fiets naar school? Er zijn een aantal dingen waarop jij en je kind kunnen letten. Een goede fiets en het dragen van een fietshelm en een opvallend fietshesje zijn bijvoorbeeld vanzelfsprekende zaken. Maar hier zijn nog een paar haalbare tips die een verschil kunnen maken. 

1. Op de stoep

Wist je dat kinderen jonger dan 10 jaar altijd op de stoep mogen fietsen, zelfs al is er een fietspad? Een kind moet over voldoende fietsvaardigheid beschikken om op straat te kunnen fietsen en die stuurvaardigheid is er pas tussen 10 en 12 jaar! 

2. Jonger dan 12 jaar: niet alleen op pad

Sowieso stuur je het best je kind onder de 12 niet alleen op pad met de fiets. Uit studies blijkt dat jongere kinderen moeilijke verkeersituaties niet goed kunnen inschatten. Ook een bepaalde afstand inschatten is een heikel punt voor een jong kind. Dus, mama, papa, oma of opa: hop en mee op de fiets! 

3. Kies altijd voor de veiligste weg

Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd; de ene weg is misschien wat korter… De schoolverzekering komt echter tussen in alles wat beschouwd wordt onder ‘het normale traject’ van school naar thuis en terug. 

4. Fietshelm en fluokledij en -accessoires

We hebben het al in de inleiding geschreven, maar een fietshelm maakt wel degelijk een verschil bij een val. Het vermindert het risico op een ernstig hoofdletsel bij een ongeval met meer dan 50 procent. 

Ook het dragen van fluokledij en -accessoires helpt bij de zichtbaarheid. Fluohesjes met reflecterende stroken zorgen ervoor dat kinderen in het donker tot 150 meter ver zichtbaar zijn. 

5. Maak duidelijke afspraken

Verken de route meermaals op voorhand zodat je kind langzaam alle gevaarlijke punten leert kennen. Maak op die punten ook duidelijke afspraken: hier gaan we altijd stoppen, we steken daar over… 

6. Vermijd wegenwerken

Op die plaatsen moeten fietsers vaak gevaarlijke omleidingen volgen. 

7. Maak oogcontact met de bestuurder

Het is niet omdat jij de chauffeur hebt gezien, dat hij/zij ook jou heeft gezien. Zeker aan kruispunten maakt je kind het best even oogcontact met de bestuurder om te kijken of hij/zij wel degelijk gaat stoppen. 

8. Let op rotondes en kruispunten

Rotondes en vrachtwagens zijn de grootste uitdagingen… Op rotondes vinden 27 procent meer fietsongevallen plaats dan op een gewoon kruispunt. Let op voor de dode hoek van een vrachtwagen of een tractor. Plaats jezelf of je kind aan verkeerslichten nooit naast een vrachtwagen, maar op de voorsorteerstrook voor fietsers. 

9. Op twee wielen als het kind er klaar voor is

De geschikte leeftijd om op een tweewielige fiets te leren fietsen ligt tussen 4 en 7 jaar. Je wacht best tot je kind zelf interesse toont om te fietsen, dan gaat het des te vlotter. 

10. Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen leren door te imiteren, dus ze kijken het best naar hoe het moet. In het begin rijd je best links van je kind. Zo vorm je een buffer tussen het verkeer en je kind. Als je kind al wat meer ervaren is, kun je achter hem of haar rijden. Zo kun je je kind goed in de gaten houden. 

fietsmaat kind ergonomiesite.be

Ter info: hoe groot moet de fiets van je kind zijn?

De eerste fiets is meestal een 12 inch-model; die maat slaat op de diameter van de wielen.

Fietshandelaars raden de maten aan volgens deze tabel. (bron: ergonomiesite.be)

Good to know:

Een kinderfiets (wieldiameter max. 50 cm, banden niet inbegrepen):

  • moet niet uitgerust zijn met reflectoren als er overdag en bij goede zichtbaarheid mee gereden wordt. Maar je kan beter vooruitziend zijn: voorzie dus best reflectoren op de fiets van je kind;
  • moet minstens met één rem uitgerust zijn;
  • moet een bel hebben.
oz fietslichtje

Bronnen: Vlaanderen.be, De Standaard, BIVV