Meisje staat voor tent in pyjama

11 leuke kidsactiveiten voor het einde van de zomervakantie + download de back to school aftelkalender

15/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

De grote vakantie zit over de helft. Het nieuwe schooljaar steekt zijn neus al om de hoek. Maar zijn de laatste vakantiedagen niet de leukste? Nog even super hard genieten van spelen en ontspanning. Profiteer van de zomerdagen in augustus om nog enkele keicoole uitstapjes of activiteiten te plannen met en voor de kindjes. De bijna-maar-nog-net-geen-school bucket list!

1. Kampeer in de tuin

Meisje slaapt in tent

Geen lange autorit, geen last van lawaai uit tentjes naast je: je tuin is een ideale kampeerplaats! Zet samen met mama, papa, broer of zus een tent op. Luchtmatrasje erin en slaapzak, en klaar is kees. Een paar stoeltjes buitenzetten en jullie kampplaats @home is helemaal klaar.

Nog enkele voordelen: een propere badkamer en wc, en heel wat lekkere snacks en verfrissingen dichtbij!

2. Maak je eigen blotevoetenpad

blotevoetenpad in de tuin

Je vindt verschillende blotevoetenpaden in ons land, maar waarom er zelf geen maken in je tuin? Voor peuters en kleuters is het niet alleen leuk om erover te wandelen en kennis te maken met allerlei materialen, het is ook supertof om zelf alles te verzamelen.

Wil je niet dat je gazon een mengelmoes wordt van om het even wat? Dan kan je altijd een bepaalde zone afbakenen met takken of stenen. Of je kan een dekzeil leggen waarop je het pad aanlegt.

Meisje loopt op zelfgemaakt blotevoetenpad

Welke ondergronden kan je verwerken in je blotevoetenpad?

 • Stenen (zonder scherpe randen natuurlijk)
 • Takken en twijgjes
 • Mos
 • Zand
 • Aarde
 • Kastanjes, eikels, noten …
 • Boomschors
 • Bladeren
 • Kiezelsteentjes
 • Grind
 • Hooi of stro
 • Water (in teiltjes die groot genoeg zijn voor kindervoetjes)
 • IJsblokjes

Vergeet je broek niet op te rollen ;-).

3. Houd een shopper de shop-dag

meisjes voor de spiegel
Mama past nieuwe kleedje

Het nieuwe schooljaar komt er bijna aan. Heb je al alles wat je nodig hebt? Profiteer van de laatste vakantiedagen om samen met mama of papa te gaan shoppen. Wie weet vind je een leuke outfit om die eerste schooldag af te maken. Een cool T-shirt, een zwierig rokje, wat originele accessoires … het hoeft niet veel te zijn. 1 stuk kan al die extra touch geven.

Stel op 31 augustus enkele leuke eerste-schooldag-outfits samen. Kies er eentje uit. Kies ook een outfit voor mama of papa. Misschien kunnen jullie mixen en matchen?

4. Loop een hele dag in je pyjama

Mama en dochter liggen in pyjama in de zetel
Meisjes zitten in pyjama in de zetel

Lekker lui zijn. Dat mag wel een dagje! Het is vakantie voor iets hé. En wat is er leuker dan de hele dag rondlopen in je pyjama? Een kussengevechtje tussendoor? Ga ervoor, dat past wel op zo’n pyjamadag.

5. (vinger)verf je eigen T-shirt

witte t-shirt en verf
Meisjes met zelfgeverfd T-shirt

Een T-shirt batikken (of tie dyen) is weer helemaal in! En het is heus niet zo moeilijk. Je hebt enkel een (wit) katoenen T-shirt, wat textielverf en enkele rekkertjes nodig.

Op het internet vind je tal van instructiefilmpjes die je perfect uitleggen hoe het moet.

En dan kan je op 1 september met je zelfgemaakte hippe T-shirt naar school.

Je kan natuurlijk ook altijd zelf een tekening of tekst bedenken en je T-shirt pimpen. Denk maar lekker out of the box en laat je gaan.

 

 

6. Klim in 5 verschillende bomen

Leef je volop uit in het bos of park … in de bomen! Klim, klauter, bengel. Haal het aapje in jou maar boven. Kies natuurlijk wel een veilige boom uit. Eentje met sterke takken en genoeg grijppunten om je vast te houden. En zorg ervoor dat je de boom geen pijn doet ;-). Krijg je niet genoeg van het klimmen? Dan kan je altijd nog eens een tripje naar een klimzaal op kindermaat plannen.

7. Maak een waterglijbaan

Hoe plezant en verfrissend is een waterglijbaan! En je hoeft dat heus niet te gaan kopen. Je maakt er makkelijk eentje zelf. Neem een groot zeil, sprenkel er wat groene zeep of afwasmiddel op. Dan gooi je er water over (enkel emmers, geen half bad ;-)). En klaar is je waterglijbaan. Aanloopje en schuiven maar!

8. Kijk naar de zonsopgang

Meisje zit in tuinstoel

Sta extra vroeg op. Of beter gezegd: maak mama en/of papa extra vroeg wakker – hihi. En kijk hoe de zon stilletjes aan omhoog komt.

Neem toch maar een trui, hoodie of vestje mee, het kan al een wat frisjes zijn zo voor dag en dauw. Maar wat een mooie kleuren! Misschien kan je er nadien een tekening van maken.

9. Organiseer een carwash

Laat de hele buurt maar weten dat ze hun vuile auto’s tot bij jou mogen brengen. Spons en zeemvel, zeep, emmertjes water in de aanslag. En open je eigen carwash. Ideaal als het wat warmer is, dan heb je meteen wat verfrissing.

En laat je eigen fiets misschien ook eens passeren? Dan blinkt die voor een fietstochtje op het einde van de vakantie. Of om ermee naar school te fietsen op 1 september.

10. Ga ergens heen waar je nog NOOIT bent geweest

Hoe spannend! Een uitstapje naar een onbekende plek. Wees gerust, je hoeft er zeker niet te ver voor te gaan. Meestal ligt er nog heel wat leuks verscholen dicht bij huis. Trek je ontdekkersplunje maar aan! 

11. Ga op schattenjacht

Een schattentocht, hoe cool is dat! Wedden dat je in en rond jullie huis dingen aantreft die je nooit eerder zag? Of op het strand of in het park. Hoe snel krijg jij een schatkistje gevuld met heel speciale spullen?

Extra tip voor schattenjagers: check eens de Schatten van Vlieg. Je gaat op ontdekking in bibliotheken, musea, kasteeldomeinen, natuurgebieden … Meer dan 350 schattenjachten vol leuke opdrachten, speciaal voor kleine speurneuzen.

Download de back to school-aftelkalender

Tel af naar 1 september met een aftelkalender vol bucket list-tips. Voor elke dag een ideetje om hem onvergetelijk te maken.

En dan 31 augustus … spannend! Morgen is het zo ver. Dan zie je de juffen en meesters én je vriendjes terug. Zet je boekentas al maar klaar. En kies (samen met mama of papa) je tiptop eerste schooldagoutfit alvast uit. Want met die kriebels op de ochtend van 1 september heb je misschien minder tijd om voor je kleerkast te staan.

back to school aftelkalender

 

Waar vind je UNIQLO?

Van deze Japanse wereldspeler op de kledingmarkt vind je intussen drie winkels in België. En uiteraard vind je ook alles wat je zoekt in hun uitgebreide webshop.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner UNIQLO. Bekijk hun nieuwe collectie voor de herfst/winter 2022. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.