5436fi.jpg

Hoe zorg je voor een minder drastische overschakeling van vakantie naar school?

23/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Je hebt er ongetwijfeld al aan gedacht: “Oei! Bijna school!”. Gedaan met the easy way. Chillmodus OFF. De wekker zetten in plaats van uit te slapen (voor zover dat al mogelijk was met die kleine bengels in huis). Pff, je bent er misschien nog niet helemaal klaar voor om die deugddoende vakantie in te ruilen voor de dagelijkse werk- en schoolroutine. Maar hoe zorg je ervoor dat die omschakeling van vakantie naar school vlotter verloopt? Enkele tips!

Een goede voorbereiding is al het halve werk

Ja ja, een dooddoener van formaat. Maar hij werkt wel! Als je je vakantie plant, zorg er dan voor dat je altijd enkele dagen vrijaf neemt: net voordat de school opnieuw begint. Eind augustus dus. Op die manier kan je je kind al een beetje voorbereiden op het nieuwe ritme. Stap voor stap uiteraard. Een boekje voorlezen over naar school gaan, doet ook wonderen.

3, 2, 1, … START!

Tel samen af naar de schoolweek. Kleine kinderen hebben weinig tijdsbesef. Maar als je het visueel voorstelt, met allerlei leuke stickertjes op de scheurkalender of familieplanner, wordt die eerste schoolweek misschien toch nét iets plezanter!

Shoppen voor school

Ga samen die nieuwe spullen voor school kopen. Een nieuwe boekentas, turnzak, gymschoenen, zwemzak, pennenzak, … Of simpelweg wat nieuwe fluostiften, potloden of balpennen. Hoe meer bonuspunten jij scoort met je aankopen, hoe meer zin in school je vlijtige lieverd zal krijgen!

Gezonde snacks

Geef toe. Tijdens de vakantie knijpen we allemaal wel eens een oogje dicht als het op ongezonde voeding aankomt. Die knapperige frietjes, ontelbare zakken chips, heerlijke tapas, snoepjes en frisdranken passeren dan meermaals de revue. Maar tijdens de oefenweek maak je daar komaf mee. Snoep wordt ingeruild voor gezonde tussendoortjes: fruit, rauwe groentjes (komkommer, kerstomaten, bloemkoolroosjes, …). Frisdrank? Hell no! Water! Zo is je jonge spruit meteen goed voorbereid, want heel wat scholen dulden geen frisdrank of ongezonde snacks.

No more bingewatching

Niets leukers dan met je kroost uren op de bank te liggen en films of series te bekijken. Maar helaas. Ook aan dàt sprookje komt een einde in de oefenweek. Een uurtje op de tablet mag nog wel. Of die ene tekenfilm. Maar that’s it, lieverds!

Vroegere avondklok

Juich alvast, want de avondklok mag die dagen een beetje vroeger worden gezet. Mocht je lieve piraat of prinses in de vakantie tot half 10 (of langer) opblijven? Dan moet dat nu een pak vroeger. Maar bouw het gestaag op. Eerst een kwartiertje vroeger, dan een half uurtje, een uurtje, enzovoort. Probeer het avondeten weer op een ‘normaler’ uur te serveren, zodat je kiddo’s op tijd hun tanden kunnen poetsen en in hun pyjama springen.

Rise and shine!

Wie vroeger gaat slapen, kan vroeger uit bed. Als je het geluk hebt dat zoon- of dochterlief tot de middag slaapt, mag je je twee pollen kussen, maar dan moet je nu weer regelmaat scheppen, want een schooldag start - helaas - een pak vroeger.  Als je kroost om 7 uur ’s morgens al aan je bed staat... tja, dan kunnen jullie samen aan die heerlijke dag beginnen.

Nog een héél klein beetje vakantie

Sluit je vakantie af met nog iets leuks. Een etentje, een dagje naar het pretpark, de speeltuin of het zwembad. Vertel je kroost dat het wel degelijk het laatste uitje is, voordat de school opnieuw begint. Maak er een jaarlijks ritueel van. Zo zal je kroost er later fijne herinneringen aan overhouden. Meer nog, je kan tijdens de eerste schoolweken ook af en toe nog iets vakantie-achtigs doen. Een ijsje eten na schooltijd bijvoorbeeld.

Ready? Set. GO!

Het is een beetje aanpassen, zo’n voorbereidingsweek. Maar het werkt beter dan een scenario waarin je op maandag de koffers nog moet uitpakken en de schooltassen op dinsdag al klaar moeten staan. De overschakeling van vakantie naar school gebeurt minder abrupt.

Op de eerste schooldag is het voor mama’s en papa’s waarschijnlijk nog altijd een beetje zoeken naar die schoolroutine. Zet die dag je wekker iets vroeger. Of maak de broodtrommels de avond ervoor al klaar. Je zal dankbaar zijn dat je dat hebt gedaan!

Ben je deze tips vergeten toe te passen? Of had je geen extra verlof meer voordat school begon? Geen nood: de herfst- en kerstvakantie komen er sneller aan dan je denkt. En dan ben jij pas écht supergoed voorbereid! 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes