7111fi.jpg

Mama’s delen tips: hoe zorg je ervoor dat huiswerk geen strijd wordt?

11/10/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Dat huiswerk van de kinderen, het is toch niet altijd evident. Maar al te vaak mondt het uit in een heuse ‘strijd’: de kinderen hebben er geen zin in, zijn snel afgeleid … We vroegen hoe jullie daarmee omgaan, en delen graag jullie tips en tricks!

Een greep uit de reacties:

 • Hier maakt de oudste zijn huiswerk in de studie op school.
   
 • De truc is om het huiswerk niet te lang uit te stellen. Hoe later op de avond, hoe trager het vooruit gaat hier.
   
 • Bij onze jongens op school bestaat er zoiets als ‘huiswerkstudie’. Ze blijven sowieso een aantal dagen in de nabewaking, tijdens die huiswerkstudie maken ze dan hun huiswerk op school voor ik ze ophaal. Ze zitten op dat moment nog in de ‘flow’ van school en bovendien krijgen ze begeleiding van een juf uit de graad waarin ze zitten. Zo dankbaar daarvoor! Soms krijgen ze iets niet helemaal klaar en moeten ze dat thuis nog wel afwerken, of moeten ze leren voor een toets (wat moeilijk kan zijn in de huiswerkstudie), maar nogmaals: heel dankbaar dat de juffen en meesters op school dat willen doen bij ons. Spaart ons van heel een heleboel ‘gevechten’.
   
 • Heel herkenbaar … Mijn zoontje in het eerste leerjaar wil nooit lezen ’s avonds.
   
 • Onze kinderen krijgen tegenwoordig ook veel taken via scoodle. Maar ze blijven tot 18u in de opvang en daarna moeten ze thuis nog eten. Dan blijft er echt geen tijd meer over om nog taken te maken op de computer. Ik stuur de juf nu gewoon een briefje: wegens opvang was er geen tijd om elektronische taken te maken.
   
 • Ik ben leerkracht (en mama) op een school die er bewust voor kiest om géén huiswerk te geven. Er is per klas wel een huiswerkkast met leerspelletjes die doorheen het jaar groeit. We kiezen er als school voor om kinderen tijd te geven voor sport en kwalitatieve tijdsbesteding tussen ouders en kinderen. Geen huiswerkklas dus in onze school, wel omnisport in de turnzaal, breakdance en streetdance in de danszaal, balsporten na school … Heel trots!
   
 • Bij mijn oudste dochter is dat huiswerk zo geklaard, terwijl mijn tweede vaak een zetje nodig heeft. Ze rolt eerst met haar ogen, maakt er daarna een drama van waar Shakespeare nog iets van kan leren, om dan uiteindelijk toch toe te geven.
   
 • Gebruik een wekkertje: geef haar wat tijd alleen voor het huiswerk en na de wekker is er even ‘mamatijd’. Mijn dochter van zeven werkt graag eerst alleen, zonder bemoeienissen van mama of papa. En … laat haar maar fouten maken of zaken vergeten in te vullen. De leerkracht zal daar wel iets van zeggen en dat heeft meer effect dan als wij daar iets van zeggen. Groetjes van een mama en juf.
   
 • Het betert in elk geval niet wanneer ze in het eerste middelbaar zitten … Nog steeds DE HEL!
   
 • Idem dito …. Mijn dochter is heel snel afgeleid en heeft er nooit zin in. Het is soms heel moeilijk om haar te motiveren!
   
 • Ik laat mijn dochter in de studie: veel minder ruzie daardoor!

Heb je zelf nog tips? Deel ze gerust in de reacties! 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes