6045fi.jpg

Wat als je kind moet blijven zitten?

18/06/2024

Wat als je kind blijft zitten? Hoe pak je dit aan als juf of als ouder? En hoe vertel je dat aan je kind en zijn of haar vriendjes? Geen gemakkelijke vragen … Juf Laure geeft wat tips.  

Het is heel belangrijk om te weten dat deze beslissing niet zonder nadenken genomen wordt. Er gaat heel veel aan vooraf en zo’n beslissing wordt ook zeker en vast niet altijd eind juni genomen.

Er worden heel wat gesprekken en observaties georganiseerd en dit is niet iets waar een juf of meester in zijn of haar eentje over zal over oordelen.

De beslissing

Als juf/meester moet je jezelf toch enkele vragen stellen en het antwoord is bij ieder kind anders: Is het kind niet te rijp om te blijven zitten? Gaat het zittenblijven nut hebben voor dat kind? Gaat dat kind aansluiting vinden met de nieuwe klasgroep?

Als juf moet je kunnen zeggen ‘ik heb echt alles geprobeerd en alle opties bekeken, maar ik denk dat het toch beter zal zijn voor dit kind’. Uiteraard zijn er nog anderen betrokken bij dit proces: er is vaak een zorgleerkracht, de directie, het CLB… Iedereen bekijkt de situatie en evalueert deze.

Ouders inlichten

Zodra de beslissing gevallen is, worden de ouders zo snel mogelijk ingelicht. Als juf zoiets moeten meedelen, is zeker niet altijd gemakkelijk. Als mama of papa wil je altijd het beste voor je kind, en niet alle ouders beseffen dat in sommige gevallen zittenblijven het beste is.

Het is belangrijk dat je als leerkracht voldoende uitlegt hoe en waarom de school tot deze beslissing gekomen is, zodat de ouders ook weten dat dit niet zomaar is en zodat ze het kunnen begrijpen en accepteren. Zo geef je ook de ouders de tijd om de beslissing te verwerken.

Uiteraard ligt de eindbeslissing altijd bij de ouders: indien zij niet akkoord zijn, kan het kind toch overgaan naar het volgende leerjaar.

Je kind op de hoogte brengen

Wanneer wordt meegedeeld dat een kind moet blijven zitten, hangt af van school tot school. Bij ouders ga je dit altijd zo snel mogelijk communiceren, bij kindjes moet je het juiste moment een beetje zoeken. Naar mijn gevoel is het beter om dit eerder op het einde van het school te vertellen, anders loop je het risico dat een kind zich niet meer zal inzetten en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Als ouder ben je best zo eerlijk mogelijk met je kind. Leg uit waarom zowel jij als mama/papa als de juf denken dat het beter is voor hem/haar om de leerstof nog eens te zien, zodat hij/zij alles goed onder knie heeft. Je kunt je kind ook al eens laten kennismaken met de nieuwe klas, zo heeft hij/zij de kans om op speelplaats al aansluiting te vinden met de nieuwe klas.

Klasgenootjes inlichten

Last but not least: het nieuws meedelen aan de klasgenootjes. Ook dat doe je het best voor de grote vakantie. Het is niet leuk voor kinderen om pas in september te merken dat een kindje uit hun klas blijft zitten bij de vorige juf of meester, zij moeten dit ook kunnen verwerken. Als juf kun je een gesprek aangaan met de hele klas: dat dit niet betekent dat ze geen vriendjes meer kunnen zijn, want dat ze elkaar zeker nog zullen zien op de speelplaats. Laat kinderen het vooral op hun eigen manier verwerken en laat hen vragen stellen.

Het belangrijkste is dat zowel de school als de ouders het eens zijn over de beslissing en dat de ouders en het kind begrijpen waarom dit het beste is.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes