kindje spelen buiten met keukentje

3 fijne natuuractiviteiten voor en met kinderen als het ’s zomers regent

24/07/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Regenachtige dagen in de zomervakantie kunnen al eens een streep door de rekening zijn. Geplande buitenactiviteiten vallen dan … in het water. Toch kan je enkele leuke dingen plannen rond de natuur buiten. Wat inspiratie!

In het boek ‘Kids in en met de natuur’ vind je tal van ideetjes om ‘natuurlijke’ activiteiten om met je kinderen te doen, zowel thuis als elders. We pikken er drie uit die je ook perfect – of misschien zelfs nog het best – kan doen als het regent.

1. Modderdiner

Oké, na dit spel draait je wasmachine op volle toeren, maar spelen met modder heeft echt wel veel voordelen. Het stimuleert niet alleen de fantasie van je kind maar het bevordert ook de sensorische ontwikkeling. Tel daarbij nog de creatieve ontwikkeling en het plezier dat de kids eraan beleven en je bent overtuigd van het nut van dit spel.

Wat heb je nodig?

 • zand
 • tuinaarde
 • water
 • (kokosnoot)kommetjes
 • bloemetjes, dennenappels, steentjes, eikels, takken… als ‘groenten’ in de soep of hoofdgerecht
 • zand, grof zout, kruiden uit de tuin… om de soep en het hoofdgerecht te ‘kruiden’
 • pollepel, garde of klopper …

Aan de slag!

kindje speelt met modder

Zoek een leuk plekje in de tuin, voorzie een buitentafel voor de kids of kies voor een (zand)bak. Om het spel te stimuleren kun je verschillende materialen op tafel leggen. Uiteraard zijn er geen cupcakes zonder cupcakevorm en geen koekjes zonder uitsteekvormpjes. Voorzie er dus zeker een aantal zodat de kids wat afwisseling hebben.

Daarnaast kun je veel uit de natuur halen om de fantasie te prikkelen. Zo zijn dennenappels, stenen, bloemetjes, kleine takken, blaadjes… de ideale topping voor de cupcakes. Misschien maken ze met de bloemen wel ‘bloemetjesdeeg’ of zijn de stenen de stukjes chocolade in hun chocolate chip cookie. Niets zo fijn dan achteraf hun verhalen te horen.

Het diner kan bestaan uit soep, een hoofdgerecht (hoogstwaarschijnlijk wordt het lievelingseten van je kids op tafel getoverd, zoals frietjes of spaghetti) en cupcakes of koekjes als dessert.

meisje speelt met modder in buitenkeukentje

TIP: moddercupcakes en -koekjes moeten wat vaster zijn van structuur. Gebruik daarom zand in combinatie met tuinaarde en water.

Geef je kids zeker nog ruimte om hun creativiteit te laten spreken. Hoe? Door ze zelf dingen in de tuin te laten zoeken om hun soep, hoofdgerecht, cupcake of koekje te maken of te versieren. Sluit zelf even je ogen voor alle viezigheid tijdens dit spel en laat vooral je kids genieten.

TIP: je kunt de activiteit wat langer maken door eerst samen in het bos, in een parkje in de buurt of in de tuin te gaan zoeken naar leuke dingen om het diner te maken. Zo laat je de ruimte om hun fantasie te laten werken.

2. Kaartjes maken met natuurelementen

Een zelfgemaakt kaartje scoort altijd bij familie of vrienden. In plaats van te tekenen of te schilderen, kun je ook leuke kaartjes maken met natuurelementen.

Wat heb je nodig?

 • (gekleurd) papier of karton
 • lijm
 • schaar
 • verschillende natuurelementen: (gekleurd) zand of zout – bladeren – kurk – bloemetjes – gekleurde rijst – touw – gedroogde bonen – noten – bloemzaadjes
kaartje met natuurelementen

Gekleurd zand of zout: aan de slag!

Je kunt zout kleuren met stoepkrijt. Doe het zout op een bordje en laat de kinderen het zout ‘inkleuren’ met krijt. Doe nadien wat lijm op het kaartje waar je het zout wilt gebruiken en strooi er het gekleurde zout op. Zand kun je op dezelfde manier kleuren. Zorg wel dat je hiervoor wit zand gebruikt.

Gekleurde rijst: aan de slag!

Om rijst te kleuren, doe je de rijst in verschillende zakjes. Het aantal zakjes is afhankelijk van het aantal kleuren dat je wilt maken. Voeg per zakje van 200 gram 10 druppels natuurlijke kleurstof en 2 eetlepels azijn toe. Sluit het zakje en meng de rijst, de kleurstof en de azijn door goed in het zakje te kneden. Als de kleurstof door alle rijst is opgenomen, is de rijst klaar om te laten drogen op een krant of op bakpapier. Zodra de rijst droog is, kun je hem gebruiken om je kaartje te versieren.

3. Voorwerpen zoeken in de modder

Mama’s en/of papa’s, doe even jullie ogen dicht tijdens dit spelletje want de modder gaat overal hangen. Maar plezier gegarandeerd!

Wat heb je nodig?

 • bakken
 • modder (of tuinaarde gemengd met wat water)
 • voorwerpen papier of karton
 • pen of stift

Aan de slag!

modder in een bak

Voorzie evenveel bakken met modder als er kids zijn. Je kunt er ook voor kiezen om slechts 2 bakken te vullen en de kids beurtelings tegen elkaar te laten spelen. Verstop in de beide bakken evenveel identieke voorwerpen en maak van diezelfde voorwerpen kaartjes. Trek een kaartje en laat de kids om het snelst het voorwerp uit de modder halen. Wie de meeste voorwerpen als eerste gevonden heeft, is gewonnen.

Welke voorwerpen kun je gebruiken?

lepels – wasspelden – sleutels – kleine ballen – houten blokjes – dennenappels – eikels – kastanjes – verfborstels – stenen

Meer lezen?

kids in en met de natuur

Elke Vanhouche, ook gekend van de blog Sunkissed, verzamelde 55 leuke activiteiten om met kinderen te doen.

Ga op pad in de natuur of haal de natuur naar binnen met de tips in dit boek.

 

Meer info over het boek vind je hier.