Meisje speelt met LEGO blokken

7 tips om het zelfvertrouwen van je kind spelenderwijs te boosten + WIN een geweldige LEGO Girls-set

25/04/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Uit onderzoek van de LEGO Groep blijkt dat 72 % van de kinderen last heeft van faalangst. Het streven naar perfectie verstikt vooral het creatieve zelfvertrouwen van meisjes. Hoe kan je als ouder faalangst opsporen? En vooral: wat kan je eraan doen? Met deze 7 tips geef je het zelfvertrouwen van je kind spelenderwijze een flinke boost!

‘Ik kan dat niet!’

‘Dat is te moeilijk!’

‘Ik stop ermee!’

Hoor je dergelijke zinnen vaak tijdens het spel van je kind? Dan is de kans groot dat je zoon of dochter kampt met faalangst en dat perfectionisme zijn of haar creatieve zelfvertrouwen verstoort.

Creatieve jongens serieuzer genomen dan creatieve meisjes

Volgens het grootschalige onderzoek dat de LEGO Groep wereldwijd liet uitvoeren blijkt dat 72% van de kinderen zijn of haar ideeën niet durft te delen. Daarnaast ziet 80% van de ouders ook in dat de taal die ze gebruiken om de creatieve ideeën en het werk van hun kind te beschrijven belangrijk is. En dat woorden net dat creatieve zelfvertrouwen (en hun carrière en zelfs hele latere leven) kunnen beïnvloeden.

Het onderzoek toont ook aan dat er een enorm maatschappelijk vooroordeel is mét een enorme impact op meisjes. Als reactie op hun creatieve uitingen krijgen zij vaak woorden als ‘lief’, ‘knap’, ‘schattig’ te horen. Terwijl meer innovatieve woorden als ‘geniaal’, ‘cool’, ‘moedig’ worden gebruikt om het creatieve werk van jongens te beoordelen.

Hebben die woorden grote gevolgen? Helaas wel: 65% van de ouders neemt mannelijke creatievelingen serieuzer dan vrouwelijke creatievelingen.

Tips om spelenderwijs zelfvertrouwen op te bouwen

Daarom lanceert de LEGO Groep de nieuwe ‘Play Unstoppable’ campagne. Het aanpassen van onze taal is alvast een eenvoudige stap in de goede richting. Daarnaast zijn er een andere aandachtspunten waar je als ouder op kan inspelen.

Coach en therapeut Ilse Vande Walle is expert op gebied van de ‘growth mindset’. Zij deelt enkele belangrijke tips:

1. Focus op het proces, niet op het resultaat

Meisje speelt met LEGO

Onze maatschappij is ontzettend prestatiegericht. Niet alleen op school. Zowat alles wat kinderen doen, krijgt een competitieve ondertoon. Probeer maar eens een hobby te vinden waarbij je kind geen wedstrijden hoeft mee te doen.

Tijdens het spelen valt het competitieve weg, daar telt enkel het spel op zich. Belangrijk is het plezier van bezig te zijn, het aanboren van de eigen creativiteit en de rust die je kind daarin vindt. Dat is cruciaal voor de ontwikkeling, het zit in onze natuur. Kijk naar babydiertjes, zij ontwikkelen zich ook door te spelen.

Uiteraard hangt er ook bij het ineensteken van LEGO sets een resultaat aan vast, maar toch primeert het proces van het bouwen. Gaat dat wat minder vlot? Wees niet bang om een stuk af te breken en weer op te bouwen.

2. Leer je kind om zelf tot rust te komen

Jonge kinderen zoeken vaak naar rust. Als ouder heb je misschien de reflex om dat rustmoment zelf in te vullen, door je kind bijvoorbeeld rustig in de zetel te laten tv-kijken. Dat doe je liever niet.

Weet dat het brein van jonge kinderen een grote spons is. Ze nemen alles in zich op en kopiëren daarbij vaak jouw voorbeeld. Wat deed jij vroeger graag? Wat bracht jou tot rust? Lezen, puzzelen, met LEGO stenen spelen …? Reik diezelfde oplossingen aan om jouw kind tot rust te brengen.

Hoe jonger je daarmee begint, hoe beter. Als je kind ouder wordt, zal het nog altijd en uit zichzelf naar die oplossingen teruggrijpen. En hoe meer verschillende oplossingen je hen als kind geeft, hoe meer keuze ze later zullen hebben om rust te vinden.

3. Vervelen is net goed!

Je hoeft niet elk moment in te vullen. Wees niet bang dat je kind zich zal vervelen, want dat is net goed. Laat het nadenken over wat het kan doen. Enkel op die manier kan je kind zijn creatievefantasie aanwakkeren.

Als ouder heb je het vaak druk en wil je kostbare tijd zo goed mogelijk invullen, maar het is net in spontane rollenspelen dat een kind dagelijkse prikkels kan verwerken. Zo wint het aan zelfvertrouwen, wat het de veerkracht geeft om ook later om te gaan met moeilijke situaties.

4. Vergeet de tijd

Meisje speelt met LEGO

Naast resultaatgericht is onze maatschappij ook druk en hectisch. We hebben standaard te weinig tijd. Toch is het belangrijk om af en toe alles rondom je te vergeten en jezelf te verliezen in iets wat je graag doet. En dat is ook zo voor je kind.

Herinner je je nog hoe je volledig in een flow zat wanneer je als kind met LEGO stenen speelde? Die ervaring wil je ook aan je kind doorgeven. Laat het zich verliezen in het spel, in het bouwen, in het puzzelen en zo tot creativiteit komen.

Is dat nog moeilijk voor je kind? Zoek dan iets wat je samen kan doen en dat je allebei voldoening geeft, zoals bouwen, koken, wandelen of spelletjes spelen.

5. Maak ruimte voor fantasie

Veel speelgoed is kant en klaar, precies aangepast aan de ratrace die onze maatschappij lijkt. Vaak is er niet veel ruimte voor fantasie, en die is zo broodnodig. Geef je kind de kans om wel verder te denken dan het voorgeschreven plaatje of stappenplan. Wil je kind een speelgoedfabriek bouwen met de onderdelen van de brandweerkazerne? Helemaal prima!

Niemand heeft ooit gezegd dat een LEGO set enkel stap voor stap en volgens het boekje mag opgebouwd worden. Laat je kind volop bouwen, proberen, afbreken en experimenteren. Het gaat om het proces van het spelen, niet om het resultaat van het bouwwerk.

6. Wees je als ouder bewust van jezelf

Krijg je stress als je kind niet de ‘juiste’ stenen gebruikt of LEGO sets door elkaar mengt? Ligt ‘Oei, oei, dat is fout!’ al op het puntje van je tong? Niet doen! Je kind zal die reactie overnemen, samen met je perfectionisme en faalangst. Spelen zorgt voor uitdaging, en die groei hebben kinderen nodig. Denk na over je eigen uitspraak. Wees je bewust van jezelf. Waarom mag je kind die sets niet mixen? Wil je dat een bouwwerk perfect gemaakt wordt, desnoods met ruzie? Of wil je dat je kind plezier beleeft aan het spelen? Wees minder streng, voor je kind én voor jezelf. Frustraties zijn vaak een uiting van je eigen noden. Spreek ze uit. Wat verwacht je van je kind?

7. Focus op het positieve

Laat spelen een positief verhaal zijn, zonder moetjes, zonder stress. Plezier staat voorop, niet het perfecte resultaat. Het zit in onze natuur om te focussen op het negatieve, dat was vroeger de enige manier om te overleven: ‘Pas op, gevaar!’ Die overlevingsstrategie is niet meer nodig, maar toch blijft de focus op het positieve nog altijd moeilijk.

Geef als ouder het goede voorbeeld, want kinderen spiegelen zich aan jouw gedrag. Heb je het gevoel dat je faalt als ouder? Houd dan zeker deze stelling in het achterhoofd: je doet als ouder veel meer voor je kind dan je zelf denkt!

Fouten zijn basis van nieuwe ideeën

De conclusie is duidelijk: als ouder beteken je enorm veel voor het zelfvertrouwen van je kind. Als wij fouten zien als leermomenten en meer interesse tonen in het creatieve proces dan in het eindresultaat, dan krijgt 89% van de kinderen meer vertrouwen om hun werk te tonen. Wel 88% van de kinderen leert zo dat fouten maken normaal is, en onderdeel uitmaakt van nieuwe ideeën.

WIN een LEGO Girls set!

En wat nog meer bewezen is tijdens het onderzoek: spelen met LEGO stenen helpt een kind bij het experimenteren, en geeft meer zelfvertrouwen om creatieve ideeën te delen.

In de 'Play Unstoppable' campagne van LEGO draait alles rond het boosten van het creatieve zelfvertrouwen.

wedstrijdpakket LEGO

En wij mogen 2 nieuwe LEGO Girls sets weggeven!

Vul vóór 12 mei 2023 – 23u59 onderstaand wedstrijdformulier in. En misschien leeft jouw kind zich binnenkort creatief uit met een van de fijne LEGO sets.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met de LEGO Groep. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes