4376fi.jpg

9 keigoedkope dingen waar elke ouder in zou moeten investeren

25/05/2023

Er zijn zo van die fenomenen waar elke ouder met kleine kinderen zich wel in zal herkennen. Omdat kindjes nu eenmaal kindjes zijn, en omdat ze eigenlijk allemaal dezelfde dingen leuk vinden. Stop met investeren in duur speelgoed. Deze 9 dagdagelijkse, keigoedkope dingen vinden ze eigenlijk het plezantst. 

1. Een nietjesmachine

De nietjesmachine op mijn bureau verdwijnt te pas en te onpas. Dan staan kleinste kabouter Kwebbel van ’s morgens vroeg – nog voor mijn twee obligate tassen koffie – met een stapeltje papier te wapperen en te eisen dat ik daar een boekje van maak. Met het nietjesmachine. Euh, ja… 

2. Plakband

Een mens kan niet genoeg plakband in huis hebben met kleine kinderen. Niet genoeg, zeg ik je. Ik weet niet goed wat ze er soms mee uitsteken, maar het ding is mega inzetbaar en handig. In hun ogen. Als ze konden, ze zouden een huis bouwen met plakband in plaats van met baksteen. Maar intussen plakken ze allerlei papiertjes, ditjes en datjes aan elkaar. O ja, soms belandt er ook eentje op de grond. Of meerdere… Nu ja, je kunt niet perfect zijn natuurlijk.

3. Rietjes

O ja, did I mention rietjes? Je kunt daar natuurlijk van alles mee doen, vooral heel traag mee drinken. Of belletjes blazen in je melk. O ja, juist, dat mag niet van mama… Maar het is zo plezant…

4. Zakjes

Zakjes. Zakjes in allerlei formaten en materialen worden hier dagelijks ingezet om rommeltjes in te verzamelen.

Wat zit erin? Een beetje van alles eigenlijk. Een paar brokjes speelgoed gemengd met een stukje of twee puzzelstukken, een paar spaarkaarten van de Delhaize of de Albert Heijn, een beetje speelgoedeten van het keukentje, een speelgoed-gsm… Om de paar maanden worden al die verschillende verzamelzakjes mij te veel en moet ik elk onderdeel weer in de juiste doos zien te krijgen. Waarna het spelletje gewoon terug begint. Als kleine ekstertjes staan ze al te loeren naar alle gerangschikte dozen en te gniffelen hoe ze die weer door elkaar kunnen rommelen. 

5. Lijm

Er is plakband, maar op gelijke voet staan ongetwijfdeld lijm. Ik heb hier tonnen Pritt in alle kleurtjes en toch moet ik elke keer zoeken naar nieuwe exemplaren, want ik verdenk er mijn kinderen echt van dat ze die dingen gewoonweg opeten. En waar lijm is, daar zijn lijmsporen. Op de tafel. Op de grond. Er zal overal een beetje lijm zijn. 

6. Printpapier

Ja, nogal logisch, hoor ik je denken, om te printen, natuurlijk. Nee nee, dat printpapier, dat is een derde voor mij, de rest is voor de kinders. Om de 5 seconden lopen ze naar mijn bureau om er als kleine papierdiefjes printpapier te halen. Heb ik dan geen boekjes voor hen om in te tekenen of ander kladpapier? Natuurlijk, maar dat printpapier van mama, dat is zoveel plezanter. 

7. Scharen

Sta je op bevallen? Vergeet die lijst voor babyspullen en zet er gewoon 150 kinderschaartjes op. Echt. Net zoals haarrekkertjes en sokken zijn het dingen die dagelijks verdwijnen. En waar dagelijks om wordt gevraagd/gebruld. ‘Ik. Heb. Nu! Een. Schaar. Nodig!’ Investeer er eens eenmalig in, echt waar, het zal je later nog veel hoofdpijn besparen.

8. Kartonnen dozen

Ken je mensen die naar de Ikea gaan? Vraag dan om de kartonnen dozen aan jou te geven. Die van mij hebben daar al computers en televisies van gemaakt, een huis, een kasteel, een stapelbed. Echt, kost niets (zeker niets in vergelijking met al het opgesomde) en ze spelen er dàgen mee. Tot je het beu bent dat je huis eruit ziet als een verhuisdoos. Maar goed. Dat zijn dan weer details. 

9. WC-rolletjes

Een mens kan echt niet genoeg WC-rolletjes in huis hebben. Er worden daar echt heelder kunstwerken mee gefabriceerd zoals piratenverrekijkers, mannetjes, prinsessen… Ik ben de mens die dat rolletje ooit uitvond echt eeuwig dankbaar… 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes