7794fi.jpg

Help, Sinterklaas komt! 8 tips om sintstress te verminderen

23/11/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

‘Knik, knik, ‘k heb de bibber in mijn knieën. Want vannacht komt Sint Niklaas’. Zo zingt Bart Peeters het. Maar sommige kindjes voelen die knik wel erg hard. Meer nog, de komst van Sinterklaas zorgt soms echt voor stress. Dat is uiteraard niet wat de Sint, zijn paard en Pieterbaas willen. Enkele tips om rustiger toe te leven naar 6 december.

Laat de Sint rust brengen

Vol verwachting kijkt je kindje uit naar het moment waarop het zijn schoentje mag zetten. En naar de ochtend nadien natuurlijk, wanneer de wortel, het suikerklontje en het pintje voor Piet vervangen zijn door iets lekkers en leuks.

Vlinders in de buik en gezonde spanning horen erbij. Maar dat kan ook omslaan en teveel worden. Voldoende rust creëren is het belangrijkste. Maar hoe doe je dat als ouder?

  1. Voorbereiden en aftellen: … is het halve werk. Als je je kindje voorbereidt op wat gaat komen, geeft dat meteen wat meer rust. Jong kindjes hebben nog maar weinig tijdsbesef. Samen aftellen naar Sinterklaas kan hen helpen. Een aftelkalender maakt het speels en leuk – wij hebben er eentje hé ;-). Je kindje weet dan perfect waar het aan toe is en wat wanneer gebeurt. Wanneer de Sint in het land is, wanneer het schoentje mag klaarstaan …  No stress!
  2. Vertellen: praat over Sinterklaas. Niet elke minuut van de dag, maar vertel je kindje wel wat er allemaal gaat gebeuren. Zo blijven onaangename verrassingen beperkter. Vertel dat de Sint met Piet op bezoek komt. Heeft je kindje Sinterklaas nog nooit gezien? Dan kan je er bijvoorbeeld een filmpje over kijken, een boekje lezen of tekenen. Door samen te praten, zingen, lezen, knutselen, verkleden … rond de Sint kom je ook vaak te weten wat je kindje bezighoudt. Stel gerust vragen en luister.
  3. Trop is te veel: probeer het aantal ‘sintmomenten’ enigszins te beperken. Ja, oma en opa, meter en peter vinden het geweldig om ook bij hen thuis het hele sintgebeuren te organiseren. Maar zoveel drukte en spanning is niet altijd even plezierig voor je kind. Zet geen 4 of 5 schoentjes, maar combineer de verschillende sintcadeaus het liefst wat.
  4. Geef het goede voorbeeld: ook jij vindt Sinterklaas nog altijd spannend, geef maar toe. Je wil het zo onvergetelijk mogelijk maken voor je kind en doet je uiterste best. Maak toch niet té veel poespas rond de Sint en blijf rustig genoeg. Dan is het voor je kindje makkelijker om ook rustig te blijven.
  5. Op tijd in bed: een van de spannendste momenten is natuurlijk de avond voor 6 december – of misschien een andere avond rond die tijd – wanneer het schoentje wordt klaargezet. Stop je kindje op tijd in bed, zodat het zich niet te druk maakt (ook de avonden in aanloop naar le moment suprême). Zo is het helemaal uitgerust om de plezierige ochtend erop volop te beleven.
  6. Géén stoute kinderen: probeer niet te veel te schermen met ‘als je stout bent, zal Sinterklaas het weten!’. De Sint is geen boeman, maar een leuke vriend. Hij houdt van alle kindjes, ook de kindjes die eens een lastig momentje hebben. Dat heb jij ook weleens, toch? Is je kind een beetje bang om dat Sinterklaas en Piet over het dak lopen? Of omdat ze binnenkomen in het holst van de nacht? Stel je schattebout gerust. Zet bijvoorbeeld het schoentje in de garage of op het overdekte terras. Da’s meteen minder eng.
  7. Eigen tempo: zien jullie Sinterklaas in het echt? Weet dat niet elke kind evenveel zin of moed heeft om op Sint en Piet af te stappen en kennis te maken. Dwing je kindje nooit om erbij te gaan als het niet wil.
  8. Ontspan: Sinterklaas zorgt voor veel prikkels. Zorg voor de nodige ontspanning. Iets wat totaal niets te maken heeft met alles wat er op 6 december staat te gebeuren. Trek even het bos in, laat je kind ravotten, bak samen koekjes, ga zwemmen …

Voor de rest: geniet samen van die wonderlijke tijd. En doe de groetjes de Sint, zijn paard en Piet als je ze ziet!

 

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes