trampoline

Hoe (on)veilig is een trampoline?

28/01/2025
Mamabaas
Door Mamabaas

Al verschillende jaren ontsieren trampolines onze tuinen. Puur speelplezier voor de kinderen, iets minder interessant voor wie het gras moet maaien. En vooral: regelmatig de oorzaak van heel wat angstzweet bij mama’s. Want bij al die geweldige sprongen en halsbrekende toeren die de kinderen uithalen, gaat het soms flink mis. Hoe gevaarlijk is zo’n trampoline eigenlijk?

Rond, rechthoekig, bovengronds met een net of ingegraven in de tuin, uitstapjes naar en verjaardagsfeestjes in trampolineparken … de trampoline is nog altijd heel populair. Springen, steeds hoger en hoger, en allerlei gewaagde moves uitproberen: welk kind houdt daar nu niet van? Het is ontspannend en tegelijk ook goed voor het versterken van spieren, botten en gewrichten. (Ook voor ons, trouwens!)

Gevaren

Maar ondanks die voordelen heb je er als ouder waarschijnlijk toch twee keer over nagedacht voor je er eentje in huis haalde. Of heb je uiteindelijk afgezien van het idee. Want iedereen kent wel een gruwelverhaal dat begint met: ‘De kinderen sprongen gewoon wat op de trampoline, en ineens…’ 

Volgens Nederlands onderzoek belanden jaarlijks gemiddeld 7.000 kinderen tussen 0 en 15 jaar op de spoeddienst na een trampoline-ongeval. Van eenvoudige kneuzingen en snijwonden tot gescheurde ligamenten, gebroken polsen, ellebogen, enkels en knieën.

Heel ernstige kwetsuren komen gelukkig minder vaak voor, maar een zware val op het hoofd of de nek kan heel ernstige letsels veroorzaken en zelfs levensbedreigend zijn. Kinderen die heel hard, heel hoog en met veel kracht springen, lopen in theorie ook risico op hersenletsels, maar het effect daarvan op lange termijn is nog niet onderzocht.  

Tips om veilig te springen

Moeten we de trampoline dan maar uit onze tuin bannen? Zo’n vaart loopt het gelukkig niet. Er wordt ook zóveel op een trampoline gesprongen zonder ongevallen. Maar er zijn wel enkele tips die het risico op accidentjes kan vermijden:

  • De trampoline zelf is zelden de oorzaak van de ongevallen. Toch is het aan te raden om de staat van de trampoline goed in het oog te houden. Is het net nog in orde? Zijn de veren bedekt? Is de springmat nog stevig? 
  • Gebruik een veiligheidsnet of graaf de trampoline in de grond, zodat je kind geen diepe val kan maken.  
  • In veel gevallen is het gedrag van de kinderen op de trampoline de reden waarom het misliep. Volgens het onderzoek gaf 60 % van de ouders aan dat ze hun kind zonder toezicht lieten springen. Houd daarom een oogje in het zeil. Probeert je kind gevaarlijke stunts? Let dan extra op of grijp in. Ook bij heel kleine kinderen is toezicht echt aangewezen. 
  • Laat je kind het liefst alleen of anders per twee op de trampoline, maar beter niet met meerdere kinderen tegelijk. Dat kan botsingen veroorzaken en maakt het moeilijker om het evenwicht te bewaren als de kinderen weer op hun voeten landen. Daardoor zullen ze sneller de enkel omslaan of de knie op een abnormale manier plooien.