Zomerse temperaturen en aankomende hittegolven? Dan is een opblaasbaar plonsbadje op het terras of in de tuin meer dan welgekomen. En niet enkel voor de kindjes, haha. Maar het plezier is snel weg als je het niet goed onderhoudt. De belangrijkste hygiëneregels op een rijtje.
1. Geen regenwater, wel water van drinkkwaliteit
Vul het zwembadje nooit met regenwater! Dat is altijd besmet met bacteriën. Zwemwater moet van drinkwaterkwaliteit zijn. Dat is de wettelijke norm. Je vult een plonsbadje dus met niets anders dan leidingwater (of grondwater of oppervlaktewater van drinkwaterkwaliteit).
2. Geen warm water
De temperatuurvan het water is bij het vullen het liefst zo laag mogelijk, bij voorkeur onder 20 °C.
Opgelet dus als je het badje vult met een tuinslang die lang in de zon heeft gelegen. Bij die warme temperaturen kan de legionellabacterie erin groeien. Je koppelt de tuinslang na gebruik het best weer af, zodat ze kan leeglopen en het risico op besmetting verdwijnt.
3. Ververs het water op tijd
Je laat het water in een plonsbadje beter niet te lang staan. Hoe langer je het laat staan, hoe meer kans op vervuild water. Zeker als je het ’s avonds en ’s nachts niet afdekt. Een vogel of kat is snel gepasseerd. En zo stijgt het risco op bacteriële vervuiling.
Tip: bij kleine kinderbadjes ververs je het water het best om de paar dagen.
Is het water op de een of andere manier verontreinigd geraakt? Een klein pipi- of kaka-accidentje met een klein kindje bijvoorbeeld. Dan moet het water onmiddellijk vervangen door vers water.
4. Ontsmet het water
Het water in het plonsbad desinfecteren met speciale producten, zoals chloorpillen? Goed idee! Maar zorg er dan wel voor dat je het doet zoals het moet. Check dat je voldoende (dus ook niet te veel) gebruikt van het product – dan riskeer je namelijk chemische vervuiling. Lees altijd de instructies of laat je begeleiden.
Het voordeel van zulke ontsmettende producten dat je het zwembadje wat langer kan laten staan. Als het water weggooit, zorg er dan voor dat het in de riool terechtkomt. Niet in de natuur.