Waar is da feestje?
Zijn eerste verjaardag was een belangrijke milestone voor mij (yeah, ik heb het overleefd!) en het werd een groot familiefeest.
De tweede en derde verjaardag heb ik het een pak rustiger aangepakt, in heel klein comité: grootouders, groottante, nonkel en zijn neef. Ik was futloos en had geen energie om iets groots te organiseren. Bovendien was hij zo gevoelig aan prikkels dat ik dit liever zo laagdrempelig mogelijk wou houden.
Voor zijn vierde verjaardag heb ik, samen met de ouders van een klasgenootje, voor een zevental vriendjes een puzzelzoektocht in het centrum van Gent georganiseerd.
En nu komt die grote vijf. Want in zijn kopje is hij al vijf sinds zijn derde verjaardag. “Ik word eindelijk vijf jaar, mama! En ik wil een groot feest! Ik wil al mijn vrienden, de mama’s en papa’s van mijn vrienden, Mami en Papi en Tonton en César en …”
Hij noemde al zijn vriendjes op en al snel kwamen we aan 15 kinderen. Voeg daarbij de ouders van de kindjes, mijn familie … Ik moest hem teleurstellen en mezelf wat beschermen: “Schat, dit is te veel voor mij. Een klein feestje is OK, maar ik kan zoveel mensen niet aan.”
Enkele weken later kwam het onderwerp opnieuw aan bod. “Mama, ik weet wat voor feestje ik wil; een sleepover party!” (ja, in het Engels aub)
OMG… Al snel kreeg ik beelden van een bende kindjes thuis voor een namiddag ÉN avond ÉN nacht ÉN ochtend. Flitsen van al het logistiek gedoe dat hierbij hoorde …De overprikkeling voor mij en hem. Lichte paniek. Veel gepieker.
Ik liet het even bezinken en liet de paniek binnensijpelen tot ik het rationeel weer kon opnemen. Hum … Eigenlijk, waarom niet?! Ik dacht: met Lou inbegrepen, kan ik vijf kindjes wel managen. Maar zijn vriendengroepje bestaat uit zeven vriendjes … Dilemma! Hoe ga ik dit aanpakken?
Ik legde de datum vast en polste eerst bij de ouders of hun spruitjes wel klaar waren voor een slaapfeestje. Op die leeftijd (de vriendjes zijn wel allemaal 1 à 2 jaar ouder) zijn veel kinderen nog bang om op een vreemde plek te gaan slapen. Vier ouders gaven me groen licht, dus hadden we ons groepje van vijf kinderen. Dilemma opgelost!
De hele maand september herhaalde ik wekelijks de vraag of een slaapfeestje wel degelijk was wat hij wilde. “Ja! En een chocoladetaart met kaarsjes, een piñata waar ik geblinddoekt moet op slaan, feesthoedjes en ballonnen.” Tot tien dagen voor D-Day boekte ik niets, tot hij zeker aanhield dat dit hét was.
All-in Slaapfeest
Een mama op school vertelde me over een concept van All-In Slaapfeestjes. Je kan er een thema kiezen en krijgt dan alle materiaal en toebehoren bij. Je hoeft het alleen op te halen, thuis te installeren, weer in te pakken en terug te brengen.
Een droom, dacht ik. Hoe makkelijk kan het zijn? Ik was onmiddellijk verkocht en reserveerde een Astronauten-pakket voor het feestje. En ja, ik bevestig, zo’n slaapfeest pakket heeft Lou’s feestje tot een knaller gemaakt.
Het werk was al voorgekauwd, ik moest aan niets denken. Want net aan alles denken (en dus niets vergeten) zorgt ervoor dat wij, mama’s en papa’s, ons snel overspoeld voelen. En mijn hoofd is behoorlijk vol, want een kind alleen opvoeden vraagt heel wat planning en oplossingsgericht denken.
Er werd echt aan alles gedacht, mijn autokoffer zat vol! Het geraakte er gelukkig allemaal in en eens thuis paste alles in de lift naar boven. Na amper drie uurtjes werk was de living omgetoverd tot een gezellige kinderplaneet. Ik vond het zelfs zo mooi dat ik spijt had dat ik geen zesde tent voor mezelf had gereserveerd!
Chillen met de billen
De vriendjes waren allemaal onmiddellijk dolenthousiast wanneer ze de tenten en toebehoren bij het binnenkomen zagen. Een betere start van Lou’s feestje kon ik mij niet inbeelden. Ze namen ruim de tijd om hun eigen plekje en gadgets te ontdekken.
Daarna begonnen de vijf astronautjes met een zelf uitgevonden rollenspel te spelen, te schieten met de laserpistolen, de slaapmaskers uit te testen, te ravotten … Het was lekker chillen voor de kindjes. Eens bedtijd ging iedereen, moe én voldaan in zijn eigen tent slapen.
De volgende ochtend werd het feest uitgebreid, met enkele extra kindjes en alle ouders, voor een verjaardagsbrunch. Tijd voor dé piñata en de reuze tiramisu met kaarsjes. Zo werd het ook chillen voor de ouders.
Wat moet je weten?
- Party Over: Het plooien, opruimen en laden in de auto van al het materiaal was op minder dan een uur geregeld dankzij de hulp van mama’s en papa’s!
- De knutselwerkjes (dromenvangers) waren niet op tijd klaar voor het slapengaan. Deze heb ik tot na middernacht voor elk kind afgewerkt en aan hun tenten opgehangen. Ik knutsel graag en heb er een me-time moment van gemaakt.
- Meer dan één activiteit of knutselproject inplannen hoefde niet. Ik liet ze hun eigen weg in hun spelen vinden. Ik was wel voorbereid om een extra activiteit te organiseren als dit nodig was gebleken.
- Geen strakke planning!! Op voorhand het hele evenement even visualiseren (wat is een ideale tijd om te eten, tanden te poetsen, verhaaltje voor te lezen…) helpt wel, maar ik heb het los gehouden binnen een bepaalde kader.
- Vijf kindjes op mijn eentje was wel écht meer dan genoeg. Ik kende gelukkig elk vriendje vrij goed waardoor de verbinding met elk kind goed en vlot verliep.
- Ruzies, gekibbel, gezeur en tranen waren onvermijdelijk en er zijn er behoorlijk wat geweest. Mijn oordopjes hebben goed gediend zodat mijn overprikkeling zo laag mogelijk bleef.
- Ik had de film “Fei Fei en de maan” opgezet, maar er was weinig interesse voor. Creatief samen spelen stond centraal.
- Lou was bijzonder overdonderd door het hele gebeuren. Hierdoor was zijn prikkelbaarheid hoger dan normaal. Daar had ik het het moeilijkst mee: rustig kunnen blijven om hem te helpen reguleren en dit met vier andere kinderen rondom ons. Ik heb dan aan alle juffen en meesters gedacht, aan alle mama’s en papa's met twee kinderen of meer … Ik werd overspoeld door momenten van irritatie, boosheid en teleurstelling. Not my best parenting moment!
- Een goede nachtrust stond niet in mijn visualisatie-oefening … Misschien had ik dat beter wel gedaan? Om 22u10 sliep iedereen vredig (ik ging om 1 uur slapen), maar om 5u30 stond er al eentje te gillen van de angst. Opstaan was de boodschap!
- Lou was de jongste van de bende en mijn mama-gevoel denkt nu: net iets te ‘jong’ voor een slaapfeest?! Zijn gedrag gaf me aan dat hij niet 100% goed in zijn vel zat. Of wou hij per se aantonen dat hij nu ook eindelijk groot is?
- Ik heb twee dagen nodig gehad om te bekomen van een weekend kindervreugde met te weinig slaap.
Kortom, ik ben weer een ervaring rijker!
Deze sleepover party heeft mij veel geleerd. Ik heb nieuwe inzichten gekregen over mezelf en de verdere opvoeding van mijn zoon. Hoe dan ook, met een kant-en-klaar slaap feestpakket zou ik het zeker opnieuw doen. Voor mij is dit een ideale formule om zonder al te veel beslommeringen een verjaardagsfeest te organiseren voor een kleuter.
Gwenn Geertsen
Dit artikel verscheen ook op myessencedojo, waar Gwenn haar ervaringen als solomama deelt om andere ouders te inspireren en ouders begeleidt rond hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid a.d.h.v. lichaamsgerichte therapie.