spelende jongens

Vrij spelen is essentieel voor kinderen (dus stop met hen te entertainen!)

11/01/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Heb je een week na de kerstvakantie echt géén inspiratie meer om je kinderen te entertainen? Dan hoef je je absoluut niet schuldig te voelen: vrij spelen is net goed voor kinderen! 

Vrij spelen, waarbij ouders niet tussenkomen en geen regels opleggen, is uiterst belangrijk voor de ontwikkeling van het lichaam en de hersenen van kinderen. Lees: het is ok om als ouder even te relaxen terwijl de kinderen aan het spelen zijn. Zorg er wel voor dat jij hen in het oog kunt houden, maar dat zij jou niet zien :-)

De voordelen van vrij spelen:

1. Het verandert de hersenstructuur

Experts in neurowetenschappen zijn tot de conclusie gekomen dat spelen de structuur van ontwikkelende hersenen effectief verandert. De verbinding tussen neuronen (zenuwcellen) in de prefrontale cortex worden sterker door vrij spelen. Dat is het hersengebied dat verantwoordelijk is voor probleemoplossend denken, plannen maken en emoties reguleren.

Bij ongestructureerd spelen worden verschillende strategieën uitgedacht, zonder dat daar specifieke doeleinden of serieuze consequenties aan vast hangen. Daardoor kunnen kinderen (of dieren) tijdens het spelen verschillende activiteiten uittesten en zien wat er gebeurt.

2. Het activeert de volledige neocortex

Uit een studie op ratten blijkt dat spelen, al is het maar een halfuur, de activiteit van verschillende genen beïnvloedt en het buitenste gedeelte van de hersenen, ook wel de neocortex genoemd, activeert. Dat deel van de hersenen wordt gebruikt bij hogere functies zoals denken, taal en ruimtelijk inzicht.

3. Het leert kinderen positieve interactie met anderen

Vroeger dacht men dat spelen voor dieren simpelweg een oefening was om meer efficiënte jagers te worden. Uit een studie op ratten blijkt echter dat spelen een totaal andere doel heeft: het leert jonge dieren om met elkaar om te gaan op een positieve manier. Meer nog, spelen zou helpen bij het ontwikkelen van pro-sociale hersenen.

4. Kinderen die vaak spelen doen het beter op school

Uit studies blijkt dat de sociale vaardigheden die kinderen opdoen tijdens het spelen hen helpen om betere studenten te worden. Het is zelfs zo dat de beste voorspellende factor voor academische prestaties de sociale vaardigheden zijn op jongere leeftijd.

5. Het zorgt ervoor dat kinderen bewegen

In een wereld waarin we steeds minder fysieke activiteiten uitoefenen, zorgt ongestructureerd spelen ervoor dat kinderen meer bewegen.

Fysieke activiteit helpt kinderen om een gezond gewicht te hebben en het zorgt voor een kleinere kans op diabetest type 2.

 

Bron: Her Family