6241fi.jpg

Hoe leer ik mijn kind te begrijpen?

15/10/2019

Niet luisteren, altijd maar alles herhalen, ziek zijn, schoolproblemen,…  We willen allemaal onze kinderen begrijpen. Waarom doen ze zus of zo? We proberen allerlei trucjes zodat ze naar ons luisteren. Ze luisteren niet, ze willen niet eten, slapen. We maken ons zorgen over hun gedrag. Wat zouden we niet overhebben om eens rond te kijken in dat hoofdje? Zodat we weten waarom ze eigenlijk doen wat ze doen.

Gelijk wat we proberen: straffen, belonen, dreigen, … niks werkt. We zijn radeloos en zouden willen dat we hen konden begrijpen.

Dat is heel normaal want de taal van het kind is niet het begrijpen en denken. De taal van het kind is vanuit het voelen. Kinderen voelen alles. We kunnen voor hen geen masker opzetten.

Kinderen voelen wat wij voelen

Soms vraag ik me af: Als ik doe alsof  ik vrolijk ben , waarom komt mijn kind dan aan mij vragen, “Mama, waarom ben je boos of verdrietig?” We proberen er altijd gelukkig uit te zien voor onze kinderen, maar zij voelen wat wij vanbinnen voelen.

Een leugentje om bestwil lukt niet. Ze voelen onze emoties, gedachten,… Daarom werkt het niet om hen te begrijpen. Er kan enkel verandering komen in hun gedrag als we naar ons voelen gaan en ons gaan verbinden met onze kinderen.

We kunnen kinderen niet begrijpen, we kunnen hen wel vragen wat ze nodig hebben. En daarna vanuit gelijkwaardigheid met hen omgaan. Als we hen willen begrijpen, willen we boven hen staan, mijn wil is wet. Jammer genoeg werkt dit niet meer bij deze kinderen.

Tips

Daarom enkele tips:

  1. Ga geen rol spelen en wees eerlijk
  2. Ga kijken als ouder bij jezelf hoe je je voelt bij dit gedrag.
  3. Stel jezelf de vraag: “Doe ik dit ook?”  Bijvoorbeeld slecht luisteren naar mijn gevoel.
  4. Durf dit gevoel dan te voelen en even af te stappen van het te willen begrijpen.
  5. Ga dan op een speelse manier met het kind om en maak verbinding.
  6. Laat de druk van het presteren en de stress los bij jezelf en je kind.

Als mama van 4 zonen en als kindertolk zie ik dit dagelijks. Ouders die willen begrijpen waarom hun kind dit of dat gedrag vertoont. Dat gedrag triggert hen of raakt. Ze willen het weg, maar hoe zou het zijn als we het eens zouden doorvoelen?

Dan komen we in de wereld van het kind, en als we dit gedrag gaan doorvoelen, dan gaan we het begrijpen.

Onze kinderen willen dat wij gelukkig zijn en als zij voelen dat dit niet zo is, gaan zij ons weer in contact brengen met die blokkade en die in een rol gaan spelen.

Tot we de blokkade om gelukkig te zijn doorvoelen en  helen. Dan kunnen we hen gaan begrijpen en door de pijn bij ons te helen, verandert het gedrag van het kind automatisch. Dat is mijn specialisatie en passie , dus als je meer wil weten , ben je welkom om me te volgen op facebook en te ontdekken hoe andere ouders hun kinderen wel begrijpen.

 

Carolien Flecijn