4223fi.jpg

4 tips die je helpen beter te communiceren met je kind

5/02/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

‘Maar waarom luister je niet?’ Ik zou nooit veranderen in mijn eigen moeder. Maar voor je het weet hoor je jezelf toch dingen zeggen die je als kind belachelijk vaak hebt gehoord. Soms slaat de vertwijfeling en wanhoop dan ook toe en roep ik het dus uit: 'Maar waarom luister je niet?!'

Niet dat het altijd de schuld van het kind is: te moeilijke opdrachten (reeksen), iets zeggen terwijl hij of zij overduidelijk afgeleid is door tv/vriendjes/eten/de kat, vage vragen stellen… Ik denk dat er wel ruimte is voor verbetering, zo hier en daar, misschien. En dan, dank u internet, kom ik dit tegen: 4 manieren om je kind te doen luisteren.

Vier maar. Huh. Klinkt als iets dat ik wel kan.

1. Geef je kind de tijd om zijn aandacht te verleggen

Als iemand geconcentreerd is op wat hij aan het doen is, of dat nu spelen, eten of zeuren is, is de kans erg klein dat hij openstaat voor jouw boodschap.

Wat kan je doen? Kijk naar wat de ander doet voor je begint te praten. Trek de aandacht door bijvoorbeeld te vragen of het een goed moment is om iets te vragen en geef hem de tijd om de aandacht te verleggen. Door enkele seconden te wachten krijgt hij de tijd om jou zijn onverdeelde aandacht te geven. En ondertussen leert hij meteen ook hoe hij zich moet gedragen als hij jou wil onderbreken.

2. Praat niet tegen een kind dat huilt

Duh, een kind dat huilt hoort jou toch niet. Plus, het zendt de boodschap dat je niet geeft om zijn gevoelens. (mental note to self: onthouden bij die driftbui in de supermarkt!)

Wat kan je wel doen? Wachten, hem vasthouden, troosten en tonen dat je zijn boodschap begrepen hebt.

3. Praat traag en met pauzes

Zeker bij kleine kinderen een aandachtspuntje: het lijkt misschien alsof hij niet luistert, maar het is een soort bescherming tegen het snelle afvuren van vragen/opmerkingen.

Wat kan je doen? Hem tijd geven om de vorige vraag/boodschap te verwerken (en te beantwoorden).

4. Kijk naar zijn lichaamstaal

Kijken naar de lichaamstaal is een goede manier om in te schatten of een boodschap is aangekomen of niet. Is dat niet het geval, geef hem niet automatisch de schuld.

Wat kan je wel doen? Pas jouw lichaamstaal aan: oogcontact is een eerste belangrijke stap. (blijven proberen als dat niet onmiddellijk lukt). Ook licht aanraken (schouder bijvoorbeeld) is een manier om de aandacht te trekken (de arm vastpakken zal het tegengestelde effect hebben). Tot slot: ga zitten op ooghoogte en pas je toon aan. Hou die warm en aanvaardend, in plaats van koud en hard.

Dat klinkt eigenlijk wel allemaal heel logisch… al wil dat natuurlijk niet zeggen dat je liefste nakomeling wil horen wat je te zeggen hebt ;-) Maar dat is weer een andere zaak... 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes