8173fi.jpg

Mijn kleuter is klaar voor het eerste leerjaar, maar ik niet

17/05/2022

‘Hij is klaar om naar het eerste leerjaar te gaan,’ zegt de kleuterleerkracht tijdens het oudercontact. Ik ben trots te horen dat hij het zo goed doet op school. Tegelijkertijd moet ik eens slikken. Ik ben er namelijk nog niet klaar voor.

Hoe kan dat nu? Hij is nog zo klein en zo speels. Hij knuffelt graag en drinkt nog melk (liefst zelfs in een fles) voor het slapengaan. Hij zit graag nog eens op de schoot. Hij wil regelmatig nog eens gedragen worden. Hij gelooft nog in draken en eenhoorns. Hij is nog een kleuter. Hij is helemaal nog niet klaar om te leren lezen, rekenen en schrijven. Laat staan om de hele dag stil te zitten en na school huiswerk te moeten maken. Hij is nog zo klein.

Ik kijk naar mijn oudste zoon, mijn eerste baby. Alleen zie ik geen baby meer. Ik zie een bijna zesjarige van 20kg die luidop de letters opsomt die hij op een reclamebord ziet bij het voorbij rijden. Paw Patrol vindt hij al eventjes niet meer leuk. Aan tafel hoor ik hem dingen vertellen die hij opgevangen heeft op de radio of op school. Hij wilt alles weten en stelt ons voortdurende moeilijke vragen zoals ‘van wat is de aarde gemaakt?’ Zijn kleren zijn alweer te klein aan het worden. Tegen zijn jongere broer legt hij uit dat twee plus twee gelijk is aan vier. De duplo blokken zijn omgeruild voor lego blokjes. Hij wordt groot.

Het is het grootste cliché: kinderen worden te snel groot. Als ouder ben ik zo trots en fier op de vooruitgang die mijn kind maakt, op de dingen die hij kan, die hij weet en die hij wil leren. Tegelijkertijd ben ik verdrietig en weemoedig om de tijd die voorbij is gevlogen. Ik zie hoe de kinderlijke naïviteit en onschuld die peuters en kleuters typeren, langzaamaan plaats maakt voor logica en werkelijkheid. Aan het einde van de regenboog wacht er geen eenhoorn in een sprookjesbos. En ‘ik denk dat die paashaas op school gewoon een verklede meneer was hoor, mama.’

De poppenhoek in de klas wordt omgeruild voor taal en rekenen. Spelen is voortaan enkel nog voor tijdens de speeltijd. Kinderen begrijpen steeds beter waarover volwassenen aan het praten zijn en laten zich niet zomaar meer afwimpelen als ze vragen hebben. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer ze zich bewust worden van de (soms harde) realiteit. Kinderlijke onschuld maakt plaats voor het zoeken van een plek in een wereld die soms vierkant lijkt te draaien.

Uiteraard moeten ze niet heel hun leven met mama willen trouwen of in draken geloven, maar ik hoop wel dat ze nog lang het allermooiste in alles en iedereen gaan zien. Dat zouden wij als volwassenen soms best terug wat meer moeten doen.

En nu ga ik nog even volop genieten van die laatste maanden dat hij in de kleuterklas zit …

 

Deze blog verscheen eerder op GezelligeChaos.  

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes