kindje geeft bloemen water

5 klusjes en taakjes die je kleuter perfect aankan

23/07/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Het huishouden, al die eindeloze klusjes die op je wachten … niet echt je favoriete bezigheid. Gelukkig kan je kindje hier en daar al helpen. En geen nood, we prijzen geen kinderarbeid aan ;-).

Monkey see, monkey do. Dat is eigenlijk een beetje het principe. Want kinderen zijn enorm geïnteresseerd in wat ze grote mensen zien doen. Bovendien helpen kleine taakjes ook bij de ontwikkeling van motorische vaardigheden en coördinatie.

Geen verplichting

Het ultieme trucje? Maak van zo’n taak of klusje iets leuks, iets leerzaam. Zo zal je kindje het niet zien als een ‘moetje’, maar wel als een fijne activiteit die hem of haar verantwoordelijkheid geeft.

Zorg er natuurlijk voor dat het taakjes zijn op maat van een kind. Laat je kleuter bijvoorbeeld niet het terras vegen met een grote borstel. Het zal misschien een paar grappige beelden opleveren, maar efficiënt zal het niet zijn. En ook voor je kindje is het niet echt een positieve ervaring.

Huishoudelijke taakjes die een kleuter aankan:

  1. Huisdieren eten geven en verzorgen. Een heel plezant taakje voor je kindje, want het zal meteen aandacht, blijdschap en dankbaarheid terugkrijgen van je huisdier. Om het wat proper te laten verlopen, is een scheppertje waarmee je kleuter het eten in een kom kan doen wel handig. Laat je kindje eventueel ook de waterbak verversen en vullen. Tip: laat het hem of haar doen met een klein gietertje.
  2. Handdoeken opplooien. Laat je kleuter helpen bij de plooiwas. Jij de grote handdoeken, hij of zij de kleintjes. Het is een prima oefening en extra q-time samen. En voor je het weet, plooit je kindje de hele wasmand alleen :-) - weet wel dat het zal stoppen bij de puberteit ;-).
  3. Planten water geven. Wat is er leuker voor een kleuter dan … water en een gietertje. Zorg voor een eigen gietertje voor je kindje. Laat het er zelf eentje uitkiezen in de winkel, dan wordt het plezier bij het klusje des te groter. Houd misschien wel een handdoek in de buurt die eerst keren, hehe ;-).
  4. Boodschappen wegzetten. Samen winkelen is niet altijd het beste idee als het aankomt op vlotheid, maar samen de boodschappen opbergen kan zeker wel. Laat je kindje de zaken wegzetten die thuishoren op de lagere schappen in de berging bijvoorbeeld. Of eventueel in de koelkast als die op kinderhoogte staat. Je kan er ook een leerzaam spelletje aan koppelen: noem de namen van alle zaken die jullie uit de boodschappentas halen. Het kan zelfs helpen om het enthousiasme voor de maaltijden aan te wakkeren.
  5. Afstoffen. Jep, een stofvod of een swiffertje is perfect voor kleine handjes. Laat je kleuter maar z’n gang gaan op de kastoppervlakten of de salontafel – op voorwaarde dat er geen breekbare spullen opstaan natuurlijk. En een kleine kinderborstel in huis is ook handig.

Extra taakjes die ook kunnen: kleren in de wasmand gooien, zelf een gemorst bekertje water opdeppen, de brievenbus leegmaken, speelgoed opruimen …

 

Bron: Motherly

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes