8033fi.jpg

Mijn peuter luistert beter naar zijn broer dan naar mij

23/03/2022

Met zijn drieën zijn ze, onze kinderen, en zo zal het allicht blijven. De drie broers. Het is wonderlijk om de dynamiek tussen hen waar te nemen. Zo luistert de jongste (1,5 jaar) vaak beter naar zijn oudere broers dan naar zijn mama of papa. De oudste (5 jaar) wil hem allerlei dingen leren en het goede voorbeeld tonen. De middelste (3,5 jaar) wil hem vooral dingen laten doen die hij net niet moet doen. Zo werd de jongste gisteren al lachend toegejuicht om zijn vinger in het potje te stoppen waar hij net pipi in had gedaan. Hilariteit alom bij alle drie. Gevoel voor humor hebben ze in elk geval.

Soms zijn er ook frustraties. Als de jongste als een tornado de zorgvuldig gebouwde kunstwerkjes van zijn broers stuk maakt. Of als de middelste iets probeert te vertellen over school en de oudste hem onderbreekt omdat hij het beter en sneller kan uitleggen. Of de oudste die ook wel nog eens uitgebreid gepakt en geknuffeld wilt worden zoals zijn jongere broers.

Bovenal leren ze veel van elkaar. Nog geen twee jaar oud en de jongste kent al namen van de Paw Patrols en babbelt mee over piraten en ridders. De middelste past zich snel aan in het spel met de oudste of jongste. De oudste is ontzettend zorgzaam. Hij draagt de boekentas van zijn broer als die deze weer eens over de speelplaats sleept. En in bad leggen ze met plezier uit aan kleine broer hoe ze hun piemel moeten wassen (boys will be boys).

Eén kind is toch gemakkelijk, denken we soms, vooral als ze beurtelings ziek zijn of beurtelings een moeilijke dag of nacht hebben. Ook de avond- en ochtendspits is telkens pittig met drie jonge kinderen. Tegelijkertijd zouden we de dynamiek tussen hen drie voor geen geld van de wereld willen missen.

De band tussen drie broers geboren op minder dan vier jaar. Dat is een band voor het leven, daar zijn we zeker van!

 

Deze blog verscheen eerder op GezelligeChaos.