5276fi.jpg

Vraag / antwoord: mijn dochtertje heeft alleen jongens in haar klas. Zouden we veranderen van school?

2/05/2018

Mijn dochter is in september gestart op school. Aangezien er toen maar drie peuters waren, zitten ze samen met de eerste kleuterklas. Nu zijn er na de vakantie nieuwe peuters ingestroomd, en worden ze alsnog gesplitst. De peuterklas bestaat nu uit 10 jongens en mijn dochter. Het is een klein dorpsschooltje, dus ik ben bang dat haar klasje altijd uit enkel jongens zal bestaan. Ik vind dat zo jammer voor haar, en ik maak me zorgen dat dit misschien niet goed is voor haar ontwikkeling. Ik had haar zo graag vriendinnetjes gegund. Ze speelt zo graag met meisjes. Zou ik hiervoor van school veranderen? Wat denken jullie?

Het antwoord van onze expert Karen Thijs

Beste mama,

Wat fijn dat je dochter kon starten in zo’n klein klasje.  Op zich lijkt het me geen probleem dat je dochter tussen de jongens zit, toch niet voor haar ontwikkeling.  Binnen een jongensgroep heb je verschillende soorten jongens, waaronder ook vast en zeker jongens bij wie je dochter zich goed bij zal voelen.

Misschien kan je je bezorgdheid bespreken met de klasjuf.  Zij kan wel inschatten of het voor jullie dochter fijn is binnen deze klasgroep of niet, en of er op termijn misschien toch nog wel wat meisjes bijkomen.

Het lijkt me wel belangrijk dat je jezelf als ouder de vraag stelt of jij je hier goed bij voelt.  Als dit niet zo is, is het mogelijk dat je dochter dit oppikt.  En daar uit loyaliteit naar jou als ouder zich ook naar zal gedragen.

Zijn er meisjes in jullie straat waarmee ze kan spelen of vriendschap sluiten? Misschien is er wel een dansschool of turnclub in de buurt waar ze wel dat contact met meisjes kan opbouwen?

Een schoolverandering is iets wat toch wel impact heeft op je kindje, dus de moeite om even alle opties op een rijtje te zetten.  Zo kunnen jullie als gezin een beslissing nemen waar iedereen zich goed bij voelt.

Warme groet,

Karen