jongen natuur

Ons zoontje met autisme en ontwikkelingsachterstand: groter worden brengt nieuwe uitdagingen met zich mee

19/02/2024

Een jaar geleden schreef ik mijn laatste update over ons zoontje met autisme en een ontwikkelingsachterstand. Wat kan er veel veranderen in een jaar tijd. 

Arthur is in september '23 gestart in het Buitengewoon Basisonderwijs De Parel. En wat een avontuur was het tot nu toe. Hij zit in een type 2-school in een klasje met zes kindjes die qua ontwikkeling allemaal op dezelfde lijn zitten. Wat een verademing om te zien dat we niet alleen zijn, dat andere ouders op dezelfde problemen stuiten. 

Het was de beste keuze die we konden maken: kleinere klasjes, één-op-één begeleiding, niet meer elke dag ongerust zijn dat Arthur zou weglopen … Hij wordt daar zo goed begeleid. We mogen alles vragen (en dat doen we ook ;-) ). 

Arthur praat nog altijd niet, maar kan zich steeds beter en beter op een non-verbale manier uitdrukken. Op zijn tempo komen er nieuwe smog-gebaren bij of probeert hij duidelijk te maken wat hij wil en nodig heeft.

Arthur blijft ons Duracell-konijntje dat werkelijk geen seconde stil zit, maar we zouden het niet anders willen. Hij gaat vrolijk en fladderend door het leven en dat wensen we hem alleen maar toe. 

Met groter worden, komen er nieuwe uitdagingen op ons pad. Arthur wordt zwaarder, maar wil nog altijd het liefst van al gedragen worden, dus daar moeten we nog even aan werken ;-). 

Mama vindt dit moeilijk. Hoe bereid je je kind voor op een wereld die niet klaar is om om te gaan met zijn unieke eigenschappen? Een proces dat veel tijd zal vragen, maar waarvoor we gelukkig veel mensen hebben om op terug te vallen. Daarom vind ik het goed dat series zoals 'Gewoon buitengewoon' gemaakt worden, om mensen een inkijk te geven in hoe het is om een kind/tiener met extra noden voor te bereiden op de volwassen wereld. 

Ondertussen ben ik mijn zorg-tribe aan het uitbreiden en heb ik binnenkort een eerste #zvomdate. Via de VZW Zorgt voor ons moeder kwam ik in contact met een aantal mama's en praten we regelmatig via een WhatsApp groepje over ons dagelijks leven. Het helpt om met mensen te praten die weten hoe je je voelt. Je kan je ook registeren via de interactieve kaart en zo in contact komen met andere (zorg)ouders, brussen, grootouders, organisaties ... Een fantastisch initiatief dat zo helpend is voor zorgouders! 

Er is nog meer te vertellen maar dat is voor een volgende keer :-).
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes