8242fi.jpg

Hoe ga je om met een felle driejarige? 5 zaken waarop je kunt letten

4/12/2023

Een gastmama zit met een vraag: 'Als mama van een zoontje van drie jaar vraag ik me af hoe ik moet reageren als hij heel hevig is. Soms maak ik me zelf heel druk, ook al weet ik dat dit niet de goede oplossing is.' Expert Barbara geeft info. 

Expert Barbara: waarom is een kind overprikkeld?

Het is niet altijd eenvoudig om met de hevigheid van een driejarige om te gaan. Kinderen kunnen op die leeftijd behoorlijk actief zijn en hebben nog geen of niet veel impulscontrole. Het kan helpen om de tijd duidelijk in te delen en afspraken te maken.

De reden waarom kinderen druk en overprikkeld zijn, zijn vaak uiteenlopend. Toch zijn er een aantal elementen die je kan nagaan:

 1. Hoelang is het geleden dat je kind gegeten heeft?
 2. Hoe laat is het en wanneer gaat je kind doorgaans slapen? Is er met andere woorden een vermoeidheidsgrens overschreden?
 3. Is je kind vandaag al buiten geweest en heeft het een frisse neus kunnen halen?
 4. Met welk speelgoed is je kind aan het spelen? Is je kind overprikkeld door een hoeveelheid aan speelgoed?
 5. Is je kind overprikkeld door het onbekende van een situatie?

5 zaken waarop je kunt letten en een tip voor jezelf

 1. Als blijkt dat het al twee uur geleden is dat je kind nog gegeten heeft, dan kan het goed zijn om iets te eten te geven. Vaak wordt honger door kinderen niet onderkend, maar zie je dit vooral in een druk gedrag. 

 2. Ook het overschrijden van de vermoeidheidsgrens leidt vaak tot overprikkeling. Dan is het goed om je kind in een korte tijdsspanne naar bed te brengen en tot rust te brengen met zijn/ haar slaapritueel. Veel kans dat je kind in slaap valt.

 3. Zoals ook wij nood hebben aan een frisse neus, zo hebben ook kinderen er nood aan om buiten te komen. Ga naar een rustgevende omgeving en maak bijvoorbeeld een korte natuurwandeling.

 4. Doseer de hoeveelheid speelgoed. Merk je dat er met het speelgoed niet gespeeld wordt maar dat er wilde spelletjes ontstaan, stop het speelgoed dan weg. Bied een rustgevende activiteit aan. Maak ook afspraken over hoe met speelgoed gespeeld wordt.
   
 5. Onbekende situaties (vb. een eerste dag op reis) kunnen voor kinderen ook een reden zijn van druk gedrag. Probeer in die onbekende situaties structuur aan te brengen. Maak afspraken over wat kan en niet kan.

Tip voor jezelf

Voel je dat je zelf heel zenuwachtig wordt van het gedrag van jouw zoontje, vraag dan aan iemand in de omgeving om even over te nemen. Probeer op dat moment iets te doen wat jou tot rust brengt. Het hoeft niet veel te zijn: je kan eventjes naar een favoriet liedje luisteren, in een tijdschrift bladeren of misschien brengt een eenvoudig klusje voor jou wat rust. Neem letterlijk wat adempauze en gun jezelf de tijd om te bekomen.

Naarmate een kind ouder wordt, zal je het drukke gedrag zien afnemen. Doorgaans zijn kinderen een pak rustiger op de leeftijd van 5 à 6 jaar. Het is dan ook niet te verwonderen dat op die leeftijd kinderen de lagere school aanvatten.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes