4442fi.jpg

Hoe ga je om met een kleuter die soms slaat en roept?

26/10/2023

Een mama zit met een vraag: haar zoontje is 3 en kan soms heel fel reageren. Dan slaat en roept hij naar andere kindjes, maar soms ook naar mama en papa. Hoe reageert ze hier het best op? Expert Barbara geeft raad.

Vraag van gastmama: wat met een zoontje dat soms slaat?

Ik heb een zoontje van 3 jaar. Als hij boos is of zijn zin niet krijgt, durft hij wel eens te roepen en te slaan, niet alleen naar andere kindjes, maar ook naar mama en papa. Ook huilen gebruikt hij veel als hij iets wil hebben of iets niet mag. Het is nu een klein jaar op en af dat hij soms slaat. Ik zou dit gedrag het liefst zien verdwijnen, maar het lukt me voorlopig niet. Hoe kan ik hier het best op reageren?

Antwoord expert Barbara: benoem heel duidelijk zijn foute gedrag

Jouw zoontje weet momenteel nog niet wat kan en niet kan. Net zoals een ‘bijtertje’, zal je zoontje (als hij zich bedreigd voelt) instinctief reageren. Een automatische en reflexmatige reactie is dan slaan. Je kan je zoon leren dat dit niet mag, door heel consequent en kordaat te reageren als hij dit doet.

Je mag hem daarbij gerust streng toespreken. Indien mogelijk mag je hem ook, voor een korte tijd, even verwijderen uit de situatie. Je hoeft hem daarvoor niet letterlijk uit de ruimte te verwijderen, maar je kan hem even in de spreekwoordelijke hoek plaatsen. Je weet zelf het best welke hoek of plaats in jouw huis kan dienen om een korte time-out in te lassen. Benoem ook heel duidelijk dat hij ‘in de hoek’ geplaatst wordt omdat hij slaat. Zeg erbij dat dit niet mag. Jij vertegenwoordigt zijn ‘geweten’. Hij zal op een gegeven moment ook weten dat iets niet mag omdat jij zijn externe geweten bent en dit voor hem duidelijk maakt.

Benoem zijn frustratie

Eens de taalvaardigheid en woordenschat van je zoon toenemen, zal hij leren om zijn frustratie onder woorden te brengen. Normaal zal je dit gedrag dan zien verdwijnen. De combinatie van een consequente en kordate houding en de toename van zijn taalvaardigheid, zal ervoor zorgen dat dit gedrag verdwijnt.

Wat je zeker niet mag doen, is terugslaan of lachen met het gedrag dat je zoon stelt. De voornaamste manier van leren gebeurt immers door imitatie. Je zoon leert dus vooral door het goede voorbeeld te zien. Verwoord dus de frustratie van je zoon, zeg duidelijk dat slaan niet ok is en plaats hem (indien mogelijk) even in time-out.

Ik wens je veel succes!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes