8157fi.jpg

4 belangrijke vragen om je kinderen te stellen wanneer ze gaan slapen

20/06/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Ik hou zielsveel van mijn kinderen, maar tegen bedtijd ben ik eerlijk gezegd meestal uitgeput. Toch is het een belangrijk moment op de dag. Dus hoeveel ik er op dat moment ook naar verlang om in de zetel te ploffen (of om in alle rust te kunnen opruimen), ik besef dat bedtijd hét ideale moment is om nog een kwalitatief momentje samen te spenderen en te connecteren. Deze vragen probeer ik dan altijd te stellen:

 1. Wat was je favoriete moment van vandaag?
  Dankzij deze vraag kan je op een positieve manier terugblikken op de dag. Het helpt een kind om de focus te leggen op de leukste momenten, om er even bij stil te staan, opnieuw te lachen of er opnieuw blij van te worden. Perfect om aan terug te denken net voordat hij/zij gaan slapen.
 2. Wat was je minst favoriete moment van de dag?
  Niet alleen positiviteit is belangrijk, ook de realiteit is dat. Niemand is perfect, iedereen maakt fouten. Het is dus een goed idee om een momentje te creëren waarop jullie eerlijk kunnen praten over wat er minder goed ging. Deze vraag helpt om onvoorwaardelijke liefde te tonen en geeft je als ouder vaak een tweede kans. Als je kind “stout” was en je verloor op dat moment je geduld en je vloog uit, dan kan je er nu op een rustige manier nog eens over praten. Samen kunnen jullie bespreken hoe je kind iets misschien anders of beter zou kunnen aanpakken. Bovendien wordt je kind er zo aan herinnerd dat er morgen een nieuwe dag is, met nieuwe kansen.
 3. Heb jij vragen over iets dat vandaag gebeurd is?
  Met deze vraag geef je je kind te kennen dat hij met al zijn vragen bij jou terecht kan, en dat hij erop kan vertrouwen dat je vol liefde zal luisteren. Op die manier weet hij dat je een “veilige” persoon bent, die hem niet zal veroordelen of zal kwaad worden als hij over een moeilijk onderwerp wil praten.
 4. Heb je vandaag iets goeds gedaan?
  Deze vraag motiveert je kind om vriendelijk en integer te zijn, ook wanneer er niemand kijkt. Het leert je kind hoe gemakkelijk het is om iets goeds te doen, en dat hij capabel is om dat ook elke dag te doen. In het begin is het voor je kind misschien moeilijk om deze vraag te beantwoorden, dus dan kan je hem even helpen door dingen op noemen die je zelf hebt gezien. ‘Ik vond het heel lief dat je je broertje ook even liet spelen met je speelgoed. Ik vond het super dat je spontaan zelf je bord in de vaatwasser hebt gezet. Ik was heel blij dat je meteen opruimde toen ik het vroeg.’ Door je kind bewust te maken van deze momenten, wordt hij extra gemotiveerd. Kinderen vinden het leuk om te horen wat ze allemaal goed hebben gedaan.

Ook al ben je moe, even écht de tijd nemen om te luisteren naar je kind bij bedtijd is waardevol. Het versterkt jullie band en je kind vertelt je dingen die je misschien anders niet te horen zou krijgen in de drukte van de dag.

Probeer het maar eens!

 

Bron: For Every Mom

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes