5343fi.jpg

Waarom ik géén commentaar wil op het uiterlijk van mijn kind

2/08/2023

'Ze heeft wel al een buikje he'. Daarmee is de toon van het gesprek gezet. Mijn kind is te dik. Iemand vindt mijn kind te dik. Ik kijk naar haar zalig pensje en merk dat ik mijn vuist bal. Ik antwoord 'Mijn kind is prachtig. Fijne dag nog.' Ik wil geen scene maken waar zij bij is.

Mijn kind is in volle groei

Maar weet je, mijn schatje is pas drie. Ik weet dat overgewicht al vroeg start tegenwoordig, maar een buikje of dikke billetjes in de kleuterklas? Zo stond ik ook op de klasfoto!

Mijn kind eet ok

Bovendien proberen wij gezond te eten. Elke dag fruit, veel groenten,... En ok, we geven misschien net iets te vaak een snoepje. En de grootouders verwennen haar met lekker eten. Maar om 'goed gevoed' te linken aan 'te dik', voor mij is dat een brug te ver.

Mijn kind begrijpt meer dan jij denkt

En is dit echt de boodschap die wij kleintjes willen geven? Dat het o zo belangrijk is om allemaal heel slank te zijn? Dat je constant moet oppassen dat je niet buiten de maat valt?

Het is onze(!) taak als ouder om onze kinderen op te voeden en te leren over wat goed leven is. Maar dat is veel meer dan hoe je er vanbuiten uit ziet. Dus stop met de focus op looks. Want zo maak je gezonde kinderen ziek.