6131fi.jpg

Eerste keer naar school: tips van de kleuterjuf

21/08/2019

Wat gaat het snel! Vooraleer je het goed en wel beseft start er (alweer) een nieuwe fase in het leven van je kindje … en dus ook een nieuwe fase voor jou! Je kleintje wordt kleuter en mag voor het eerst naar school.  Een belangrijk moment... Hoe overleef je als mama deze GROTE stap? 10 tips van kleuterjuf An! 

1. Bereid je kind voor op deze nieuwe stap

Ga op voorhand al eens kennismaken met de nieuwe juf of meester en de klas.  Vertel wat er allemaal gaat gebeuren. Er zijn heel wat leuke prentenboeken rond 'Naar school gaan'.

2. Start (tijdig) met de zindelijkheidstraining

Meestal verloopt dit vrij vlot. Voel je dat je kind er echt nog niet klaar voor is, forceer dan niets. Bespreek met de juf of meester of je kleuter pamperbroekjes mag dragen om naar school te komen. En geef eventueel een reserve-outfitje mee voor het geval dat er een klein 'accidentje' gebeurt. 

3. 'Ik kan het al zelf'

Een instapper wil alles 'ZELF' doen. Tijdens de ochtendspits is dit helaas geen pretje als je op tijd op school wil zijn en daarna naar je werk moet hollen. Een rokje met 10 laagjes, een aanpassende kousenbroek, veterschoenen, een broek met moeilijke knoop, ... zijn dingen die het oefenen van de zelfredzaamheid van je kleuter bemoeilijken.

Zorg voor 'gemakkelijke' doe-het-zelf-kleren: een broek met elastiek, een  eenvoudig rokje of kleedje, schoenen met velcro, ... zo kan je kleuter zelf proberen. Je zal verbaasd zijn hoe snel hij het zelf kan. Zorg er ook voor dat je kleuter zijn of haar jasje zelf herkent en dat alle spulletjes die kunnen zoekraken genaamtekend zijn. 

4. Gemakkelijke schooltas

Ga samen op zoek naar een leuke, maar vooral handige schooltas. Niet te klein, niet te groot én met een gemakkelijke sluiting. Gespen, verschillende ritsen, knoopjes zijn moeilijk hanteerbaar voor kleuters. Zoek een eenvoudig model en laat je kleuter gerust wat 'oefenen' thuis. Ook hier: zorg dat je kleuter zijn of haar schooltas herkent. 

5. Lekkere en handige lunch en tussendoortjes

Is het de bedoeling dat je kleintje boterhammen eet op school? Zorg dan voor een handige boterhammendoos, die je kleuter vlot zelf kan open en dicht doen. Datzelde geldt voor de drinkfles, fruit- en koekdoos, ... Geef dingen mee die je kleuter graag eet of drinkt, en zorg dat die vlot kunnen gegeten worden. Snij boterhammen of een appel bijvoorbeeld in stukken, dat eet makkelijker dan in zijn geheel. 

En vergeet natuurlijk geen lekker tussendoortje. Misschien zijn er bepaalde regels, dus informeer naar wat er verwacht wordt. Op veel scholen wordt er bijvoorbeeld verwacht dat je kleuter in de speeltijd 's morgens een stukje fruit, wat nootjes of groentjes eet en mag er in de namiddag of in de opvang een koekje worden gegeten. Je kiest dan best voor een droog koekje, zodat je kleuter niet vol hangt met chocolade of confituur. Bambix berenkoekjes met honing zijn bijvoorbeeld ideaal.

Geef je behalve water ook een drankje mee voor over de middag of in de opvang, vermijd dan frisdranken. Groeimelk of een melkdrankje kan wel. De melkdrankjes van Bambix, met choco of aardbeismaak, zijn bijvoorbeeld heel geschikt: je kleuter kan die handig meenemen én ze bevatten geen toegevoegde suikers en zijn lactosevrij. 

6. Knuffel als troost

Geef je kleuter zijn of haar lievelingsknuffel mee om troost te bieden op moeilijke momenten. Zo heeft je kleintje iets herkenbaars in handen, en dat geeft hem/haar houvast in die nieuwe wereld waarin hij/zij terechtkomt. 

7. Een kusje en een knuffel

Zo'n schoolstart gaat gepaard met heel wat emoties (zowel bij je kleuter als bij mama en papa ). Zo spannend!  Maak je afscheid niet te lang. Geef je kind een kusje en knuffel en vertrek, want hoe langer het afscheid duurt, hoe moeilijker voor beiden! Eens je kleuter aan het spelen is, is hij het afscheid al lang vergeten.

8. Heel veel indrukken en ervaringen

De start op school is een enorm grote belevenis. Je kleuter doet zoveel nieuwe indrukken op. Geef je kind de tijd om deze dingen te verwerken. Verplicht hem of haar niet om over school te vertellen. Je zal merken dat doorheen hun spel de dingen die op school gebeuren automatisch aan bod komen. (Hou je maar al vast, want binnen de kortste keren ben jij het kindje en word je ondergedompeld in alle klasrituelen)

9. Rust, rust, rust

Je kind heeft zoveel nood aan rust als hij gestart is op school. Zorg ervoor dat de weekends niet te druk zijn. Als je kind nog een middagdut nodig heeft, probeer dat dan te regelen. Zo geraakt je kleuter niet in 'overdrive'.

10. En vooral: heel erg genieten

Genieten van de vele kleine en grote stappen die je kleuter zet. Genieten van de eerste kunstwerkjes waarmee hij thuis komt. Genieten van de avonturen die je kind beleeft op school, ... Genieten van je kleintje dat stilaan 'groot' wordt. Het komt helemaal goed!

Samen aftellen!

Zit je kleuter op hete kolen om aan zijn/haar schoolcarrière te beginnen? Dan kunnen jullie samen aftellen met deze aftelkalender. Zo ziet je kleintje visueel hoelang het nog duurt voor die eerste schooldag er eindelijk is! 

aftelkalender

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Bambix. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier. 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes