Kindje is moe en ligt met hoofd op bedrand

Vraag/antwoord: mijn kindje wordt vaak wakker ’s nachts. Kan schermtijd hier iets mee te maken hebben?

6/10/2022

Mijn dochtertje van 2,5 jaar slaapt al enkele weken slecht. Elke nacht wordt ze wakker. Vaak meer dan eens. Ze kijk op haar tablet op YouTube Kids weleens filmpjes zoals Batman, tekenfilms met spoken … Kan dat er iets mee te maken hebben?

Antwoord van slaapexpert Nathalie Schittekatte:

Rond de leeftijd van 2,5 jaar ontstaat bij kindje het verbeeldingsvermogen. Ze kunnen zich echt inleven in zaken. Je ziet dat ook als ze spelen en verhaaltjes maken. Als ze iets zien op televisie of op een tablet dat ze nog niet helemaal kunnen plaatsen, dan is het logisch dat dit nog even blijft nazinderen. En dat het misschien terugkomt in dromen. Het is dus niet slecht om op te letten wat je kindje precies bekijkt. Griezelige dingen vermijd je het best.

Daarnaast is het ook geen goed idee om schermtijd te geven net voor het slapengaan. Het blauw licht van het scherm verstoort de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Het kan ervoor zorgen dat je kindje in een minder diepe slaap valt bij bedtijd. En dus ook wakker wordt ’s nachts of’s ochtends vroeger wakker is. Probeer een schermpje te houden als ontspanning net na school, maar niet meer in de periode van 2 uur voor bedtijd.

Los van de schermtijd voor het slapengaan kan het altijd zijn dat een kindje dat goed slaapt een terugval kent. Rond de leeftijd van 2,5 jaar krijgt het vaak veel en nieuwe prikkels te verwerken, zeker als het dan naar school begint te gaan. Of misschien is er wat spanning voor iets wat eraan zit te komen, zoals een verjaardag, een tripje, Sinterklaas … Voor volwassenen lijkt dat misschien iets kleins of onschuldig, maar voor zo’n kleintje is het heel wat.

Een kindje hoeft maar 1 of 2 slechte nachten te hebben om meteen in een negatieve spiraal te geraken. Het geraakt oververmoeid en – in tegenstelling tot wat je zou denken – slaapt het dan nog slechter in plaats van bij te tanken. Als ouder trap je soms in de val om bedtijd wat te verlaten. Je kindje is nog druk in de weer en lijkt niet moe. Zo wordt het slaappatroon alleen maar slechter. Je kindje wordt vermoeider en maakt meer cortisol aan, het ‘wakker’- of stresshormoon.

Tip: vervroeg de bedtijd van je kindje. Wordt het ’s nachts wakker? Troost het even, maar leg het snel weer te slapen. Houdt het zo kort mogelijk. ‘Heb je (slecht) gedroomd? Dat kan gebeuren, we dromen allemaal. Maar nu gaan we weer lekker verder slapen.’

Plan je in het weekend een uitstapje? Zorg ervoor dat je niet te laat weer thuiskomt. De kans is groot dat je kindje in slaap valt in de auto op de weg naar huis. En dan is de kans dat ze op het normale uur dat het gaan slapen, niet moe is en niet goed in slaap valt.

 

Meer lezen?

slaap baby slaap

‘Slaap is alles’ vat heel goed de filosofie van Nathalie Schittekatte samen. Ze begeleidde al vele honderden baby’s – en hun ouders – om goed te slapen en is ervan overtuigd dat een goede voorbereiding heel wat problemen kan voorkomen. In ‘Slaap, baby, slaap’ keert ze daarom terug naar de basis en toont ze je hoe je je baby van bij het begin gezonde slaapgewoontes kunt meegeven.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes