3490fi.jpg

Wanneer zet je de stap naar een groot bed?

21/03/2024

Een baby slaapt het best in een kinderbed met spijlen, maar op een gegeven moment groeit het daar uit. Sommige ouders vinden het niet eenvoudig om te beslissen wanneer het goede moment aangebroken is om de overstap te wagen naar een groter bed. Het goede is immers voor ieder kind anders.

De behoefte van je kind

Een van de vragen waar je als ouder antwoord op moet geven is: wat is de behoefte van mijn kind?

De vuistregel hier is dat je het best zo lang mogelijk een kinderbed met spijlen kunt gebruiken, maar dat je een overstap kunt overwegen als je kind vlot en zonder hulp in en uit een groot bed kan. Bij de meeste kinderen wordt de overstap gemaakt rond de kleuterleeftijd (2,5–3 jaar).

Om de overstap voor je kind te vergemakkelijken of wanneer je bang bent dat je kind door zijn gewoel uit bed zal vallen, kun je een bedhekje overwegen. Dit dient steeds in het midden van het bed geplaatst te worden om beknelling te voorkomen. Ook een meegroeibed of juniorbed als tussenstap naar een volwassen bed kan een oplossing zijn.

Voorbereiden is the key

Bereid je kind steeds voor op de overstap door het eerst te laten wennen aan het nieuwe bed. Zo kun je je kind overdag laten oefenen met het in en uit het bed gaan, voordat het erin laat slapen. Wanneer je kind nog een middagdutje doet, kan dit ook een goed oefenmoment zijn. Let er steeds op dat je een overstap naar een groter bed niet laat samen vallen met andere grote veranderingen (zoals bijvoorbeeld het voor het eerst naar school gaan of de komst van een nieuwe baby in het gezin).

cover slaap zacht

Meer lezen? Lees het boek!

Uit het boek 'Slaap zacht!'  van Inge Glazemakers. 

Meer informatie over het boek vind je hier.

 

Meer lezen?